Како настанал исламот: Кој бил Мухамед?

• Креатор на темата Креатор на темата Neemo
  • Време на започнување Време на започнување
Си утнал малце тука прашањето всушност е дали некој смее исус да се вика ( а има такви ) да те известам инаку мухамед не е муслиманско име мухамед , ајша како имиња постоеле уште пред исламот. .
ej da ne mi tekna za iminjava na muhamed i ajsa deka bile i pred islamot ok nema vrska toa ama denes navistina muhamed e najcest islamsko ime
i sega nema nekoj sto se vika allah kako sto kaj nas nema nekoj sto se vika bog ama ima isus i muhamed

ej da ne mi tekna za iminjava na muhamed i ajsa deka bile i pred islamot ok nema vrska toa ama denes navistina muhamed e najcest islamsko ime
i sega nema nekoj sto se vika allah kako sto kaj nas nema nekoj sto se vika bog ama ima isus i muhamed
бог не е име бог е нешто како назив не знам баш, инаку за алах нема ама сум чула за илах и елах такви имиња.

бог не е име бог е нешто како назив не знам баш, инаку за алах нема ама сум чула за илах и елах такви имиња.
ama sonce toa sto nie go narekuvame bog na makedonski na arabski e allah inaku isto e
inaku da znam sto sakas da kazes ama tie iminja se slicni ne isti pa sigurno imaat drugo znacenje
aj moze nekoj od ke ti kaze sto znacat tie ilah i elah

ama sonce toa sto nie go narekuvame bog na makedonski na arabski e allah inaku isto e
inaku da znam sto sakas da kazes ama tie iminja se slicni ne isti pa sigurno imaat drugo znacenje
aj moze nekoj od ke ti kaze sto znacat tie ilah i elah
Можеби се некој вид варијации од алах се може...

А тоа што сега пишувам по тастатурава, и тоа е волја Алахова или моја волја да правам што сакам?
--- надополнето: 14 јануари 2013 во 15:03 ---

Да и тоа е Божја одредба!!! Ќе се насмевнеш и ќе речеш не е можно, но подзамислисе колку луѓе на овој свет денес немаат прсти за да пишуваат по тастатурата па ќе видиш дека е така!!!

Зашто Алах не му ги дал на Адама тие упатства лично, туку преку запис? Толку ли бил Адам глуп да не разбира ништо па морал да чита упатства?

А кој рече дека на Адем а.с му дал книга?? јас не го реков тоа!! но да му дал, му дал затоа што таа книга треба да остане и после него, да ја читаат неговите синови!!!
--- надополнето: 21 јануари 2013 во 10:50 ---
Извини што бев отсутен :)
Тоа што кажуваш дека Иса им проповеда да не бидат деца на ѓаволот и дека Алах ги испратил тие што ги спомна како поука за луѓето е за тоа потполно целосно се согласувам и тука нема сомнение,но тоа што ме насмеа дека и во Тоше Проевски ќе се молиме како светец:LOL: е за тоа биди сигурен дека јас нема да обожавам како некаков светец бидејќи тој е познат пејач и ништо пвеќе и ниту пак за климент и за кирил не ги сметам како светец туку биле основоположници на словенска азбука и се така натаму,а тоа што правеле црквата тое се човечки патишта кон Бога,патиште што ги пронаоѓа нашиот ограничен и на грешки подложен разум и затоа тие никогаш нема да го одведат човекот до целта,туку неповратно ќе се загуби во како да ги наречам во ништожното.Паганските религии што немаат врска со библијата,грчките богови со човечките особини,многубројните египетски божества,Мухамедовите песни полни со фанатична распаленост и борбен занес, егоистичката незаинтересираност на Буда за околниот свет - сето тоа е само одраз на нашето сопствено ЈАС кое во себеси ја носи нашата високо развиена вообразеност и нашите заблуди.
Но за Исус (Иса) тоа е нешто повеќе од човек и е Давидов потомок и Божји син во тоа сведочат сите пророштва и постоел пред да се роди еве како што пишува Библијата .
,,Пред Господа, зашто доаѓа да и суди на земјата.Тој ќе му суди на светот по правдина и на народите според својата вистина,,(Псалм 96,13)
,,Еве го ! Ова е нашиот Бог ,него го чекавме,Тој ни спаси, да се радуваме и да се веселиме за неговото спасение,, (исаија 25,9)
,,Во моите ноќни виденија видов како на небесните облаци доаѓа еден кој изгледаше како Син човечки.Тој пристапи кон Праведниот(Бог) и застана пред него.Нему му се даде власт,чест и царство,да му служат сите народи,племиња и јазици.Неговата власт е вечна и никогаш нема да помине,неговото царство нема да пропадне,, (Данил 7,1314)

Исто така и Мухамед призна и верувал: ,,Во име на Алах ,кој навистина ја чува мојата душа,синот на Миријем,Иса наскоро ќе се врати како праведен судија,,

Кога викаш дека така рекол Мухаммед с.а.в.с. зашто кажуваш дека е недобар и се обидуваш да го претставиш како нешто што не бил??

А кој рече дека јас не верувам и дека не тврдам дека е точно тоа што го кажал Мухаммед!!

Но како што гледаш рекол синот Мерјемин, а не синот божји!!!

Ние сите сме синови бижји, како и Иса а.с. бидејќи тој не створи и ни даде шанса да живееме на овој свет!!

но Куранот јасно и едноставно кажува!!

БОГ Е ЕДЕН!
ОН Е УТОЧИШТЕ НА СЕ!!
НИТИ РОДИЛ, НИТУ Е РОДЕН,
И НИКОЈ НЕ МУ Е РАВЕН!!!!

е сега јас да те прашам, може да ми кажеш кој ги кажува цитативе што ги цитира од Библијата?? али личност, значи која личност ги кажува??!!
--- надополнето: 21 јануари 2013 во 11:08 ---
во врска со болдираниве ако моше да ми одговориш.
велиш во муслиманските држави дека тие работи се грешни и треба да се казнуваат според куранот. ОК, јас немам проблем со тоа. но доколку се задржи во исламската држава.
некако ми е нон сенс да во НЕмуслиманса држава се дрзнува да бара правдина по куранот. нели во таа дотична држава каде што не владее куранот има некои други закони кои ги казнуваат според сопствени убедувања и уверувања? како што куранот кажува, ако не ти се допаѓа можеш да се иселиш од таа држава. а не да наметнуваш нешто, пошто пак како што вика куранот, “не го наметнувај!“
и дискутабилно е тоа со моралот и етиката. пошто тоа се променливи. еве само за пример, тогаш не било педофилија да се ожениш со 9 годино дете, и имаш секс кога ја добило првата манструација. дали ТИ денес го прифаќаш тоа што било тогаш или се водиш по новите современи норми каде тоа Е педофилија? тоа е само еден пример дека тоа со моралот и етиката се променливи.
и како за крај, нели повеќе би им одговарало на муслиманите да НЕмуслиманските држави да станат крајно ѓаволски и сами се уништат и тогаш исламот да им биде спас?

За мене најисправен морал и најприфатлив е моралот кој го презентира Исламот, во исламот за ова што како пример ти го спомна се вели.

Се Пренесува дека Мухамммед С.А.В.С. рекор:

“Немојте да спиете со вашите жени за време на циклус и женете се со жени складни на вашата воздраст„

Значи, ова е и мојот одговор.

Што се однесува до преселбата, Божјиот закон најпрво треба секој да се бори да го спроведе во самиот себеси, потоа во неговата фамилија, потоа во неговиот род, па неговото населено место, па регион, па држава а потоа и целиот свет!!!

А за ова последново, повторно ќе ти одговорам преку мудрите зборови на Муаммед С.А.В.С. кој рекол:

„Нема никој од вас да влезе во рајот, се додека не му посакува на другиот она што си го посакува за себеси!!“

Значи драг пријателе, не ми одговара и не смеам да да му мислам лошо на никого!!!!!!

kralot,

полека бе, не викај толку, ш‘о ќе Ти се олку многу извичници?
--- надополнето: 21 јануари 2013 во 11:12 ---
А кој рече дека на Адем а.с му дал книга?? јас не го реков тоа!! но да му дал, му дал затоа што таа книга треба да остане и после него, да ја читаат неговите синови!!!

Значи, Куранот постои пред Адам, за да можат и Адамовите синови да го читаат Куранот, така?
А што ќе му е Куранот на Адам?

Никому бе не му е гајле шо пишува у Куранот и шо е Исламот.

Сите ги тангираат последиците од дејствиата на неговите поданици, а тоа се проблеми секаде каде што има муслимани.

Уште повеќе ако самите тие велат дека сите проблеми ги прават во име на исламот, како ли сакаш да биде гледан исламот и книжулето?

МОже еден пример те молам???
--- надополнето: 21 јануари 2013 во 11:33 ---
kralot,

полека бе, не викај толку, ш‘о ќе Ти се олку многу извичници?
--- надополнето: 21 јануари 2013 во 11:12 ---

Значи, Куранот постои пред Адам, за да можат и Адамовите синови да го читаат Куранот, така?
А што ќе му е Куранот на Адам?
Или си многу наивен или не ме читаш со ред!

Како муслиман верувам во книгата објавена и до другите пратеници!!

Многу убаво ти одговараше братот, но ти не сакаш да сватиш, да ти одговорам и јас еднаш!!

Куранот е МИКИ Аллахова мисла, како и останатите објави до другите пратеници, праша за самотијата на бог, мислиш ли ти дека само ние постоиме?? Бог има и свои Мелеки (Ангели) кои ги створил за без прашања му служат, значи тие прават слушам и извршувам, без прашања. Во куранот Бог ни објаснува дека се тоа створенија од светлина и секој од нив си има своја обврска. Така постои еден од нив кој се вика Џебраил А.С. кој е ангел задолжен за пренесување на Аллаховите зборови до Одбраниците, Пејгамберите, така Куранот, Инџилот, Тевратот, Зебурот и другите објави се пренесени до народот за да им служат!!

Куранот, Значи мислата на Бог, била пренесувана од овој мелек до Мухаммед с.а.в.с. како што Инџилот бил пренесуван од овој мелек до Иса а.с. Тевратот до Муса А.С. Зебурот до Давуд А.С.

ако и после ова не сваќаш, тогаш морам да ти кажам дека имаш сериозни проблеми и време ти е да се видиш со лекар.

Полека, не викај толку...

ако и после ова не сваќаш, тогаш морам да ти кажам дека имаш сериозни проблеми и време ти е да се видиш со лекар.

Важи, от тази момент, ќе Те консултирам за секој мој здравствен проблем...
--- надополнето: 21 јануари 2013 во 11:38 ---
Куранот, Значи мислата на Бог, била пренесувана од овој мелек до Мухаммед с.а.в.с. како што Инџилот бил пренесуван од овој мелек до Иса а.с. Тевратот до Муса А.С. Зебурот до Давуд А.С.
.

Чекај, полека, што е до Иса пренесено?...Не Те разбирам најдобро.
--- надополнето: 21 јануари 2013 во 11:40 ---
Куранот е МИКИ Аллахова мисла, како и останатите објави до другите пратеници, праша за самотијата на бог, мислиш ли ти дека само ние постоиме?? Бог има и свои Мелеки (Ангели) кои ги створил за без прашања му служат, значи тие прават слушам и извршувам, без прашања. Во куранот Бог ни објаснува дека се тоа створенија од светлина и секој од нив си има своја обврска. Така постои еден од нив кој се вика Џебраил А.С. кој е ангел задолжен за пренесување на Аллаховите зборови до Одбраниците, Пејгамберите, така Куранот, Инџилот, Тевратот, Зебурот и другите објави се пренесени до народот за да им служат!!
.

Ако Алах е само наредбодавач и ако Алах очекува послушност од ангелите, тогаш Алах пак си останува сам и изолиран од ангелите во неговата самотија...Така?

Моментот кога овака "паметно" се праиш на удрен, мислам дека треба да е крај на дискусијата.

мене не ми текнува на таков пример, за да можеме да дискутираме тењ молам наведи!
--- надополнето: 21 јануари 2013 во 12:00 ---
Важи, от тази момент, ќе Те консултирам за секој мој здравствен проблем...
--- надополнето: 21 јануари 2013 во 11:38 ---

Чекај, полека, што е до Иса пренесено?...Не Те разбирам најдобро.
--- надополнето: 21 јануари 2013 во 11:40 ---

Ако Алах е само наредбодавач и ако Алах очекува послушност од ангелите, тогаш Алах пак си останува сам и изолиран од ангелите во неговата самотија...Така?

До Иса а.с. е пренесен Инџилот, книга, која претставува божји говор!

Која денес е заменета со Библијата, која всушност претставува кажување на Апостолите за животот на Иса.а.с. што во исламот се поистоветува со Хадисот, односно Суннетот, што претставува второстепеност, значи го нема првото, најбитното и главното.

Аллах не очекува покорност, туку без сомнение ја има, бидејќи се тоа створенија створени за тоа!!
--- надополнето: 21 јануари 2013 во 12:02 ---
Полека, не викај толку...

Се надевам дека конечно разбра.

До Иса а.с. е пренесен Инџилот, книга, која претставува божји говор!

Која денес е заменета со Библијата, која всушност претставува кажување на Апостолите за животот на Иса.а.с. што во исламот се поистоветува со Хадисот, односно Суннетот, што претставува второстепеност, значи го нема првото, најбитното и главното.

Не фантазирај...

Христос зад себе нема оставено записи, ниту пак Он донесе било каков запис со Себе: сам Христос Е носител на добрата вест, искажана усно, практикувана во дела, а запишана од Неговите Апостоли.
--- надополнето: 21 јануари 2013 во 12:52 ---
Аллах не очекува покорност, туку без сомнение ја има, бидејќи се тоа створенија створени за тоа!!

...и така, ако Алах не допушта никој да му писне, тоа значи дека Алах им наметнува строга дисциплина на ангелите, така?...
--- надополнето: 21 јануари 2013 во 12:53 ---
Се надевам дека конечно разбра.

Не, штотуку почнав да не разбирам...

Не фантазирај...

Христос зад себе нема оставено записи, ниту пак Он донесе било каков запис со Себе: сам Христос Е носител на добрата вест, искажана усно, практикувана во дела, а запишана од Неговите Апостоли.
--- надополнето: 21 јануари 2013 во 12:52 ---

Тоа вие денес го тврдите, но не можете да докажете дека е вистина, бидејќи Инџилот можеби се крие во некоја од вашите цркви и сето ова го правите за да си го олесните животот преку пагански обичаи кои вам ви одговараат!!

Јас верувам во правата книга на Иса А.С.!

...и така, ако Алах не допушта никој да му писне, тоа значи дека Алах им наметнува строга дисциплина на ангелите, така?...
--- надополнето: 21 јануари 2013 во 12:53 ---

Не!! туку тие се створени со волја и го прават тоа без некој да им ствара строга дисциплина братчееее!!!

Не, штотуку почнав да не разбирам..

Мислев дека свати за Куранот и неговото постоење!!

Тоа вие денес го тврдите, но не можете да докажете дека е вистина, бидејќи Инџилот можеби се крие во некоја од вашите цркви и сето ова го правите за да си го олесните животот преку пагански обичаи кои вам ви одговараат!!

Леле, леле теории на заговор.

А како Ти ќе докажеш дека она кое ние, т.е. Црквата го кажува, не е вистинито? Ќе речеш дека Црквата ја искривила вистината и со тоа се‘ си докажал?
--- надополнето: 21 јануари 2013 во 13:51 ---
Јас верувам во правата книга на Иса А.С.!

Која е таа „права книга„, кога Иса нема ништо запишано? Аман веќе...
--- надополнето: 21 јануари 2013 во 13:53 ---
Не!! туку тие се створени со волја и го прават тоа без некој да им ствара строга дисциплина братчееее!!!
!

Е како де тоа сторено де?...

Ако мелеците имаат волја, тоа значи дека може слободно да им текне и да не слушаат што Алах ќе им нареди, така?...

Во спротивно, би значело дела мелеците се створени безволни и мораат робовски да слушаат што ќе им рече Алах, така?...
--- надополнето: 21 јануари 2013 во 13:54 ---
Мислев дека свати за Куранот и неговото постоење!!

Ти и Твоите браќа во Исламот, изнесувате такви контрадикции, што и атеист тешко може да Ви ја разбере мислата, а не верник од друга и поинаква вероисповест.

Еднаш, Куранот е мисла, друг пат Куранот пости одсекогаш, трет пат Куранот е запишат по ангелска објава до Мухамеда...Добро, што е точно?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom