Интерактивно: TИ си кандидат за Претседател 2009!

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Океј, и малите деца знаат дека се потребни фабрики за да се вработат луѓето, но прашањето е како? Така да, ова не е некоја еурека : )

Посебно, во времиња кога фабриките не се во државна сопственост, туку во приватна. Тоа е проблемот : )

И како претседател со неговите ингеренции ќе овозможи отварање на фабрики? : )

Oсвен, ако не мисли да стане втор Хуго Чавез, Тито, или Ево Моралес : )

Има ингеренции претседателот да отвори фабрики. Ја претставува земјата во странство, лобира да се инвестира тука бидејќи ние имаме безбедносно сигурна држава,стабилна еконмија, стабилна политичка клима ама сето ова во случај да кога ќе не посети некој странски лидер на држава или пак инвеститор да не види дека во државава има 400 000 невработени кои по претпоставка би работеле за 200 еур а вистината е дека работат за 400еур ама на црно, да не помисли дека државава има најмали даноци ама се рекетираат парите за даноците во приватни сметки на власта, да не видат и тоа дека во државава се победува на избори со абсурдни кампањи,полнење кутии,со оружје и со уценување на граѓаните, да не види дека дололку не биде испочитувана волјата на некоја политичка партија може да ндостави 2000 амандмани во парламентот па две години да се расправа за еден закон,да не види дека доколку земјава не стане членка на НАТО одредена политичка партија предвидува дека дел од граѓаните ќе се кренат во востание, да не видат дека кога да му текне некому може да наоружи 20-тина борци и да се противи на уставниот поредок.
Затоа е потребна кохезија помеѓу институциите, тие треба да придонесат заедно да имаме добра политичка клима, стабилна економијата со прецизни статистики и економска политика во соработка со ММФ и Светска Банка, треба да придонесат да функсионира правната држава и да се борат против корупцијата. Коѓа ќе се исполнат овие услови некој странски лидер радо би не посетил и заедно со претседателот ќе лобираат да се инвестира во државава.

Има ингеренции претседателот да отвори фабрики. Ја претставува земјата во странство, лобира да се инвестира тука бидејќи ние имаме безбедносно сигурна држава,стабилна еконмија, стабилна политичка клима ама сето ова во случај да кога ќе не посети некој странски лидер на држава или пак инвеститор да не види дека во државава има 400 000 невработени кои по претпоставка би работеле за 200 еур а вистината е дека работат за 400еур ама на црно, да не помисли дека државава има најмали даноци ама се рекетираат парите за даноците во приватни сметки на власта, да не видат и тоа дека во државава се победува на избори со абсурдни кампањи,полнење кутии,со оружје и со уценување на граѓаните, да не види дека дололку не биде испочитувана волјата на некоја политичка партија може да ндостави 2000 амандмани во парламентот па две години да се расправа за еден закон,да не види дека доколку земјава не стане членка на НАТО одредена политичка партија предвидува дека дел од граѓаните ќе се кренат во востание, да не видат дека кога да му текне некому може да наоружи 20-тина борци и да се противи на уставниот поредок.
Јас те разбирам што сакаш да кажеш, и се тоа убаво, ама тргни ги демагогиите на страна, затоа што директни ингеренции нема. Колку и да не претставува насмеан во странство и да изиграва економски промотор, харизматичен бизнис шармер, кога ќе дојдат странците - тоа што ќе го видат, и условите кои ќе ги затекнат - воопшто не зависи од него, туку од трите столба на власта.

Jas kako pretsedatel na Makedonija bi se zalagal za ekonomski bum na zemjata,ne po 10,20,50 godini,ne na dolg rok(na dolg rok site sme mrtvi),tuku sega,za godina dve toj bum veke da bide ostvaren, a posle samo da se nadograduva.

Znam deka ova zvuci neverojatno,no dozvolete mi da vi dokazam deka ne e taka.Makedonija ima potencijal, kapacitet i iskustvo koe moze i mora da se iskoristi.Treba samo da se sozdadat zakonski ramki koi ke ovozmozat neprecen razvoj na celokupniot nas kapacitet.

Tie zakonski ramki ke obezbedat legalizacija na proizvodstvo i trgovija so teski opojni drogi (isklucivo za izvoz) so istovremeno zgolemuvanje na kaznite za trgovija so istite na domasniot pazar.

Ovoj zakon ke donese profitabilno iskoristuvanje na nasiot zemjodelski potencijal,siguren otkup na zemjodelskite proizvodi i konecno razbivanje na tezata deka od zemjodelie ne moze dobro da se zivee.
Ova sekako ke pridonese i za enormno zgolemuvanje na izvozot i so toa preminuvanje na ogromniot trgovski deficit vo suficit.

Legalizacija na proizvodstvoto,trgovijata i koristenjeto na t.n. lesni drogi (marihuana,hasis,ekstazi i sl.),kako i legalizacija na prostitucijata.Celta na ovoj zakon e razvoj na turizmot so poseben akcent na selskiot turizam.

Svercot so tutun namenet za nadvoresni pazari nema da se smeta za kriminalno dejstvo i nema da se kaznuva.

Gore navedenite merki ke pridonesat za koncentracija na sloboden kapital kaj Makedonskite gragani koi ke bidat obvrzani dobar del od istiot da go koristat za kupuvanje na imoti vo Egejska Makedonija,sto ke pridonese sporot za imeto veke da ne postoi a i Makedonija konecno da izleze na more.

Tocno e toa deka pretsedatelot nema ovlastuvanja da go pravi ova sto jas go nudam vo svojata programa i zatoa planiram prviot den kako pretsedatel da gi soberam liderite na politickite partii i da im ja pretstavam svojata programa.

Poznavajki ja mudrosta i vizionerstvoto na nasite politicari smetam deka lesno ke postigneme konsenzus i programata "SEGA i ODMA" ke bide ednoglasno prifatena od site.

Glasajte za mene,zosto dosta bese cekanje.

Почитувани, Зошто под развој мора да подразбираме дека треба да го следиме, западот.?Точно развиени земји, тие го направиле своето. Пред 100 години го имале својот бум. Откако се развија користејки и злоупотребувајки ја природата, сега воведуваат еколошки стандарди.Тоа е добро.Имаме една планета и треба да ја чуваме. Но дали, ние можеме да го достигнеме нивниот развој следејки го нивниот пример, кога не смееме да си ги дозволиме исте услови под кои тие се развивале? Па дури и успешно да ги следиме... ние пазете.. КЕ ГИ СЛЕДИМЕ...а тоа укажува за една работа, дека повторно ке заостануваме. Ајде да разговараме за напредок. Ајде еднаш да го овистинме и на дело да го докачеме, дека имаме вредности и знаење и повеке од нив? Ајде да веруваме во себе, и да престанеме да следиме. Ајде да направиме да не следат?Не е ни малку лесно..но сметам дека имаме мок и знаење да ќизмислиме топла водаќ? Ајде да си го пробиме сами патот кон успехот.како:?
Па ке се потрудиме да смислиме непто ново?а што? п анезнам...Но знам како да ги подигнеме лугето да размислвуаат, да измислуваат. Како тоа секоја година добиваме награди за иновации а никако да го валолизираме тоа.Ајде да вложиме сами во себе во нешто ново што ние ке го истуркаме напред. Не мора да е непто веке проверено, бидејки така само ке следиме.
Значи, ке го поддржуваме финансиски ,и на секаков друг вид начин секоја иновација, секој микро бизнис, кој е специфичен и поразличен од она што го знаеме од запд. Нема да ги заборавиме да ги поддрќуваме малите бизниси преку олеснување на даноци и овозмучувајки им егзистенција. Развојот лежи во нас.
Ке изградиме, стамбени згради со државни средства, кои поволно ке бидат продавани на младиот интелектуален кадар, Со тоа ке ги размрдаме сите оние кои навикнале да живеат од рента, индиректно ке ги намалиме цените на деловните и станбени простори, со градење на нови објекти. Ке направиме средина во која ке владее здрава конкуренција. Каде ке се обидеме на сите да им дадеме подеднакви шанси за напредок.
ПОволни кредити за земјоделците. ама навистан поволни. Кредити за сите оние кои своајта егзистенција ја гледаат во земјата, а истата ја работат со мотика и рало. Би им дале поддршка да излезат од калта, и да ја обогатат земјата со хумус:).Ке им понудиме конкурентни стартни услови со сите кои сега им наплакаат дебело за жмеење, орање..
Би создале услови во кои работникот ке оди напред.За сите оние кои немаат доволно земја би им понудиле под концесија парцели. Би им дале помоч при воведување на систем капка по капка..со кој би го зголемине приносот, истовремено ке полнеме да мислиме за штедење на водата.
Ке поддржиме секое налин на промовирање на нашата култура. Бизниси кои истоверено ке не промовираат а сто тоа ке го шират пазарот
Додека чекаме странски инвестиции.. Државата ке направи план и ке изгради фабрики во кои

шо бидна со идеиве, ги снема а?
е не е лесно да си кандидат за претседател

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom