Распадот на Југославија

• Креатор на темата Креатор на темата Ѕвер
  • Време на започнување Време на започнување
Тие постари комунисти биле посебно горди на таа затворска „школа“ и секако не го извлекле најдебелиот крај. Сепак биле в затвор, како затвореници :)
Тито си ја прати сопствената жена в гулаг, не па Горкиќ и другите другари. Така тогаш си ја спасил кожичката, што нималку не значи дека, и покрај се`, самиот тој можел многу лесно да заврши таму каде што завршиле многумина. Сталин пасионирано одржувал партиска дисциплина.
И Сталин дел од семејството си има пратено во Гулаг. Мислам и дека син му на Сталин бил заробен од германците и германциве му понудиле замена за некој генерал. Сталин им рекол: не менувам војник за генерал. :oftopik:

Тешко ми паѓа кога ќе видам Македонци таканаречени "Почитувачи на ликот и делото на другарот Тито", Македонци кои го идеализираат и гледаат во него перфекционист и неповторлив политичар.
Тоа човече-ѓаволче по Втората светска војна заграби вековни италиjански територии во средна, северозападна Далмација и Истра.
Во периодот 1945-та до 1947-ма година од овие територии протера од 250.000 до 350.000 италијани чиј број никогаш не е точно утврден поради миграција на населението во САД и Европа извор (L' esodo. La tragedia negata degli italiani d'Istria, Dalmazia e Venezia Giulia).
Ѓаволчето се испазари со западните сили за сметка на македонските национални интереси, прашање кое беше отворено и подржано од Коминтерната а и од комунистите во Бугарија и Грција .
Ги елиминираше македонските патриоти и македоската интелигенција која му се спротистави,
оние кои беа носители на новата народна власт, истите оние кои борбата за слобода ја извојија самостојно без КНОЈ и Црвената армија.
Тоа човече-ѓаволче го затвори Македонското прашање пред новиот тогашен светски поредок и нанесе непоправлива штета по истото.

Затоа во негова чест му пуштам едно песмиче од Бора Ѓорѓевиќ (инаку негов голем почитувач).

Пријатно слушање и гледање...

Неговиот грев кон Македонците и кон останатите нималку и никаде не го спорам. Ниту пак го идеализирам него како личност.
Проблемот е што тоа „човече-ѓаволче“ успеа да се наметне и неколку децении да владее апсолутистички и да пројави мошне широка и успешна надворешно политичка дејност, несразмерна со значењето на државата која ја водел. Смешно е, да речеме. на ликов да се гледа како на неспособен идиот. Идиоти не биле ни Хитлер, ни Пот, Хоџа.
Уште една работа, грчките комунисти и бугарските комунисти само начелно ги поддржувале македонските интереси, тогаш кога имале политички (НР Бугарија и Димитров) и воен интерес (КПГ и ДАГ). Нивната политика толку варира во однос на ова прашање, што е ептен очигледно дека станува збор за калкулации а не за отворена, искрена и јасна поддршка.
Тито се занесуваше и замислуваше една друга Југославија - кон крајот на 2 Св. војна се гледаше како лидер на една според него можна поширока федерација во која место би имало и за Албанија, Грција, Бугарија и Романија. :)
Македонското национално прашање секогаш беше на крајот на неговите интересирања (позагреан бил, како и Кардељ - за Истра и Трст), и да, со политиката во однос на Македонците и со изборот на Колишевски како лидер на КПМ направи непоправлива грешка.

Италијанците во Истра и Далмација, слично како и Германците во Војводина беа протерани поради нивната национална и неретко идеолошка поврзаност со Италија и Рајхот. Кај нас, на пример, не беше дозволено да се преземат такви мерки, поради градењето братство и единство со НР Албанија.

Па и Бане, Љупче и Коле избркаа исто толку народ од Македонија, па не гледам нешто владата да гори.

Бир овие на клоци биле истерани од дома и ко овци протерани во Италија. Во Италија има снимено и филм на таа тема.

Бир овие на клоци биле истерани од дома и ко овци протерани во Италија. Во Италија има снимено и филм на таа тема.
Да бе. Знам. Бјелогрлиќ ги глумеше лошите југословени, а кутрите Италијани кои дојдоа во Југославија како туристи. Истите креираа албанска држава каде балистите колеа и бесеа во западна Македонија. така да, немој да ми ги правиш многу италијанците како мирен народ.

И Сталин дел од семејството си има пратено во Гулаг. Мислам и дека син му на Сталин бил заробен од германците и германциве му понудиле замена за некој генерал. Сталин им рекол: не менувам војник за генерал. :oftopik:

Се за Партијата! :bravobe:
Ама ми се чини дека Сталин имал некои други пориви (не навлегувам какви биле тие на темава), а не борба за гол живот или кариеристички амбиции.

• Ми се допаѓа
Reactions: 048
Неговиот грев кон Македонците и кон останатите нималку и никаде не го спорам. Ниту пак го идеализирам него како личност.
Проблемот е што тоа „човече-ѓаволче“ успеа да се наметне и неколку децении да владее апсолутистички и да пројави мошне широка и успешна надворешно политичка дејност, несразмерна со значењето на државата која ја водел. Смешно е, да речеме. на ликов да се гледа како на неспособен идиот. Идиоти не биле ни Хитлер, ни Пот, Хоџа.
Уште една работа, грчките комунисти и бугарските комунисти само начелно ги поддржувале македонските интереси, тогаш кога имале политички (НР Бугарија и Димитров) и воен интерес (КПГ и ДАГ). Нивната политика толку варира во однос на ова прашање, што е ептен очигледно дека станува збор за калкулации а не за отворена, искрена и јасна поддршка.
Тито се занесуваше и замислуваше една друга Југославија - кон крајот на 2 Св. војна се гледаше како лидер на една според него можна поширока федерација во која место би имало и за Албанија, Грција, Бугарија и Романија. :)
Македонското национално прашање секогаш беше на крајот на неговите интересирања (позагреан бил, како и Кардељ - за Истра и Трст), и да, со политиката во однос на Македонците и со изборот на Колишевски како лидер на КПМ направи непоправлива грешка.

Италијанците во Истра и Далмација, слично како и Германците во Војводина беа протерани поради нивната национална и неретко идеолошка поврзаност со Италија и Рајхот. Кај нас, на пример, не беше дозволено да се преземат такви мерки, поради градењето братство и единство со НР Албанија.

1.Факт е дека постоело расположение кај Грчките и Бугарските комунисти да се реши позитиво Македонското прашање.
2.Факт е дека италианите биле биле бркани од дома со клоци и ко овци протерани во Италија а германците така наречени фолк дојче се повлекле во Германија заедно со германските окупациони сили, а оние што останале иако многу малку едно влакно не им фалело.

Никаде јас не кажав дека Броз бил глуп и наивен туку дека изработил за своите национални интереси а нашите интереси ги пуштил низ вода.[DOUBLEPOST=1430772044][/DOUBLEPOST]
Да бе. Знам. Бјелогрлиќ ги глумеше лошите југословени, а кутрите Италијани кои дојдоа во Југославија како туристи. Истите креираа албанска држава каде балистите колеа и бесеа во западна Македонија. така да, немој да ми ги правиш многу италијанците како мирен народ.

Не Италијанците, Броз им подготви терен на Албанците денес да градат државички на просторите на Ех-Yu.

Последно уредено од модератор:
1. Не. Факт е дека грчките и бугарските комунисти повеќе или помалку успешно го искористија македонското национално прашање за нивни интереси.
КПГ во текот на Втората светска војна и во Граѓанската војна има истапувано со разни ветувања во однос на Македонците кои чинат голем дел од ДАГ и треба некако да бидат придобиени и задржани (не се сите комунисти :) некои се борат за други работи). Маркос и Захаријадис не се нималку воодушевени од идејата за отцепување територија од Грција. За среќа, се уште има живи луѓе кои учествувале во Граѓанската војна, па некои од нив споделиле што и како било во редовите на ДАГ. Оставиле забелешки и други, веќе покојни. Некои не биле само борци, ами и дел од КПГ.
Бугарија по војната е во тешка ситуација и и треба што поголема меѓународна поддршка. Покрај СССР, поддршка добива и од Ју. која и ги отпишува репарациите и доста и помага од држава нацистички сојузник да се трансформира во антифашистичка сила. Секако и двете земји си имаат интерес од блиска соработка. Сталин притиска за ју-буг федерација. Во неа би се решило и мак. прашање. По ИБ сето тоа паѓа во вода, а позитивно настроените бугарски комунисти потоа веднаш им ја расплакаа мамицата на Македонците таму.

2. Мислењето за Италијаните го пишав претходно.

Во право си. Зошто тоа не го стори и Колишевски? Нормално е некој полу Хрват полу Словенец да си гледа за своите. Зошто не е нормално некој Македонец да го направи истото?

Си го имаа Хрватите Хебранг, кој се „самоуби“, ама потоа дојдоа други, не помалку Хрвати од него, ама со малку повеќе смисла за политика. Зошто не дојдоа по Ченто други Македонци со малку повеќе слух за македонските работи?[DOUBLEPOST=1430773222][/DOUBLEPOST]
1.Факт е дека постоело расположение кај Грчките и Бугарските комунисти да се реши позитиво Македонското прашање.
2.Факт е дека италианите биле биле бркани од дома со клоци и ко овци протерани во Италија а германците така наречени фолк дојче се повлекле во Германија заедно со германските окупациони сили, а оние што останале иако многу малку едно влакно не им фалело.

Никаде јас не кажав дека Броз бил глуп и наивен туку дека изработил за своите национални интереси а нашите интереси ги пуштил низ вода.[DOUBLEPOST=1430772044][/DOUBLEPOST]

Не Италијанците, Броз им подготви терен на Албанците денес да градат државички на просторите на Ех-Yu.

• Ми се допаѓа
Reactions: 048
Си го имаа Хрватите Хебранг, кој се „самоуби“, ама потоа дојдоа други, не помалку Хрвати од него, ама со малку повеќе смисла за политика. Зошто не дојдоа по Ченто други Македонци со малку повеќе слух за македонските работи?[DOUBLEPOST=1430773222][/DOUBLEPOST]

Бир не можеа да дојдат други Македонци како Ченто бидејќи ги испраќаа на годишен одмор на Голи Оток а некои ги убиваа ко кучиња на Југословенската државна граница демек сакале да бегаат на запад или на исток.

Затоа.

1. Грчките комунисти? ма немој да ме јебеш бре. Се знае кој бил изигран во грчката граѓанска војна.
ККЕ само ги користела македонските партизани. Мислиш некој грк комунист или монархист би се согласил да ја изгуби егејска Македонија? Да те потсетам ама само Тесалија и егејска се рамнини. Во грција се друго е планини и карпи.
И ден денеска ПАСОК и НД имаат ист став за Македонија, без разлика на тоа кој е на власт.
Исто и бугарските комунисти. НР Бугарија била сателит на СССР. Одела по директиви на СССР и Сталин. Се додека Сталин и Тито биле во добри односи, во Пиринска се учело на македонски, македонскиот бил признат јазик, па дури и имало шанси Бугарија да се приклучи на СФРЈ, а благоевградската област да стане дел од НРМ/СРМ.
2. Биле бркани и Словенците и Хрватите и дунавските германци кои соработувале со окупаторот.
Пример германците од Југославија ја формирале 7-мата доброволечка планинска дивизија на СС ПринцОјген која е позната по криминалните дела во Банат и НДХ.
Имаш стотици гробници во Словенија и Австрија со тела од Словенци, хрвати и германци (соработници и слуги на германците) кои бегале од НОВЈ.
Никаде јас не кажав дека Броз бил глуп и наивен туку дека изработил за своите национални интереси а нашите интереси ги пуштил низ вода.
Јас би рекол дека властите од Македонија не вршеле доволно притисок. Мене повеќе ми делуваат како да биле задоволни со вардарска.
Додека бил Броз жив, сите имале исти права, непречено движење низ цела држава. Јас повеќе би рекол дека Слобо и Киро (и нивните наследници) им овозможија градење на државички на Албанците под патронат на западните спонзори.
Бир не можеа да дојдат други Македонци како Ченто бидејќи ги испраќаа на годишен одмор на Голи Оток а некои ги убиваа ко кучиња на Југословенската државна граница демек сакале да бегаат на запад или на исток.
Затоа.
И ден денеска имаш куп сомнителни самоубиства и убиства низ Македонија. Тоа се политички убиства. Не беа убивани само Македонци.
Еве ти листа од УДБА по националност на Голи Оток:
Вкупно: 16101
-Срби 7076 - 44%
-Црногорци 3468 - 21,58%
-Хрвати 2561 - 16%
-Македонци 801 - 5%
-Словенци 567 - 3,5%
-Албанци 431 - 3%
-Останати 1197 - 7%

Плус како што кажува @fmi не можеш да склопиш многу народи под еден шатор и сите исто да мислат. Затоа БиХ најмногу настрада при распадот. Беше во самиот центар.
Словенија и Хрватска беа експресно признаени од Германија. Тие беа дел од хабсбуршката монархија како што ние бевме под Османлиите.
Накратко додека беше Тито, тој беше обединувачка фигура во вистински момент (студена војна).

Границите во светот (не само на Балканот) биле исцртани на Јалта далеку пред да заврши 2 Св. Војна. Според тоа, ни теоретска шанса немало за некакви промени на границите. Немало да го дозволат “големите“. Не дека Тито не посакувал да биде “Цар“ на една голема балканска држава и “намнисувал“ за тоа (поготово со Бугарија и Албанија), ама никој не би му го дозволил тоа. Така борбата на Македонците во егејска Македонија е однапред осудена на неуспех, дури, кога постоела опасност, за надвладување на Македонците и отцепување на делот од Грција и припојување кон Македонија (во тој случај и останувањето на Македонија во ФНРЈ се доведувало под знак прашалник) биле применети драконски мерки за тоа да не се случи. Така Англичаните фрлаат напалм (оти видоа дека Грците не ги бива и почнуваат да бидат надвладувани), им се дозволува на некогашните фашистички сателити (Грција и Бугарија) да спроведуваат сурови репресалии кон некогашните антифашистички сојузници (Македонците), се со цел постојните граници да бидат задржани онака како што биле договорени...
Затоа и се случиле настаните на Кале. Тито (и останатиот “врв“) многу добро знаеле дека не смее да се случи обединување на Македонија - тоа немало никој од големите играчи да го дозволи (сигурно му имале и кажано)...
И потоа - го бараа Трст, Корошка (и тоа омилените Словенци, а не кутрите Македонци), ама се си остана само на викање. Ни сантиметар не смееше да се поместат границите...
Едноставно, Тито го поддржуваа бидејќи тој им беше гарант дека нема да има промени во зацртаниот план за поделба на Европа и распределба на териториите под владеење на големите сили.
И Југославија се распадна не поради различните народи и менталитети на народите, туку затоа што така требаше да биде, така беше зацртано да биде. Со тоа ја разорија единствената територија, единствената економија, па си направија пазар за своите производи, евтина и школувана работна снага за нивните фабрики во Европа, си поставија марионетски, лакејски, влади во сите држави, направија огромен полигон за експерименти со бело население (од проверка на реакции на белото население на одредени сттресни ситуации (војни и сл.) до проверка на дејство на лекови и вакцини на бело население), си обезбедија слуги, лакеи и ордонанси (некој треба да им ги чисти чизмите на нивните војници :) )за нивните неброени воени авантури чие загинување и повреди се така-речи бесплатни, добија пристап до бројните ресурси (рудни, човечки и останати) на оваа територија - сега сакаат да вадат нафта од Јадран, а можете да замислите што ќе значи тоа за екологијата на најубавата туристичка дестинација во Европа (и можете да погаѓате колкав ќе и биде ќарот на Хрватска), исто и рудниците во Македонија се сите во владение на странции т.н. и т.н.

и можете да погаѓате колкав ќе и биде ќарот на Хрватска.
Исто колку што денес Хрватска има ќар од туризмот, со оглед дека сите хотели и комплекси се во германска и австриска.
Единствен профит на Хрватска со туризмот денес се малите хрватски хотели, приватното сместување, даноците и толку. Се оди во германски џеб.

BTW Објасни му на @Hombre за договорот за процентите меѓу Черчил и Сталин.
Percentages_agreement2.jpg

Редовно слушаме една песна секој ден на независноста - дека Македонија ја стекна без жртви.Не е баш така, иако тие се бореле ни за самостојност, ни за себе, т.е. не знаеле зошто.Топовско месо на душа на тогашното раководство.

208540_212018335490996_3656327_n.jpg

Редовно слушаме една песна секој ден на независноста - дека Македонија ја стекна без жртви.Не е баш така, иако тие се бореле ни за самостојност, ни за себе, т.е. не знаеле зошто.Топовско месо на душа на тогашното раководство.

208540_212018335490996_3656327_n.jpg
Загинаа бранејки ги ин тересите на Голема Србија чии генерали раководеа со ЈНА! Никој не ги праша, никој не им кажа за што се борат. Беа испратени да гинат наши деца, наши браќа, синови, внуци...за туѓи интереси во граѓанска војна за која ние не придонесовме!

Eh... posle duzeg citanja misljenja i razmatranja evo jednog misljenja sa severa.... e pa ovako, po mom misljenju i misljenju vecine srbija se zalagala za odrzivost jugoslavije kako bi ceo srpski narod bio u jednoj drzavi. Hrvatska i Slovenija nikada nisu imale sopstvenu drzavu sve do onog trenutka dok im Srbija i srpski vojnici nisu stvorili u Prvom svetskom ratu. Razlika izmedju reci CETNIK i Ustasa je veoma velika, Cetnici su se borili za Jugoslaviju i oslobodjenje od nacista i okupatora a USTASE su saradjivale sa nacistima i ubijale neistomisljenike. Posle Prvog svetskog rata gde je SRBIJA izgubila veliki broj stanovnika u borbama (tu mislim i na Crnogorce i Makedonce) bila je na strani pobednika i mogla je da pravi veliku Srbiju i da sama odlucuje o granicama ali ne, Srbija je htela JUGOSLAVIJU-tu je velika greska Srba i Srbije, to joj se vratilo 1991, jer su Hrvati hteli svoju drzavu koju ce dobiti preko Jugoslavije,isto tako i Slovenci! Svi oni koji misle da se lose zivelo u Makedoniji ili nekom drugom delu bivse Juge samo neka pitaju roditelje sta oni misle o tome. Kada se zivelo losije,danas ili pre 30 godina??? Raspad bivse Juge su doprinele strane sluzbe i mocne kompanije kojima je trebalo trziste od vise miliona potencijalnih kupaca. Sve sto je izgradjeno na prostoru Srbije i Makedonije izgradjeno je u vreme Juge,na primer ono sto ja znam za Makedoniju, da je od siromasnog planinskog sela Mavrovo napravljeno turisticko mesto i hidrocentrala za vreme Juge, a sada sta je uradjeno za 30 godina u Mk i SRB??? Makedonci,Crnogorci,Bosanci i Srbi su jedan narod,jedno pleme,braca!!! Bitku i pobedu u prvom svetskom ratu na Kolubari su odlucili vojnici koji su poslati sa skolovanja u Skoplju iz vojne akademije koja je okupljala mladice sa juga Srbije i Makedonije.

Eh... posle duzeg citanja misljenja i razmatranja evo jednog misljenja sa severa.... e pa ovako, po mom misljenju i misljenju vecine srbija se zalagala za odrzivost jugoslavije kako bi ceo srpski narod bio u jednoj drzavi. Hrvatska i Slovenija nikada nisu imale sopstvenu drzavu sve do onog trenutka dok im Srbija i srpski vojnici nisu stvorili u Prvom svetskom ratu. Razlika izmedju reci CETNIK i Ustasa je veoma velika, Cetnici su se borili za Jugoslaviju i oslobodjenje od nacista i okupatora a USTASE su saradjivale sa nacistima i ubijale neistomisljenike. Posle Prvog svetskog rata gde je SRBIJA izgubila veliki broj stanovnika u borbama (tu mislim i na Crnogorce i Makedonce) bila je na strani pobednika i mogla je da pravi veliku Srbiju i da sama odlucuje o granicama ali ne, Srbija je htela JUGOSLAVIJU-tu je velika greska Srba i Srbije, to joj se vratilo 1991, jer su Hrvati hteli svoju drzavu koju ce dobiti preko Jugoslavije,isto tako i Slovenci! Svi oni koji misle da se lose zivelo u Makedoniji ili nekom drugom delu bivse Juge samo neka pitaju roditelje sta oni misle o tome. Kada se zivelo losije,danas ili pre 30 godina??? Raspad bivse Juge su doprinele strane sluzbe i mocne kompanije kojima je trebalo trziste od vise miliona potencijalnih kupaca. Sve sto je izgradjeno na prostoru Srbije i Makedonije izgradjeno je u vreme Juge,na primer ono sto ja znam za Makedoniju, da je od siromasnog planinskog sela Mavrovo napravljeno turisticko mesto i hidrocentrala za vreme Juge, a sada sta je uradjeno za 30 godina u Mk i SRB??? Makedonci,Crnogorci,Bosanci i Srbi su jedan narod,jedno pleme,braca!!! Bitku i pobedu u prvom svetskom ratu na Kolubari su odlucili vojnici koji su poslati sa skolovanja u Skoplju iz vojne akademije koja je okupljala mladice sa juga Srbije i Makedonije.
Абе не треси! Каква Србија, какво братство и еден народ? Погледни само колку се Србите на пониско цивилизациско ниво од Македонците, се ќе стане јасно. Србите имаат опинци со рачки за кога кењаат да не паднат во тоа што искењале. Кај цивилизирани народи такво нешто нема! Цивилизираните народи имаат WC!
opanak.jpg

Абе не треси! Каква Србија, какво братство и еден народ? Погледни само колку се Србите на пониско цивилизациско ниво од Македонците, се ќе стане јасно. Србите имаат опинци со рачки за кога кењаат да не паднат во тоа што искењале. Кај цивилизирани народи такво нешто нема! Цивилизираните народи имаат WC!
opanak.jpg
гледаш како им текнуе на паметните бе? да не паднат у говна!
еее ко немавме ние вакви опинци не ќе бевме сега у говна до гуша...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom