За сите "букефалисти"

...
Аххх - тука не се согласувам со тебе тотално.
Зошто? Затоа што природниот тек на нештата е да имаш и левица и десница. Во секоја современа демократија е така. Проблем е што нашите левичари се тапа тапосана, трулеж од старите комунистички времиња.
Ти користиш струја? Нормално дека користиш. Кога би имало само еден пол (северен или јужен) нема да имаме струја, нема ни да комуницираме вака преку интернет, но нема да има ни атоми, ни молекули ни ништо.
Универзумов е поставен така да има стално две крајности и работите да се придвижуваат де кон едната де кон другата крајност.

Браво Даме, честитки за овој дел од постот. Не можам да се согласам повеќе.

Јас нит сум историчар, нит претендирам да станам еден, но ти
Makedoncki, дали имаш прочитано нешто од книгата на Мауро Орбини... „Кралството на Словените“??? Познат патеписец и историчар, кој живее на преодот од XVI vo XVII век. Тој во Цариград има најдено книга која ја преобјавува во 1601 година. Оригиналот сега се наоѓа во ватиканската библиотека. Интересни во случајов за нас се страните 168-171, кој на Македонски се преведени во 1990 година од проф. Борис Вишински и кои се однесуваат на повелбата од Александар Македонски со која се искажува благодарност на СЛОВЕНИТЕ и гласи вака:
„НИЕ, АЛЕКСАНДАР, син на Филип, Крал на Македонија, Кнез на Монархијата, предназначен како создавач на грчката империја, од Натабан најавен како дете на големиот зевс, владетел на Августите, и на браманите и на Арбоните, од изгрев до зајдисонце, од југ се до север, на благородниот род на Словените му посакуваме благост, мир и здравје. Ние и нашите следбеницикои ќе дојдат по нас во владеење со светот, бидејќи ни бевте доследниво вербата, храбри во борбата и наши водачи и јуначки борци, ви доделуваме и слободно ви ги даруваме на век и вековцелиот овој дел од земјата, на север се до јужните граници со италија, и со такво право, што никој, освен вие, не смее таму да се задржува, или да се пресели, или да живее. Ако пак, некој се задржи, тогаш нека биде ваш роб, а неговите деца, робови на вашите деца. „
Ме интересира од каде СЛОВЕНИ во сета оваа приказна, а историчарите, посебно „нашите“ ми велат нешто сосема друго, па еве сега и ТИ...

Во изворната повелба на Александар Македонски, испраќа благодарност до ВЕНЕТИТЕ, а бидејки и Мауро Орбини знае дека првобитното име на Словените е Венети, тој во неговата книга “Кралството на Словените“ го заменува името Венети со Словени.

И Латинскиот историчар Quintus Curtius Rufus во биографијата за Александар напиша дека Венетите од регионот на Пафлагонија во Мала Азија земале удел во освојувањата на Александар.
Понатаму Руфус дава интересен податок, каде вели дека Македонецот Филотас, кој бил натурализиран Хелен, ги провоцирал своите сонародници Македонци нарекувајќи ги постојано ФРИГИЈАНЦИ или Пафлагонци.
Руфус исто така спомнува дека Македонците дури му се пожалиле за ова на Александар Македонски.

Две работи кои се предмет на интерес:

1. Филотас ги изедначил поимите ФРИГИ И ПАФЛАГОНЦИ, а познато е дека Фригите се всушност нам познатите БРИГИ ( Словенско племе кое чинам го населило регионот на Охрид). А ова значи дека Бригите биле дел од Македонскиот културен идентитет во антиката.

2. Додека пак ПАФЛАГОНЦИ е географското име за ВЕНЕТИТЕ, кои пак се предците на подоцна познатите “Словени“.
Ова значи дека Филотас ги изедначил античките Македонци со Венетите, т.е. Словените.

Sloveni = Slaveni = Vene = Veneti = Eneti = Aneti = Anti ===> спомнати од Херодот.

и повторно доаѓаме до закључок дека СЛОВЕНИТЕ не дошле на овие простори во VI век, како што не учеа, туку биле тука присутни цело време... зашто, и кому му сметала вистината...
во секој случај, ЈАС СУМ МАКЕДОНЕЦ... а вие гракајте колку што сакате...

Гоце Делчев:
Македонија има свои интереси и своја политика. Тие им припаѓаат на сите Македонци. Оној што сака да работи на присоединување на Македонија кон србија, бугарија или грција, тој може да се смета за добар србин, бугарин ил грк, но не и за добар Македонец...
Само оние Македонци, кои што се чувствуваат за директни потомци на Филип и Александар во континуитет, ќе останат вечно имуни на соседните асимилаторски пропаганди и никогаш не ќе се одродат од родот Македонски...

и повторно доаѓаме до закључок дека СЛОВЕНИТЕ не дошле на овие простори во VI век, како што не учеа, туку биле тука присутни цело време... зашто, и кому му сметала вистината...

Точно Аршлох, се согласуваме по ова прашање.

Поимот Словени или Славомакедонци неможе да претставува одделно значење од поимот Македонци, туку само негово дообјаснување.

Гоце Делчев:
Македонија има свои интереси и своја политика. Тие им припаѓаат на сите Македонци. Оној што сака да работи на присоединување на Македонија кон србија, бугарија или грција, тој може да се смета за добар србин, бугарин ил грк, но не и за добар Македонец...

Кога цитираме да бидеме коректни. Гоце кажал -

„Македонија има свои интереси и своја политика, таа им припаѓа на сите Македонци; оној што сака да jа присоедини кон Бугарија или кон Грција, тој може да се мисли за добар Бугарин или добар Грк, но не и добар Македонец. Таков Бугарин или Грк поддржува и вечниот конфликт меѓу балканските народи, кои требва да живеат во братска дружба, за да бидат посреќни. Македониjа им припаѓа на сите Македонци, без разлика на религии, нации и jазици, во утрешна слободна Македониjа и преку неjа ќе се здружат сите балкански народи.“

http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=34351

Пелазгите и Венетите се клучот на Словените во антиката.
Ќе се покаже постојаното присуство на словенските народи на овие простори.
Античката митологија е пелазгиска од а до ш.
Зевс е пелазгиски бог.

Кога цитираме да бидеме коректни. Гоце кажал -

„Македонија има свои интереси и своја политика, таа им припаѓа на сите Македонци; оној што сака да jа присоедини кон Бугарија или кон Грција, тој може да се мисли за добар Бугарин или добар Грк, но не и добар Македонец. Таков Бугарин или Грк поддржува и вечниот конфликт меѓу балканските народи, кои требва да живеат во братска дружба, за да бидат посреќни. Македониjа им припаѓа на сите Македонци, без разлика на религии, нации и jазици, во утрешна слободна Македониjа и преку неjа ќе се здружат сите балкански народи.“

http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=34351
прифаќам критика... ама стар чоек, додуше две глави, ама нигде мозок...

Пелазгите и Венетите се клучот на Словените во антиката.
Ќе се покаже постојаното присуство на словенските народи на овие простори.
Античката митологија е пелазгиска од а до ш.
Зевс е пелазгиски бог.

Ќе се согласам и со Славјански, и пред да си се префрлиме во Историја форумот со целосното разглабање на “прашањево“, ќе нафрлам неколку пасоси за да го поттикнам интересот :) а кој сака да дознае и научи повеќе нека повели на форумот Историја:

But only a portion of this extensive territory was inhabited by Greeks Originally it was one united country being inhabited by the race of the Pelasgians while in the historical times the Hellenes became separated from them but how this nation arose is one of the most mysterious points in history.

...He has indeed some doubts as to whether Thessaly should be included but he decides after all in the affirmative because Greek was spoken in Thessaly. Thessaly was evidently a hellenised country just like the cast of Germany where formerly Wendish was spoken while now pure German prevails though rivers and mountains still have names which are completely Wendish.
This hellenisation however did not extend beyond the boundaries of Thessaly it scarcely reached as far as Peraebia which was partly Macedonian and partly Thracian the country beyond Olympus being inhabited by Macedonian and Thracian tribes.
In the Homeric Catalogue Thessaly extends beyond the Axius a most beautiful river as far as Pieria which was regarded as part of ancient Thrace PIERIA forms the slope of the range of mountains of which ...

Lectures on Ancient Ethnography and Geography - Barthold Georg Niebuhr, Leonhard Schmitz.

П.С. Се префрламе на соодветниот форум :helou:

Поминале само 60 генерации
(Повод: писмото "Се чувствувам Словен")
Марија Дамјановска, Скопје
Убаво е што читателот Тасевски што се чувствува Словен, но ме чуди што ни малку не е љубопитен да дознае дали во вените му тече и крв на античките Македонци. Имено, тие што според медиумите - како што ги нарекувате Вие - не' прогласуваат за антички Македонци, всушност не ја исклучуваат словенската компонента на македонскиот народ, туку само тврдат и тоа врз база на проучувањето на познати странски историчари, дека денешните Македонци потекнуваат и од античките Македонци.

И јас го прочитав интервјуто на почитуваната д-р Наде Проева и не можам да го прифатам нејзиното тврдење дека старите народи изумреле. Се разбира, умреле тие што живееле тогаш, но тие оставиле свои поколонија, во спротивно ќе ги снемало луѓето на Земјава. Не може еден народ од ништо да се создаде. Значи, народите се репродуцирале, а во меѓувреме ги менувале имињата, но генот останувал од предците.

Најдобар пример за тоа е една репортажа на каналот Хистори за потеклото на Либанците. Генетичарите сакале да дознаат дали христијаните и муслиманите, кои се толку закрвени, се различен народ. Со анализа на ДНК утврдиле дека не само што се ист народ туку и дека потекнуваат од античките Феничани. Но, исто така, утврдиле дека Феничаните, а со тоа и Либанците потекнуваат од библискиот народ Хаананци, кој се спомнува во Стариот завет. Значи, идентификуван е ген стар 4.000 години. Според тоа, како можел да се изгуби генот на античките Македонци само за 1.500 години, време во кое поминале едвај 60 генерации. Тоа е толку кратко време за колективната свест, заради што се задржало името Македонија, а го прифатиле и Словените.

Многу научни сознанија научниците сами ги побивале, а историјата е најподложна на промени, бидејќи нели "ја пишуваат победниците". А Македонија со своите соседи е најдобар пример за тоа. Инаку, мојата свекрва, која беше од Лазарополе и умре неодамна на сто години, постојано на своите внуци им велеше - вие сте Македонци, никогаш Словени.

Abre kakov Makedonec ti mora da si meshavina kako i site nie,eve shto vika pastirot Gruevski,zar toj mozhe da lazhe?Ne veruvam :

Падна митот за Македонизмот на Премиерот. Имено во синоќешната емисија на полтрончето Миленко, "доцновечерашно шоу" на канал5,
во која гостин беше Никола Груевски, на прашањето од гледачка "дали Премиерот се осеќа како потомок на Александар Македонски,
Премиерот прво одговори не, а потоа додаде, "ние сме мешавина на сите народи што живееле тука". Се наметнува прашањето дали некој неуспешно глуми патриотизам, па би сакал малку да прокоментираме во таа насока и би сакал да слушнам мислења од оние што до вчера се колнеа во Македонизмот и "патриотизмот" на Никола Груевски.

Месијо, прекини да тролуваш и да одиш офтопик на секоја тема.

Како второ, уште еднаш фино те замолувам да прекинеш да лажеш.

Одговорот го имаш ОВДЕ и престани едно исто да постираш.

Море Букефал сексуално да ги задоволи нив, овај поим и јас го слушнав на А2 ама не ми беше баш јасен, сега ми е појасно.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom