Албанската десница се консолидира

• Креатор на темата Креатор на темата Bird on Wire
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
28 мај 2008
Мислења
211
Поени од реакции
12
На повидок е силна десничарско консолидирање на албанската десница во Македонија.

За неполна година од владеењето на ДУИ албанската десница во Македонија оживува.

Оставени без никаква надеж и верба во постоечките албански партии по конфликтот од 2001 албанците масовно ги подржаа војниците на УЧК и партизанската партија ДУИ. ДПА само што не апстенираше формално во изборите 2002, ја оставија партизанската партија на Ахмети да се покаже и докаже. Ама заради тоа што се партизани беа членовите од ДУИ им требаа и интелектуалци па ги поканија левите(со гуштерска насмевка) од ПДП да ги заземат политичките функции.
Во 2006 пак освоија мнозинство од гласовите на албанското избирачко тело, беа фамозни, сето тоа што не го постигнаа ПДП и ДПА за 12 год тие го постигнаа за 4год.
Влегувањето на ДПА во власта во 2006 беше политичко самоубиство на Тачи бидејќи заедно со неговиот предходник Џафери не победија на ниту едни избори за време на цело постоење на ДПА а во 2008 жедни за власт со држење во заложниство на албанската десница ја изрежираа изборната касапхана, најсрамниот и најбедниот чин на сите овие години кои ги живееме во демократија.

2009, година на освестување. Селмани не гледа друг начин на уривање од власта на двојката Џафери-Тачи освен создавање на нова партија и успеа, 80% од членството на ДПА преминаа во НД значи се промени единствено името на партијата и раководството. Во Гостивар партизаните на Ахмети губат сигурно од Руфи Османи кој веќе спрема нова партија, десничарска се разбира.
Под претпоставка дека Селмани ќе добие некои општини во Скопје и Куманово, во Тетово е неизвесно помеѓу ДПА/НД- ДУИ, во Гостивар сигурна победа на Османи и Селмани со највисок рејтинг од албанците претседателски кандидати на владејачката ДУИ ќе и останат Зајас, Дебар и неизвесната Струга. Тоа е силен удар богами.

По изборите со основањето на партијата, верувам дека Руфи Османи ќе успее да ја обедини албаснската десница.
Време е и Ахмети како и сите други да сфати дека кога е во прашање албанскиот национален интерес нема компромис, спремни сме да живееме со сите други народи во државата сложно,обединети,без предрасуди со взаемно почитување и волја за соживот но албанските национални интереси се над секој компромис и политички договор.
Да бидам појасен, Ахмети треба да застане и да размисли дали уште еднаш ќе застане позади кој било премиер кој ќе изјави дека албанците ни на сон нема да го доживеат албанскиот јазик рамноправен со македонскиот јазик.

I, koja e vsusnost taa desnica? Selmani? Nemoj ne me raduj.....

Ako mislis na Rufi, ke vidime, ima vreme...

Дај боже да имате висинска десница со вистински барања која ќе може до крај да се бутка на рака, да не плаче за амнестија кога е на земја.
Се потпира таа десница на 1941 година ?

Руфи, Селмани, Шаќири и половина на членството на ДУИ. Будеш видел :)
Abe daj ne zezaj sea i ti :):)..... Selmani i nea demokrative razbudena desnica?!!! Shakiri?!!!!
Za Rufi ne pravam muabet.... neka ja sozdade partijata, neka sobere ekipa, neka gi prezentira istite, neka ja prezentira programata, platformata, pa ke pravime muabet.

Abe daj ne zezaj sea i ti :):)..... Selmani i nea demokrative razbudena desnica?!!! Shakiri?!!!!
Za Rufi ne pravam muabet.... neka ja sozdade partijata, neka sobere ekipa, neka gi prezentira istite, neka ja prezentira programata, platformata, pa ke pravime muabet.

Да бе. Не за џабе Селмани го подржува во Гостивар (иако не му е потребно на Руфи негова подршка). Руфи не е веќе оној стариот, сам против државата. Сега е поискусен, ќе собере се живо и диво позади себе. Ако македонците го почитуваат Селмани во Руфи ќе се колнат (не дека не се случило) бидејќи е единствениот политичар во државава кој стои на својот збор по било која цена.

Чуј му ја првата изјава на Бранко одкако повторно ќе застане на чело на СДСМ, ако не е против Руфи, ако не му е првата изјава дека албанците се спремаат за поделба на државата на чело со Руфи ќе се сретнеме да ме плукнеш лице дека сум згрешил.

Време е и Ахмети како и сите други да сфати дека кога е во прашање албанскиот национален интерес нема компромис, спремни сме да живееме со сите други народи во државата сложно,обединети,без предрасуди со взаемно почитување и волја за соживот но албанските национални интереси се над секој компромис и политички договор.
Ова ви е најконтрадикторниот хајлајт, кој многу лошо звучи. Демек, компромис само декларативно, но мора да биде по наше, тоа што сме си го зацртале мора да биде остварено и нема компромис тука.
Да бидам појасен, Ахмети треба да застане и да размисли дали уште еднаш ќе застане позади кој било премиер кој ќе изјави дека албанците ни на сон нема да го доживеат албанскиот јазик рамноправен со македонскиот јазик.
Рамноправен никогаш не може да биде, од проста причина што не може да биде втор јазик во делови од земјата каде нема Албанци. Може да биде употребуван каде што е пропишано со рамковен, и каде за населението е мајчин јазик.

Чуј му ја првата изјава на Бранко одкако повторно ќе застане на чело на СДСМ, ако не е против Руфи, ако не му е првата изјава дека албанците се спремаат за поделба на државата на чело со Руфи ќе се сретнеме да ме плукнеш лице дека сум згрешил.

Личности од коишто наводно се плаши Бранко дека ќе ја делат Македонија се херои во твоите очи??!!:nesvest:

Да бе. Не за џабе Селмани го подржува во Гостивар (иако не му е потребно на Руфи негова подршка). Руфи не е веќе оној стариот, сам против државата. Сега е поискусен, ќе собере се живо и диво позади себе. Ако македонците го почитуваат Селмани во Руфи ќе се колнат (не дека не се случило) бидејќи е единствениот политичар во државава кој стои на својот збор по било која цена.

Brat, za Rufi nisto ne komentiram. Imam strasna pocit kon nego i kon negovoto delo, ama sepak ke pocekam da gi vidam lugeto koi ke gi sobere okolu sebe i konceptot koj ke go ponudi. :toe:

Za Selmani.
Selmani so toa sto go podrzuva Rufi vo Gostivar se promovira sebesi, si pomaga sebesi, i so nisto ne pridonesuva za podobruvanje na polozbata na Rufi. Bas radi toa seuste ne mi e jasno zosto Rufi prifati takva edna za nego nepotrebna podrska.

Selmani i desnica, magare i muzika.
90% od nivnoto rakovodstvo nema ni da znaat da ti objasnat sto e desnica a sto levica, i kaj vsusnost se naogaat tie u celava taa igra i kombinacija.

So koj novitet, koj e toj koncept, koja e taa programa koja ja nudi Selmani da bi me naterala mene da zaklucam deka toj go drzi fakelot na prerodenata i konsolidirana albanska desnica?

Ima vreme ke vidime.

Не би рекол. Есенско сценарио за предвремени избори се подготвува.
Без НАТО,ЕУ, со економска криза, нефункционална власт Груевски е лесен плен за Бранко Црвенковски кој сигурно ќе ја нападне владата со фамозната приказна за будење на џиновите и нетрпението на албанците да заостануваме во еуро-атланските интеграции. Колку повеќе ќе го критикува Руфи Османи,вечниот душман кој во отворањето на кампањата изјави- "Тој што во Гостивар пред 12 год го дигна победничкиот прст денес е на дното на политичката сцена а ние се креваме високо и сме се посилни" толку повеќе ќе му се крева рејтингот на Османи, таква е политиката, ако нема гладијаторска борба не е интересно.
Инаку и ДУИ ќе ослабне, кога ќе почне да им паѓа рејтингот ништо чудно да се осмелат да излезат од власта, мораат да покажат заби да не им падне рејтингот на нула.

:toe: Ќе видиме како ќе се одвиваат настаните, но сценариата се подготвуваат секогаш однапред.

Личности од коишто наводно се плаши Бранко дека ќе ја делат Македонија се херои во твоите очи??!!:nesvest:

Не, тоа е Бранков изум за кревање рејтинг.

Ова ви е најконтрадикторниот хајлајт, кој многу лошо звучи. Демек, компромис само декларативно, но мора да биде по наше, тоа што сме си го зацртале мора да биде остварено и нема компромис тука.

Рамноправен никогаш не може да биде, од проста причина што не може да биде втор јазик во делови од земјата каде нема Албанци. Може да биде употребуван каде што е пропишано со рамковен, и каде за населението е мајчин јазик.

Албанскиот јазик е службен исто како и македонскиот на ниво на држава освен општините во кои албанците не се над 20% и е службен единствено за албанците, не и за другите заедници.

Brat, za Rufi nisto ne komentiram. Imam strasna pocit kon nego i kon negovoto delo, ama sepak ke pocekam da gi vidam lugeto koi ke gi sobere okolu sebe i konceptot koj ke go ponudi. :toe:

Za Selmani.
Selmani so toa sto go podrzuva Rufi vo Gostivar se promovira sebesi, si pomaga sebesi, i so nisto ne pridonesuva za podobruvanje na polozbata na Rufi. Bas radi toa seuste ne mi e jasno zosto Rufi prifati takva edna za nego nepotrebna podrska.

Selmani i desnica, magare i muzika.
90% od nivnoto rakovodstvo nema ni da znaat da ti objasnat sto e desnica a sto levica, i kaj vsusnost se naogaat tie u celava taa igra i kombinacija.

So koj novitet, koj e toj koncept, koja e taa programa koja ja nudi Selmani da bi me naterala mene da zaklucam deka toj go drzi fakelot na prerodenata i konsolidirana albanska desnica?

Селмани е умерен десничар, нешто налик Груевски и преродената десница на ВМРО. Инаку кај ниту една од албанските партии не можеш да најдеш чист лев или десен политички концепт а за членството да не прајме муабет имаш од ултрадесничари до пацифисти во една партија.

Селмани е умерен десничар, нешто налик Груевски и преродената десница на ВМРО. Инаку кај ниту една од албанските партии не можеш да најдеш чист лев или десен политички концепт а за членството да не прајме муабет имаш од ултрадесничари до пацифисти во една партија.
E pa bas radi toa. Bas radi toa se cudam koga slusam deka Selmani da ti mi bil nov lider na konsolidiranata desnica na albancite, koga vsusnot nikogas i nemase jasno postaveni granici. Osven DPA normalno, onie sekogas koga bea vo opozicija bea podesnicari i od ovoj tipot na mojot avatar. :)

Baska, Selmani so takva kasa popara partija i clenstvo e najtezok za definiranje, sto se odnesuva do politickata ideoloska orientiranost.

E pa bas radi toa. Bas radi toa se cudam koga slusam deka Selmani da ti mi bil nov lider na konsolidiranata desnica na albancite, koga vsusnot nikogas i nemase jasno postaveni granici. Osven DPA normalno, onie sekogas koga bea vo opozicija bea ponacionalisti i od ovoj tipot na mojot avatar. :)

Baska, Selmani so takva kasa popara partija i clenstvo e najtezok za definiranje, sto se odnesuva do politickata ideoloska orientiranost.

:) Брат, а кој рече дека Селамни ќе ја предводи албанската десница ?
Во 97 год кога Руфи се спротивстави на Џафери и Тачи за нивното неокомунистичко раководење со партијата се случи тоа што се случи, шпиунската,профитерска,манипулаторска двојка го покажа своето лице.

На 22-ри ДУИ паѓа во градот на знамето, партијата веќе се формира и на ред е Ахмети на првите парламентарни избори.

:) Брат, а кој рече дека Селамни ќе ја предводи албанската десница ?
E pa taka kazi mi, sto me vrtis celo vreme? :)
Kazi eksplicitno deka za Rufi pravis muabet i cao prijatno. Selmani ne ni go spomnuvaj :)
A za Rufi kazav, ke pocekam da ja otvori prvin partijata.

Ма немојте десница ве молам, тоа е за тинејџери. Еве прашајте го Amnesiac. :pos2:
Албанците бато ти се по природа десничари. Се додека албанците се чувствуваат загрозени,надгласани,во "туѓа држава",обезправени,незаштиетени, се додека некој се труди да ги надвладее албанците се раѓаат десно ориентирани. Дури и во гените го наследуваат десниот национализам ама дај боже во иднина ќе живееме во мир и спокој за да идните тинејџери не биде мода за тинејџерите. Ајде поздрав

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom