Паскал - Pascal

• Креатор на темата Креатор на темата SkyDriver
  • Време на започнување Време на започнување
здраво,
вака имам турбо паскал 7.0 и ми треба да испринтам програми, ама не сака! ај кој знае нека пише како зашто не сака со file->print:toe:
фала однапред
Како што те разбрав сакаш преку печатач да ја принташ.

Ќе го најдеш фајлот/програмата што сакаш да ја испринташ на пример deko_sk.Pas , ќе направиш да ти се отвара преку ворд на пример, и ке ја печатиш.:smir:

Како што те разбрав сакаш преку печатач да ја принташ.

Ќе го најдеш фајлот/програмата што сакаш да ја испринташ на пример deko_sk.Pas , ќе направиш да ти се отвара преку ворд на пример, и ке ја печатиш.:smir:

fala mnoguu:smir::smir::salut:

а да не сум јас во крвно сродство со тој јазик:pipi:

Другари ај кажете ми како да напишам програма во паскал за пресметување систем од две неравенки?????? Итно!!!!!

мило ми е што SkyDriver ги искористил моите решени задачи во првиот пост :)

имам уште неколку задачи, ќе ги постирам тука најбрзо што можам :)

поздрав

ако има некој програма училишен дневник нека постира ке му бидам вечно благодарен. Благодарам однапред:pusk::kesa::vozbud:

Се мачам 2 недели и пак неможам да ја направам. А ми треба за до 15 април што ке правам не се знае.:jaj:

Треба ти да направиш програма "Училишен дневник" или... ?
Дај кажи ја задачата или објасни го подетално проектот кој треба да го изработиш и ќе најдеме некое чаре.

Треба ти да направиш програма "Училишен дневник" или... ?
Дај кажи ја задачата или објасни го подетално проектот кој треба да го изработиш и ќе најдеме некое чаре.
Добро бидна работа си дојде на свое програмчето. Малку нервози имаше ама готова е. "само 1200" реда ми требаа.

Дома напраив програм декаден да го конвертира во бинарен број. Е сега сакам да направам да го претвара бинарниот во декаден, ама никако не можам да се сетам што да ставам во циклусите. Може некој да ми ја реши задачата?

Дома напраив програм декаден да го конвертира во бинарен број. Е сега сакам да направам да го претвара бинарниот во декаден, ама никако не можам да се сетам што да ставам во циклусите. Може некој да ми ја реши задачата?

Изброј колку цифри има бинарниот број и направи толкава низа. Претвори го во низа од карактери секој бит во елемент на низата, и ако карактерот е '1' множи го по 1*2^индексот на елементот и собери ги резултатите.

Код:
Program BinarenVoDekaden;

Var b,c:array[1..1000] of integer;
Ncel,i,vrednostI,zbircel,stepen:longint;
ndecimalen,n.zbirdecimalen,zbir:real;

Writeln('vnesete go binarniot broj do 6 decimali');
Readln(n);
ncel:=trunc(n);
ndecimalen:=n-ncel;
i:=0;

REPEAT

B[I]:=ncel mod 10;