Сектите - нови религии или патолошки групи? Има ли секти во вашиот град?

• Креатор на темата Креатор на темата Sagan
  • Време на започнување Време на започнување
Maca напиша:
sektite gi narekuvaat mali verski zaednici, brojot na clenovite e pomal vo sporedba so crkvite.

Ако ова е критериум за секта, тогаш што да правиме што Јеховини Сведоци имаат повеќе членови од мпц?

Имат една фамилија секташи во нашево маало, не знам шо се точно... никој не знајт. Се собирет околу 30 души секоја недела, а порано, ко не знаев кој се и шо се, јас ко ќе им речев Добар ден, онака, од чиста култура, ме гледаа ко да сум гол полжав... а не знам зш...

jas mislam deka treba site sto se sekti da se na besilka kako husein :):) (ke mide i togas koga ke dojdesudniot den)

M@STER напиша:
jas mislam deka treba site sto se sekti da se na besilka kako husein :):) (ke mide i togas koga ke dojdesudniot den)

Слушнавте! Сите што се секти - на бесилка како Хусеин! Ајде бргу , еден по еден...

Баш завчера идам на топлоно време со јакна душа ке испуштев низ гз и едно бабиче ме застанува кај 3 бисери и ми вика ''Момче дали сакаш да го спознаеш бога'' и ми да ва некој проспект со го фатив во рака и прочитав само нешто ''сведоштва'' и одма си помислив- Јеховини Сведоци како што ме дал господ брзоплет се уфурав оваа некои магии ке ми праи и и викам ''бабо бегај да не го спознаеш ти сега бога овде на тротоарот'' го џитнав тоа ливчето и си брзи чекори(да не речам со трчање) си продолжив по патот. Сега малку ми е криво што изреагирав така селски ама имам страв од такви мрачни ствари уште од дете со Црна Марија ми остана тој страв

Zosto voopsto vi e gajle dali nekoj e sekta ili ne?
Kako prvo nas treba da ne interesira Bog, a ne crkvite, popovite, popadikite?
I na krajot ako za nekoj vikate deka e sekta ili ne treba da znaete so koj i so sto si imate rabota, znaci da se proveri.
A toa so besilkite, vo koj vek ziveeme.Nikoa so sekira ne ne tera da odime kaj sto ne sakame, taka da sekoj moze da odi vo koja crkva saka.
Citajte Biblija, vreuvajte vo Bog i ne se zamarajte so sudenje na lugeto, toa e rabota na Gospod.

Мене ме интересира дали знае некој колку и кои секти постојат низ Скопје,некоја книга за нив или филм.

Јас единствено што знам е дека пред 6-7 Црна Ружа беше активна на кејот кај К4,и ви зградите наоколу наоѓавме ружи изфарбани со црна боја,што беше доста морничаво со оглед на тоа дека секогаш беа оставени во подруми.

И на уште нешто се подтсетив сеа.Ако ви текнува пред 4-5 години искачаше едно списание "Сведок".Таму имаше во секој број по една вистинска приказна,и се сеќавам еднаш еден тип опишуваше како му пристапила некоја секта (мислам сатанистичка по природа).На плоштад му пришла некоја топ типка и нешо муабет ова-она,вечерта овој отишол кај нејзе,пијачка едно-друго и после и дошле нејзините "другарчиња" и во скапи коли ги однеле во некоја напуштена црква на стариот пат кон Куманово- преку Арачиново.Ај да не продолжам ви детали пошто не е вкусно.

Некој да чул за нешто слично?

Marina_21 напиша:
Zosto voopsto vi e gajle dali nekoj e sekta ili ne?

Куманово. Пред некоја година. Вистинска случка, решена од полицијата

Тинејџери, од околу 14-18 години. Се собираат ноќе, пијат, свират на гитара и пејат песни во кои го величат Сатана. На полноќ, на сред гробишта. Откако ќе паднат во некаков си транс (од алкохолот), почнуваат со рушење на спомен-плочите, сквернавење на гробови и превртување на крстовите.

Откако ја отстрануваат плочата на гробот, влегуваат во него и извршуваат сексуален чин.

Штип. Некаков си огранок на Црна Ружа. Пред пет-шест години.

За својот осумнаесетти роденден, како обврска кон сектата, една млада девојка (би рекол-дете), си го одзема животот.

ЗАТОА, ДРАГА МАРИНА, МНОГУ НИ Е ГАЈЛЕ ДАЛИ Е НЕКОЈ ВО СЕКТА ИЛИ НЕ!

Јас еднаш отидов во тој Хабардовиот центар бла бла зашо еден другар се нафура дека биле добри и сакаше да купува книги и да се зачленува и ме одвлечка таму...
ми кажаа дека немам другари и дека сите ме одегнуваат дека дома не ме сакаат и уште што ти не и сакаа да ми продаваат книги за некои 2000 денари....
Станав и си отидов.....:):):)

Sekta nemora da e sekogas nesto povrzano so religija.. Sekta e obicno grupa na luge so razlicni mislenja i kriteriumi za nekoj fakt vo svetot koj na nekoj nacin sakaat da dobijat pravo da go iskazat toa sto go mislat kolku i da e poinakvo od toa sto ostatokot od svetot go misli pa mozebi go ima i dokazano.. Poradi toa se mrazeni no nemora da znaci deka sekogas se tolku negativci ko vo losite americki filmovi.. Dobro ima i takvi.. No sepak.. Obicno se toa luge sto edinstveno sto sakaat e da pokazat nesto na svetot..
A inace ova za religija povrzano.. Koga na nekoj nacin pravat nova religija koja ja nametnuvaat na drugi.. I obicno za svojot "bog" vo taa religija lugeto prinesuvaat zrtvi sto ne retko se i licno tie.. Toa e nezdravo.. Izmama.. Nisto poveke..

Sekti

Mislam deka ovde i e mestoto na ovaa tema .Sakam da prasam sto se toa sekti. Vo kogo veruvaat tie. I dali gi ima na teritorija na MK. Imam mn. slusano za nekoi sekti ama ne znam ustvari kakvi zdruzenija se tie

[admin]Ти го префрлив мислењето во темава. Веќе имаше отворено тема за сектите.
- Acid.[/admin]

Извинете,ама мислам дека некои луѓе на форумов ама ич не сакаат малку да излезат од она клише на размислувања и воопшто од медиокритетството и малку по логично да почнат да размислуваат....Чекајте малце...
Значи за мене исус е бог,за некој си Љатиф од Чаир е Алах за не знам кој таму некој си трет,ама јас сето тоа го почитувам...Не можам да размислувам во оној правец,дека ако нее христијанството и Исус се друго е ерес и се друго е секта.Така за да размислувам треба да се викам баба Стојна од Свирипичино,да имам 90 години и освен една планина,везенки,ајвар и малку добиток да немам видено ништо друго во животот!Па немојте луѓе да се правите со сила ПРОСЕЧНИ!!!Значи секој човек е човек и нее "СЕКТАШ"(мислам во онаа пежуративна смисла)ако си земал сопствено право да си ги толкува работите на сопствен начин,без да му се вливаат други некои си "ПРАВИЛА" во сопствената логика...Сето тоа е во ред,се до оној момент додека тоа негово размислување и толкување не би преминало едно конвенционално и здраво размислување.Мислам на убивање,злоупотребување и манипулирање на други луѓе,разни други болноидеолошки самоубедувања и слично.Лошото си е лошо а доброто си е добро,па и да не излегува од христијанството или од некој друга вера.Секој што чини добри дела е исправен човек па макар и припаѓал на некоја си нова идеолошко-здрава заедница мимо основните религии...Инаку за да нема забуни,јас сум православен христијанин крстен во црквата св.Димитрија во Скопје,меѓутоа сакам во животот на моите толкувања да им дадам една логична рамка,а не да се давам во утопии....
РЕЗИМЕ:Треба секое верување да се почитува ако целта е племенита,ако на луѓето им чини општи добра,ако ги сплотува....

Sektite se mnogu razmnozeni vo mojot grad i treba da se raboti na toa da se namali nivniot avtoritet-bidejki se shpiunski gnezda, od lugeto pravat invalidi,nametnuvaat tugi tradicii i obichai i za kraj iako ima ushte mnogu da se kaze, tie se samo sekti i kako takvi ke si ostanat.

Tocno e deka postojat sekti,ne moze sekoj shto ke mu padne na pamet da pravi crkva,ama sepak Isus rekol...kaj shto ste dvajcaili trojca sobrani vo moe ime tamu sum jas...i isto taka vo otkrovenieto se kazuva deka.....vo poslednite vreminja ljubovta ke oladi....izleguvajte od crkvite...,Taka pishuva bidejki ke ima mnogu crkvi i od niv mnogu ke zgresat i ke bidat niti "ladni niti topli tuku mlaki"a toa znaci deka shto im odgovara ke pravat i nema da se zalagaat za Biblijata tuku poveke za marginalni formalni ne Bibliski raboti.

Tocno e deka postojat sekti,ne moze sekoj shto ke mu padne na pamet da pravi crkva,ama sepak Isus rekol...kaj shto ste dvajcaili trojca sobrani vo moe ime tamu sum jas...i isto taka vo otkrovenieto se kazuva deka.....vo poslednite vreminja ljubovta ke oladi....izleguvajte od crkvite...,Taka pishuva bidejki ke ima mnogu crkvi i od niv mnogu ke zgresat i ke bidat niti "ladni niti topli tuku mlaki"a toa znaci deka shto im odgovara ke pravat i nema da se zalagaat za Biblijata tuku poveke za marginalni formalni ne Bibliski raboti.
Abe eeej se misli za sektite kako vas a ne za crkvite bree mnogu se zaebavash ti eeej!!!:nenene:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom