“Бранејќи ја Бугарија“ - а сега истите Бугари не' негираат!

• Креатор на темата Креатор на темата Bratot
  • Време на започнување Време на започнување
Па одговор ти беше даден, се бавиме во контекстот на докажување дека Македонците и Бугарите се посебни народи. За таа очигледна историска вистина и не треба многу докажување, но заради такви како тебе, потатарени, изгледа дека треба.

Ајде за да нема никаква дилема:

" Even the commitees in Bulgaria, adds the correspondent, have little influence with the Macedonian peasants, who trust their own leaders, and do not care of for the designs of Bulgaria, Servia, or Greece. Their motto is "Macedonia for the Macedonians," and their aim the abolition of Turkish rule and the institution of authonomy. "

xp51xw.jpg
:helou:

Па одговор ти беше даден, се бавиме во контекстот на докажување дека Македонците и Бугарите се посебни народи. За таа очигледна историска вистина и не треба многу докажување, но заради такви како тебе, потатарени, изгледа дека треба.

Добре бе, Катунец. Jавно е дека ти не коментираш, не може да се соочиш со казаното от мен, а за твоjа заштита ми даваш разни исторически податоци. Мислеjки дека jас се страхувам от нив. Абе човек, тези твои цитати са все едно да плашиш куче со кремвирш (колбаса, салам). Баш ми е драго дека вадиш цитати од New York Times и дека се интересуваш от тоа (на што jас гледам и како част от бугарската историjа).

Добре бе, Катунец. Jавно е дека ти не коментираш, не може да се соочиш со казаното от мен, а за твоjа заштита ми даваш разни исторически податоци. Мислеjки дека jас се страхувам от нив. Абе човек, тези твои цитати са все едно да плашиш куче со кремвирш (колбаса, салам). Баш ми е драго дека вадиш цитати од New York Times и дека се интересуваш от тоа (на што jас гледам и како част от бугарската историjа).

Душо напатена, ти ако не се плашеше од вистината, немаше да ја насочуваш дискусијата во друга насока.

Но од историската вистина нема бегање!

Писмото од Братот покажува, меѓу другите документи, дека Македонците и Бугарите се посебни народи. Тоа е дискусијата тука. А ти, бидејќи си се продал на Татарите, доаѓаш со коментар за нешто сосема трето, т.е. дека некои Македонци оделе во Бугарија и работеле таму, ама на нас ни замераш дека сме се откажале од нив. Многу јак аргумент бре!

Аргументот што Мадолов го употребува во NY Times е поткопан од безмилосниот третман кои Македонците го имале во Бугарија. Точно, теророт под српско бил голем, но исто така бил голем и во Бугарија. Тоа го признава никој друг туку лично Ванчо Михајлов.

Подоцна во Југославија, земја со свои пак проблеми и пропусти, Македонците имаа свој етнички идентитет, додека во Бугарија беа подложни на бескрупулозна татарска асимилација (и се уште се). Ти си производ на тој процес на асимилација, си примил турко-татарско име од народ од Централна Азија, и не престануваш да се трескаш од земја дека си нивни потомок.

19150927.jpg

Katunec; ednaz pises "turko-mongoli" , drug pat "turko-tatari"!!
Na koe stois?
Edno pitane, sto obsto imat Turkite s Mongolite?

Pravilno e TJURKI ne TURKI.:smir:

А зошто има планина по име Омуртаг во Турција? Тоа сега каков назив е?:smir:

Nema logika.!
Zasto ima grad vo Makedonija koj se imenuva Kumanovo.
Da se vratim na temata.

Во Бугариja наместо " асимилациja" използува се друг термин односно граганите од античко- македонски произход " ребугаризациjа".

Во првиот текст на Братот пише много добре дека веке 20 години македонците са во владата на Бугариja.Убаво де,можно е тези македонци да асимилират,окупират и така натаму собствениот си народ,земja?

Во Бугариja наместо " асимилациja" използува се друг термин односно граганите од античко- македонски произход " ребугаризациjа".

Да, истото е и со граганите од античко-тракиски произход. Во Тракискиот дел татарине сичко "ребугаризираа"... :-(

Во првиот текст на Братот пише много добре дека веке 20 години македонците са во владата на Бугариja.Убаво де,можно е тези македонци да асимилират,окупират и така натаму собствениот си народ,земja?

За ова зборам...тајмингот не е, бидејки многу лесно некој работи се искривуваат и затоа треба потенцирање..не тука на форумов но по државните ни архиви и институции

Фемчо, шарено во коцкици може, политиката на Бугарија до 1913 е подмолна, дволчична и со задна намера..баш иста како Српскта во рамките на Југославија.

паралела

студирање во Софија/Белград
служење воен рок, Белград/Софија
учество во власта Софија/Белград

тоа никој не го направи Србин или Бугарин

се до очигледното, 1913 со Бугарија, 1991 со Југославија, кога на виделина излегоа апетите.Поучени тогаш и сега се дистанцираме од сите.

Мегутоа вие сте премногу плитки за да го укопчате тоа.

*ШТО ПРАВИМЕ СО ПАВЛЕ ФИЛИПОВ ? денешниот водач на Македонците во Егејско кој учел завршил и ден денес РАБОТИ ВО ГРЧКИ ДРЖАВНИ ИНСТИТУЦИИ..ГРК ЛИ Е И ТОЈ?

Ајде за да нема никаква дилема:

" Even the commitees in Bulgaria, adds the correspondent, have little influence with the Macedonian peasants, who trust their own leaders, and do not care of for the designs of Bulgaria, Servia, or Greece. Their motto is "Macedonia for the Macedonians," and their aim the abolition of Turkish rule and the institution of authonomy. "

xp51xw.jpg

:helou:

Не знам дали знаеш англиски али во овоj документ пишува,дека населението на Битола е бугарско.
Види вториот абзац.Таму пишува,дека внатрешната организациjа има големо влиjание према бугарското население во вилаетот(на Монастир - Битола) и вооражува населението.

balkan напиша:
Не знам дали знаеш англиски али во овоj документ пишува,дека населението на Битола е бугарско.
Види вториот абзац.Таму пишува,дека внатрешната организациjа има големо влиjание према бугарското население во вилаетот(на Монастир - Битола) и вооражува населението.

Ке има ли коментари?

Ке има ли коментари?

Ами уште да кажеше според кого? :helou:

bugarskarabota.jpg

МАРТ 30.
Случувањата во Вилаетот на Монастир, кажува нашиот кореспондент од СОФИЈА, стануваат се' посериозни секој ден.

....
Кореспондентот вели дека “интерната организација„ вежба главно влијание врз Бугарската популација во Вилаетот.

Така да... овие финти со Бугарските кореспонденти на странските весници и потоа нивното цитирање како “докази“ повеќе не проаѓа!

Извини,но това дека е во Софиja не значи ништо.И днес кореспондентите на много медии са во странство.Ако един коресподент на ВВС предава от Багдат,дали ке се сомниш исто?

Извини,но това дека е во Софиja не значи ништо.И днес кореспондентите на много медии са во странство.Ако един коресподент на ВВС предава от Багдат,дали ке се сомниш исто?

Немој да ми споредуваш денешни медиуми со оние од пред 100 години.

Не ми се прај наудрен :helou:

Не е случајно дека во сите извештаи каде се споменува кореспонденти од Софија, се негираат Македонците.

Немој да ми споредуваш денешни медиуми со оние од пред 100 години.

Не ми се прај наудрен :helou:

Не е случајно дека во сите извештаи каде се споменува кореспонденти од Софија, се негираат Македонците.

Имиджа на сериозните медиуми и преди 100 е бил таков,какавто и сега.Се се е проверjaвало,дали е вистина.
Ако ми цитираш бугарски весник,да река ДА пропаганда имало,това имало,онова имало.Ама западни светски медиуми.... турдно са се лагали.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom