- Член од
- 13 јули 2006
- Мислења
- 15.574
- Поени од реакции
- 18.608
А вие б'дете какви сакате.Не ни интересувате.Живи и здрави.
Ех, камо да е така!
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
А вие б'дете какви сакате.Не ни интересувате.Живи и здрави.
Господине,има в'глеродни проби,кои могат да покажат точно плочата от11век ли е или е фалшива от 19.Зашто не ги направите? И вие и ние знаеме какво ке излезе.Не е каменот фалшив.Фалшот е на друго место...Сашто како и с дневникот на Мисирков.Тези ваште от МАНУ четат фактите као деволот Евангелието.Чак мене срам ме лови.В БГ на никој не сте потребни.Никој не сака ништо от вази.Вие сте си Вие Ние-Ние.И никој не сака да ви окупира...Но нема да ви оставим да лажете за умреле лјуде.Старите е јасно.Биле са Бугари.А вие б'дете какви сакате.Не ни интересувате.Живи и здрави.
:lol: Мр'сник татарски, не пези дунјата. Об'ркан си ти с твое „Котраг“ :lol: которак :lol: , мислиш сигурно на Кубрат, от туркомонолското племе Кутригури, кој то заселјава Албанија и там исчезва от историската сцена. Ходи т'рси си братјата б'лгарски в Елбасан между Албанците.
Македонците никога не са били, а и не могат да бидат б'лгари. Перун е македонски и славјански бог, моз'ка ми е македонски, нјамам капка б'лгарска кр'в, а гр'цкија език в антиката е като денеска англискија език.
Господине,има в'глеродни проби,кои могат да покажат точно плочата от11век ли е или е фалшива от 19.Зашто не ги направите? И вие и ние знаеме какво ке излезе.Не е каменот фалшив.Фалшот е на друго место...Сашто како и с дневникот на Мисирков.Тези ваште от МАНУ четат фактите као деволот Евангелието. Чак мене срам ме лови. В БГ на никој не сте потребни. Никој не сака ништо от вази. Вие сте си Вие Ние-Ние. И никој не сака да ви окупира...Но нема да ви оставим да лажете за умреле лјуде. Старите е јасно. Биле са Бугари. А вие б'дете какви сакате. Не ни интересувате. Живи и здрави.
Tекстот коj Бугарите го постираат на интернет за "Битолската плоча" всушност не постои на неа. Се работи за текст и зборови кои ги ДОПЛОНИЛ рускиот учен Владимир Мошин онака како што сметал дека треба да биде логично напишано (според него).
Значи се работи за ПРЕДЛОЖЕНИ дополнувања од Мошин од неговиот труд "Битолската плоча од 1017 година" (поподробно види во сп. "Македонски jaзик", XVII, 1966, стр. 55).
На плочата НЕ ПОСТОИ зборот "царја" пред зборот"самод'ржавен"! Исто како и каj БАН, и каj Владимир Мошин фантазиjата игра голема улога.
Horacе Lunt ги анализарал фотографиите од оваа плоча добиени од еден друг славист, И. Шевченко, и дошол до заклучок дека датумот на плочата е од 13., а не од 11. век како што тврди бугаринот Заимов. Лант вели дека СО СИГУРНОСТ може да се исклучи 11. век како време кога плочата е изделкана.
Според Лант но и според славистот Р. Матисен (R Mathiesen), плочата е изделкана од два различни автори. Матисен аргументира:
"The little of this numeral can be seen on unretouched photograph might indeed be part of the cyrillic letter f (=500); but, as Horace G Lunt has pointed out, it might be also part of the cyrilic letter ps(=700), in which case the Bitolja inscription would seem to be of the thirteen century." (Slavic and Eastern European Journal, 1977, 21, 1)
Maтисен понатаму пишува:
"Lunt informs me that Sevchensko's photogrpaphs exclude the possibility of the numeral being an f (=500), but not being a ps (=700), amd may even exclude the possibility of the numeral being part of date. The date may then have stood at the beggining of line 12." (Slavic and Eastern European Journal, 1977, 21,1)
Заклучокот на Матисен е недвосмислен:
"As long as its true age remains in doubt, the evidence of the Bitolja inscription will have to be used with great caution; but this does not lessen the special importance of cyrillic palaegraphy which it will have as the work of two stonecutters--whatever the outcome if and when doubts are ever finally laid to rest." (Slavic and Eastern European Journal, 1977, 21, 1)
Значи, не само што плочата не е од времето на Самоил како што лажат Бугарите, туку е направена од два потполно различни автори, и текстот што го прикажуваат не е на плочата!!!
whatever the outcome if and when doubts are ever finally laid to rest
"The little of this numeral can be seen on unretouched photograph might indeed be part of the cyrillic letter f (=500); but, as Horace G Lunt has pointed out, it might be also part of the cyrilic letter ps(=700), in which case the Bitolja inscription would seem to be of the thirteen century."
абе кој му дозволи на овие монголците со тие искривените македонски букви да пишат на форумов. не знам зошто не се банирани, дошле овде само да провоцират. да ја земи некој таја плочата и од гла да му ја искрши
Абе фејк е, место да тролуваш, растрчај се побарај, прелистај ја темата, ако не најдиш ништо, кажи ми, јас ќе ти дам неколку линкој.