2,1 се смета за еден стандарден наталитет...
На пример толкав е во Франција и тоа се смета за нормално додека Германија има 1,4 и се смета за опасно НИЗОК со ваков коефициент изумира нацијата...
А законот не е дискриминаторски туку насочен таму каде што треба...
И сам знаеш како е во западна Македонија таму треба да се демотивираат а не мотивираат...
Уствари треа државата да им обезбеди бесплатна едукација и бесплатни кондоми...
Овој проблем го немаме на цела територија...
Германски и Француски закони, во Германија и во Франција. Не во Македонија. Џан'м, не можеш да споредиш две држави како Германија со Македонија. Не смееш!
Законите се донесуваат според општеството, околината, луѓето и културата. Се приспособуваш тоа што го имаш да го подобриш. А не да го влошиш.
Нема ништо дискриминаторско во ова, слабо се раѓа на региони ради овој или оној фактор, регионите изумираат мора да се заживеат по секоја цена, ако треба и ќе се плаќа за тоа.
Хелсиншки комитет е битен општествен фактор само во нашево општество и никаде на друго место, јебига со нешто сме заслужиле да ни диктира живот некоја неизбена наказа.
Фабрики, школи, универзитети, јавна администрација, патишта, одморалишта, хотели, туризам. Така се заживува регион. А не со клецање за 5000 денари од мој џеб. Мои пари ќе ти дадат тебе ако ти клецаш? Не друже, не е тоа фер. Верувај, воопшто не би ми било криво кога со тие пари се изгради некоја школа, некој регионален пат, се уреди Пелистер за да можам на раат да идам на некој викенд на чист воздух. Во Мариово да изградат некое "село" со бунгалови и да развијат селски туризам. Тогаш со две раце и лева нога би подржал таков закон. Ама Трпе, Мирко, Дритон или Рамче, ич кур не ми чуе кој како се вика, да ебе со мои пари, и згора на тоа цел живот да добива пари...и те како е дискриминаторски.
преселисе во Мариово, направи две деца, ако сакаш и три, земи помош од државата, од данокот т.е. буџетот кој македонците го полнат
таткото на зефљуш да го треал да плаќа данок, струја и вода како секој човек нормален, да биде лојален кон државата во која живее за да може да очекува помош, тогаш немаше да ти биде криво.
мене не ми е криво што албаницте се школуваат на свој јазик во туѓа држава,
но само кога би биле рамноправни полначи на буџетот.
на туѓа сметка.. лесно е. и само да се бара, бара, бара....
па мајка да ти е, еднаш ќе те надои, после 5 минути да плачеш ќе си рече кој те врти, пред малку ти дадов цицка
Ајде бе, ќе си ги мериме. Мои придонеси кон оваа држава, со твои придонеси. Може така? Додуша, мои придонеси со придонесите на цело твое семејство, да биде по фер малце. И на крај, ти да ги добиеш тие пари дека си ебел дур јас сум работел? Хех, кој дебилизам.
Само една работа ме интересира. Што ќе се случи ако некоја наредна влада одлучи дека нема доволно пари и ја укине помошта? Ветена ти била 15 годишна помош, си направил 4 деца, и после 5 години парите секнуваат. Што тогаш?
Бит Пазар the sequel. Тоа ќе се случи.
Како прво, идиотски е да се гледа на законов од "патриотска" гледна точка. Зашто? Боли ме милојко дали Албанци ѓупци каури турци торбеши или пакистанци живеат во тие општини. Што к*р ако постои тој закон кога утре тие 4 новороденчиња ќе треба да идат пешки до најблиското средно школо бе? Ете гледам Мариово ви е омилена општина што ја спомнувате. Колку млади брачни парови има во Мариово бе зелени едни? Пример Зејнеп и Петко (мултиетнички брак) во Мариово родиле 4 деца, за кои што државата (јас, ти тој ние вие тие) треба да одвоиме месечно по 15000 денари. Знаејќи го нашиот менталитет балкански (ѓаурски и албански) колку од тие 15000 денари ќе бидат инвестирани во децата а колку ќе бидат испиени во селската кафана? Колку од тие пари ќе бидат доволни да образование на тие 4 деца? Со што патлак ќе идат тие деца во школо бе? Ќе се носат меѓусебе на грб до најблиското школо? Факултетот камо?
Втора работа. Петко, кој што живее во Скопје, ради као црнац, за 20.000 денари, ќе одвои пари од негови придонеси, за Петко од Свето Раче (село во Централна Македонија, да, постои) кој што ќе зима по 15.000 денари месечно, затоа што ја кецал жена му. Сеуште мислите дека е фер према Петко од Скопје? Петко од Скопје треба да е луд за да работи за 20.000 денари. Ќе се пресели во Мариово, ќе купи нива за 5000 евра, ќе си изгради куќа за 20.000 евра, и ќе си направи фудбалска екипа од 11 деца. Знае ли некој воопшто статистички да каже колку пари се во игра? Колку пари годишно се тоа за деца на кои што не им е ни осигурано право на достојно образование?
Трето. Сеуште мислите дека законов е патриотски? Супер. Нека се кецаат ѓаурите, нека праат по 10 деца. Па да ги видам после како ќе излезат на крај со 15.000 денари месечно. Да им се смеам јас после кога ќе ги видам нивните деца наместо албанските на Бит Пазар за да си обезбедат некој денар за да преживеат. Не заборавајте. Албанците беа тие со 5-6-7 деца. Албанците беа тие кои беа необразовани, исклучени од општеството. Ако мислите дека со 10 деца се гради народ, повелелете. Раџајте мили мои. Ќе дојде денот кога ќе се лупаат глави на зид за овој закон, ама....тражили сте народ. Ќе го добиете