Вистинското лице на таканаречените “странски инвестиции“

• Креатор на темата Креатор на темата ABC
  • Време на започнување Време на започнување
На пример имаш оваква реалност кај домашен инвеститор.
Градиш објект со вредност од 2 милиони евра.
Имаш енергетска согласност и доаѓа моментот кога треба објектот да се приклучи на струја.
Ти викаат, нема можност да се приклучи.
Како нема, а енергетската согласност.
Незнам, нема.
Барајте од Охис.
Влечеш 3км енергетски кабел, градиш трафостаница од 250.000 евра и пред некој ден се јавуваат сакаат да ја земат во владение од ЕВН.
Преку мене мртов.

Пред нова година ти влегува инспектор од УЈП и ти вели при влегувањето, ааааа машала убав објект сте изградиле сигурно пари имате.
Дај ова, на ти.
Дај ова, на ти.
Ааааааа еве грешка, по член 53 на фактурите немата адреса.
Ама платени се фактурите со данокот.
Не може така, повторно треба да го платите.

Ете тоа ти е македонска фирма која вработува 15 луѓе, ги чува и негува како свои и сите пари се тука во државата.
Ние сме непријатели број 1 на државата, зошто со сопствени средства правиме нешто, наместо преку ноќ и неколку тендери да заработиме милиончиња за внуче за пра унуче.

Партиската држава, чесноста и трудољубовоста ги смета за конкуренција и гледа на секој можен начин да ги уништи.

Затоа и наши Македонци од странство не инвестираат тука, затоа се помалку и домашните инвеститори инвестираат.

Проблемот е суштински не е од типот, чири бу чири ба и од утре сме во рајот.

ova e slavjanski koj go znam...ili da se povlecam za uvo...da ne sonuvam nesto:)

ova e slavjanski koj go znam...ili da se povlecam za uvo...da ne sonuvam nesto:)

Избори се ближат,па му иде “умот“.:smir:

Ова како извадок од моето излагање на предходната страна на кое никој како што гледам нема “стискаец“ да одговори:

Чекајте бе луѓе,да дефинираме најпрвин кој е проблемот што во Македонија не инвестираме ние Македонските граѓани,па да очекуваме интерес ама сериозен,(не од типот на Џонсон или Шведмилк)со странски инвестиции.Владата е таа која во изминативе 3 години требаше да ни створи услови за тоа,па затоа ја изгласавме ебаго.Или гласањето беше само од инает на предходната власт,па сега ни е сеедно какви услови ќе створи оваа влада за да инвестираме и трошиме сопствени пари кога сме ја оствариле целта?Странците колку и да се будали нема да вложуваат во земја каде не вложуваат ниту нејзините сопствени граѓани од причини што ги напоменав порано.

Еве нов инвеститор го "купил" ШВЕДМИЛК ама тоа до 22 Март потоа пу пу не важи :pos2:

Еве нов инвеститор го "купил" ШВЕДМИЛК ама тоа до 22 Март потоа пу пу не важи :pos2:

Pu be majkata tebe Samoubico ama bas nisto ne ti odgovoara!!!Pa nemoj sekogas taka pesimisticki stav da fakjas daj malce optimizam.Ostaj da vidime makar do 22 mart so i kao ke se odvivaat rabotite mozebi i nesto na dobro ke izleze od seta ovaa lud go ebe zbunetiot situacija koja se forsira vo ovaa nasa drzava!!!

Pu be majkata tebe Samoubico ama bas nisto ne ti odgovoara!!!Pa nemoj sekogas taka pesimisticki stav da fakjas daj malce optimizam.Ostaj da vidime makar do 22 mart so i kao ke se odvivaat rabotite mozebi i nesto na dobro ke izleze od seta ovaa lud go ebe zbunetiot situacija koja se forsira vo ovaa nasa drzava!!!

Dobro de ..od celava prikazna so takozvanata ...kobajagi...Swedska mlekara fajde ke vidat "mlekarive"...,t.e. ako imaat srekja ke si gi zemat parite:)
Ako se umni vednas ke rasprodaat toa kravite i ke se zapisat kako nevraboteni.....,bidejki posle izbori ..nema da ima nisto.............od toa mlekarskiot biznis so kobajagi evreive...
Gwujo morase da odvrze kese i da smisli nekakvo "prezemanje" na mlekarata...zosto IZBORI SE BLIZAT , a mlekarive nekoi nevospitani bitangi PLJUKAAT PO VLADA I GWUJO...:)
............................................ verojatno i toa "evreite" ke lapnat nekoj honorar za ulogata vo komedijata... :)

Шведмилк е само “зрнце“ во пустината од песок со проблеми и антимакедонски закони,наречени “странски инвестиции“.Можеби гаранциите што требало да ги обезбеди фирмата пред да добие дозвола за работа со кооперанти и не се толку голем проблем,колку што е проблем доколку властите во Македонија им обезбедуваат плати и придонеси на вработените во некоја приватна фирма.Тоа е апсурд без преседан.:uvo:

Eden od komentarite na A1 za "prodazbata" na Swedmilk.. Samo da vidite kaj ima sediste navodniot fond sto ja kupuva fabrikata.. A videte im ja i webstranata http://www.fenixenergy.org/index.html )

Orhan од Dracevo на 03.02.2009 во 19:38 напиша:
Fenix energy ne e fond nitu investitor.....tie se posrednici vo prodazbi na sto ke im dojde...nekakov si pretstavnik vo Svajcarija e Pacoli.....taka da jasna e vrskata so nas......Ovie pari se nasi pari samo preku firma demek od Amerika.....

Stavete ja adresata na firmata na google map i ke vidite sediste vo obicna kukja po doma...

http://maps.google.co.uk/maps?hl=en&...-8&sa=N&tab=wl

Angliskiot na webstranata im e kako baba mi da go pisuvala. Eve izvadok od stranata:

Macedonia people are good and hard working people, we believe we can help the farmers to organize the export industry, with the technology and equipments and the now how from Israel, we can bring Macedonia to be one of the strong export countries in this regent

Ako ova gore go napisal amerikanec jas ke im go platam mlekoto na lugjeto..

Vakvi filmovi za mali deca pred izbori samo kaj nas ima....

Eden od komentarite na A1 za "prodazbata" na Swedmilk.. Samo da vidite kaj ima sediste navodniot fond sto ja kupuva fabrikata.. A videte im ja i webstranata http://www.fenixenergy.org/index.html )

Orhan од Dracevo на 03.02.2009 во 19:38 напиша:
Fenix energy ne e fond nitu investitor.....tie se posrednici vo prodazbi na sto ke im dojde...nekakov si pretstavnik vo Svajcarija e Pacoli.....taka da jasna e vrskata so nas......Ovie pari se nasi pari samo preku firma demek od Amerika.....

Stavete ja adresata na firmata na google map i ke vidite sediste vo obicna kukja po doma...

http://maps.google.co.uk/maps?hl=en&...-8&sa=N&tab=wl

Angliskiot na webstranata im e kako baba mi da go pisuvala. Eve izvadok od stranata:

Macedonia people are good and hard working people, we believe we can help the farmers to organize the export industry, with the technology and equipments and the now how from Israel, we can bring Macedonia to be one of the strong export countries in this regent

Речиси сите таканаречени “странски инвестиции“ се такви или слични.Во Македонија сите вистински и реални инвеститори можат само да го “попушат“ доколку не се потрудат да го зголемат рејтингот на актуелната власт.Тоа не е случај само со ДПМНЕ туку и со сите власти предходно.Би се опкладил со секого дека во Македонија единствено оние кој имаат пари за перење изгледа како нешто да “инвестираат“,зошто со вакви законски пречки и нелојална конкуренција нормален човек не би се осмелил ни да помисли да инвестира,посебно доколку е чесен,домашен потенцијален инвеститор.

Сега преку whois видов дека домејнот на тој “американски фонд“ е регистриран во 2008 година!?

Сега преку whois видов дека домејнот на тој “американски фонд“ е регистриран во 2008 година!?

Сега бе..нееее!!!
Одсекогаш..а (те) знам многу одамна , почитуван колега форумски и сдсм-овски пропагатоор ...ти само тоа и си го правел тамо..само како да се обидуваш да си го (сега) подзаборавиш..
И не бадијала бранко како (самиот ти кажа некојпат) те наградил со прием и ..што тоа ти/ви го доделил..на твоите камаради во странство „побегнати„ ..најверојатно поранешни сдсм-овци???

:tv::salut:

лавче, овде се дискутира за 'инвестициите' на пастирот, а не за Стрелец...
Имаш среќа што не те прочитале администраторите, инаку, ако ништо друго, барем ќе те опоменеа!

лавче, овде се дискутира за 'инвестициите' на пастирот, а не за Стрелец...
Имаш среќа што не те прочитале администраторите, инаку, ако ништо друго, барем ќе те опоменеа!

Се надевам оти не се (многу) навреди..оти не кажав нешто што не е од одамна дискутирано..меѓу нас....или??
:salut:

Како што реков и понапед ни една “странска инвестиција“ во Македонија не е со чесни намери,па нема да биде ни Шведмилк.Сето тоа се “перални за пари“ кое името странска инвестиција го ставаат за да му ги замачкаат очите на народот.Инаку во земја која нема домашни инвестиции затоа што владата не создава рамноправни услови подеднакво за сите СВОИ граѓани без разлика на политичка определба и во секоја дејност,“странската инвестиција“ може да биде само перална за пари односно добар извор на финансирање на политичките партии кој ги правдаат парите што ги цицаат од народот како “бенифиции“ за странските инвеститори.:toe:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom