Македон во сенката на Олимп

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување
antimisir напиша:
No ne balgarite, a PRAbalgarite. Ako mislish deka tie se istite so nas - deneshnite balgari - kako da pomogneme, trebe doktor.............
A da te prasham neshto - rusnacite pravi sloveni se?:):):)

ne te razbiram so mi kazuvas, ama edno znam, nitu edni bugari ne se isti so mene

antimisir напиша:
Misir, a kolko na broi ucheni sakash koi shto dokazuvaat deka trakiicite bili razlichni od grcite? I po istata logika dali toa znachi deka postoi trakiiska nacija? Ili moze bi trakiicite bili dvaica na broi vo antikata, a makedoncite - miliardi, hahahaha :):):)

А мене ме интересира зашто сите добри познавачи на историјата како вас не дојдете да дискутираме во темата за „Етногенезата на Словените“ и да разговараме за некои навистина паметни работи? Tataroglu и Shopski покажаа малку воља па подоцна ги снема. Не е достојна темата за ваше партиципирање?

606 напиша:
А мене ме интересира зашто сите добри познавачи на историјата како вас не дојдете да дискутираме во темата за „Етногенезата на Словените“ и да разговараме за некои навистина паметни работи? Tataroglu и Shopski покажаа малку воља па подоцна ги снема. Не е достојна темата за ваше партиципирање?

Zashtoto nas ne ni interesuva genetika, a istorija. V makedonskata salata, nai-malko e vazna genetikata! Ako imash interesi kon istoriografijata - poveli...... period? izvori? ...Epigrafika......Arheologija..........Mediavistika,........ vizantologija.........i t.n.......

Претпоставував дека не си ја разбрал темата и дека целта ти е друга а не да дискутираш. Таму не расправаме ниту за македонска ниту за шопска ниту за грчка салата туку за нешто многу подлабоко у понаучно нешто што поганиот човечки фактор не успел да го искривоколчи за своите ниски политички потреби. Темата се вика „Етногенеза на Словените - генетски и историски приказ ” да те потсетам, но во секој случај благодарам што ми го појасни твојот поглед на работите. Темата беше замислена со помош на генетиката и историјата да создадеме вистинска слика! Сепак ако во иднина дојдеш до некој факт кој мислиш дека е битен за расчистувањето на етногенезата на „Словените” не заборавај да го постираш таму. Мене ќе ми биде од особен интерес.

Makedon e skrateno narekuvano od makedonskite kralevi a Makedoncite bile nivni ziteli taka da Makedon ne poteknuva nitu od gayricite(grcite)nitu pak od kurtatarite(bugarite).DA ZIVEE MAKEDON(MAKEDONIJA) I PRAVITE NASLEDNICI NA ALEXANDAR I MAKEDONIJA, a toa se denesnite MAKEDONCI.

Filip: zborot Makedon(ija) poteknuva od narodot Makedonci, po narodot zemjata dobila ime i sekako deka makedonskite kralevi taka kje ja narkuvaat svojata zemja. Profesor Jacques Bacid pishuvashe za toa pred 13-14 godini. Istiot profesor ja postavi tezata za nashite predci, Brigite, deka od zborot "Brigi" vsushnost poteknuva zborot "breg" -- za rid, ili visochina -- kade shto vprochem tie zhiveele.

голема збрка со Античките Македонци ,Славсите и арапо-грците..

Pешение?

Хомер Македонски???

Потполно идентични зборови од јазикот на Хомер со соодветните зборови од денешниот македонски јазик ce и зборовите: лута, мили, ајде, бие, пиете, мои, мирис и други.

Додека овие зборови на грчки гласат: апотомос, просфилис, липон, дерно, пини, дикому, осфраноми.
Значи разликата е повеќе од очигледна.

Освен нив, постојат уште седумдесетина зборови од јазикот на Хомер ce многу слични со соодветните зборови од денешниот македонски јазик (имаат ист корен и значење), a сосема ce различни од соодветните денешни грчки зборови.....

Michael A. Dimitri-contemporary historian,gives an alternative EXPLANATION about the origin name of the ancient Macedonian.

He first examines the Greek claim that the name Macedonians means “Highest” or “Mountainous” who came from the mountains to conquer the valleys ,or the “Highest Mountains” which is also reference about their original location .He dismissed the support of this claim that is derived from the SET UP geneology of the Macedonian dynasty Argead, who offered the ancient historians Herodotus and Thyciditus in 5 B.C.

He independently REPEATS THE POINT OF BADIAN:THAT SUCH GEONOLOGIES WERE MADE UP WITH POLITICAL BACKGROUNDS .He ADVOCATES an EASIER AND MORE BACKED UP AND MOST POSSIBLE DERIVATION ABOUT THE NAME “MAKEDONIA“ ќ,which :LIES in the Prehistory .Dimitri says :During that period in many parts of the world THE MAIN WORSHIPIING THAT WORSHIPED THE EXISTING CIVILIZATIONS ,while they educated how to cultivate ,settle ,and non-wild the land where they lived ,Was THE LAND they DEFINED AS GODESS .This “EARTH GODESS” was SHE as a MOTHER, who BROUGHT them FOOD,CEILLINGS UPON THEIR HEADS ,who were UNCONDITICIONAL for SURVIVAL.AS A GIFT FOR HER BLESSING ,huge part ,from this cultures named their LAND as EARTH in ACCORDANCE with THEIR version of “”MOTHER EARTH“”.A well known example about this is Italy ,which name originates from “ITALIA“-ancient MOTHER of the same PENINSULA. In indo European languages, where BELONGS AND THE MACEDONIAN,THE BASIS *MA* quite OFTEN, ACCOSIATED WITH **FEMININE,WOWEN,AND MOTHER*.

The following examples are :

“MATER” in Latin ,“MADRE” in Spanish, “MAMA” in English and “MAJKA” in Macedonian . As well the basis of the word “DON” means “GIFT(PODAROK)”.The following examples are: “DO DARE” in Latin, “DAR” in Spanish ,and “DONATE” in English and “DONESE” in Macedonian .If we ADD the word “MAJKA-MOTHER” upon the thus formed base “DON” along with it is TYPICAL INDO EUROPEAN END on the nouns “JA” we will OBTAIN the word *MAJKADONIA* OR “MAKEDONIJA “.The name Macedonia ORIGINATES from the prehistory and it’s meaning is “”THE MOTHER’S GIFT” OR “MOTHER DOMAIN“ or "Make-Dom(n)" in Macedonian .The are other evidences which would support this FACT as are the writings written whereas the MACEDONIAN MOTHER-EARTH is NAMED AS “MA“ .Also there are present historic references old few millennia related to the so CALLED people “MACEDONIANS”.

Shortly the word "Makedon" means "Majka-dom" or "Mother's domain.Therefore:

Makedon >Makedonia > Majkadonia , since "Make" is an old saying in Macedonian for "Majka"=Mother

“MATER” in Latin ,“MADRE” in Spanish, “MAMA” in English and “MAJKA” in Macedonian . As well the basis of the word “DON” means “GIFT(PODAROK)”.The following examples are: “DO DARE” in Latin, “DAR” in Spanish ,and “DONATE” in English and “DONESE” in Macedonian .If we ADD the word “MAJKA-MOTHER” upon the thus formed base “DON” along with it is TYPICAL INDO EUROPEAN END on the nouns “JA” we will OBTAIN the word *MAJKADONIA* OR “MAKEDONIJA “.The name Macedonia ORIGINATES from the prehistory and it’s meaning is “”THE MOTHER’S GIFT” OR “MOTHER DOMAIN“ or "Make-Dom(n)" in Macedonian .The are other evidences which would support this FACT as are the writings written whereas the MACEDONIAN MOTHER-EARTH is NAMED AS “MA“ .Also there are present historic references old few millennia related to the so CALLED people “MACEDONIANS”.

Shortly the word "Makedon" means "Majka-dom" or "Mother's domain.Therefore:

Makedon >Makedonia > Majkadonia , since "Make" is an old saying in Macedonian for "Majka"=Mother

Следи поткрепа за името МАКЕДОН(М)

damiteodmak1fj3.jpg

Вакви култни предмети од праисторијата на Македонија има премногу, и можете да ги видите во книгата прикажана на долната слика.

damiteodmakix7.jpg

Се надевам со ова не кршам некакви авторски права, доколку е така, слободно избришете го мојот пост.

Во врска со книгата на Борза, ова е само инфо, никако реклама, може да се најде во Матица, чини 900 ден.

Олимп има (иако има 4,сепак..) 2 страни..
Северна и Јужна..
од северната страна бил Дион..кој има своја приказна..
од јужната Делфи со своја приказна...

денес храмот во Дион е срушен,на негово место,Маџирите донесени од Мала Азија,имаат изградено штали...

денес,ако одите во храмот на Делфи,отаде Олимп,може да налетате на кустос-археолог (жена) на која,"ќерка" му на Садам Хусеин може вода да и носи,ако ги споредуваме која од нив е поголема Арапкиња...

бидејќи,погоре е спомнат поимот Македон,добро е да се знае,дека на планините на Пелопонез,во морето на не-европски фаци,до дваесеттите год. на 20 век,живееја плави,повисоки од Ромеите (грците така си се нарекуваа во тие години),луѓе кои се нарекуваа МАКИ....

тие сеуште таму си живеат,но со грчката политика на менување на топонимите и сите не-хеленски имиња,ги избришаа и нив...

тие луѓе (нивното вистинско име и изглед),денешната грчка историографија,ги користи во нивните термини,кога објаснува дека поимот Македонија е изведен од високи,планински,плави..

споредбата на гените (и антрополошките испитувања) на МАКИ-те со денешните Македонци и Грци,би покажало кој е "прав"...

меѓутоа,последно нешто што греците би направиле е токму тоа...

Rodos..
островот кој до 1913 г. се викаше РОД...
и не припаѓаше на ГР...

уште пред Хомерово време...
познато е дека овој остров го добил своето име откако ce РОДил од морето според желбата на Хелиј...

сите Македонци се РОДени...
исто и Словенците...
Русите РОДната земја ја нарекуваат РОДина...
што ли објаснување за ова може да се очекува од пан-славсите?..

островот Род(ос)..
со чисто Македонска етимологија...

но..за пан-хеленистите и квази-историчарите,ГР остров уште од Антиката..

морето кај што плива Крит,антички се викал тхаласа....
некој викаат дека и "славсите" пливале..
но пред тоа..
"славсите живееле" крај трски,мочуришта,реки....
и таму,на реките имало таласи...
и денес,секој од нас знае што означува зборот талас...
но,тој сигурно не е славски збор...
но,не секој од нас знае,дека генетски,ние и критјаните сме браќа..
дека и критјаните,го збореле Хомеровиот јазик,кој 100 % не бил грчки..

Пелазгите (Македонците) ќе да се...

Ημαθιη (ЕМАТХИЕ, т.е. ЕМАТИЈА)....

збор објавен од Хесихиј и од Хомер..
во толкувањето за неговото значење, ce откриват можни интересни хоризонти за откривање на етимологијата на името на нашата земја Македонија.

Имено, во нашата досегашна историографија топонимот Ематија беше толкуван само како име на мал регион во Македонија, што ce наоѓал западно од Солун во околината на денешните градови Негуш, Бер и Воден.

Меѓутоа, изгледа дека тоа не било сосема така.

Ематија и навистина подоцна бил назив за дотичниот регион во античка Македонија, но отпрвин Ематија било името на самата Македонија!
Потврда за ова дава Хесихиј, кога како толкување за зборот Ематија, пишува: Ημαθιη, Μακεδονία. (Ематија, Македонија, т.е. Ематија е Македонија).

И Хомер ја спомнува Ематија како име за Македонија.
Тој тоа го направил во "Илијадата" (14.226).
Впрочем, BO стихот 14.226 од "Илијадата" пишува дека Хера заминала од "саканата Ематија" во "снежните планини на тракискиот коњаник".

Ако ce знае дека Тракија граничи со Македонија, јасно е дека Хомер кога напишал "Ематија" ја имал предвид Македонија (од каде Хера заминала за Тракија), a не само малиот регион од неа, кој воопшто не граничи со Тракија (иако рековме дека подоцна топонимот Ематија ce користел токму за овој помал регион од Македонија).

Сето ова отвора интересни хоризонти во толкувањето на етимологијата на самото име Македонија.

Познато е дека досега постојат неколку теории за настанокот на ова име.[FONT=&quot][/FONT]

..најприфатена среде странската (но и добар дел од домашната) научна јавност, Македонија го добила своето име од грчкиот збор макдонос (висок, строен) т.е. името Македонија значело висока земја.

Веднаш ќе кажеме дека ваквото толкување не одговара на фактичката состојба на теренот.

Имено, кога ce вели висока земја, секако дека ce мисли на земја во која доминираат високи планини.

Но, со Македонија (територијатана Античка Македонија) состојбата воопшто не е таква и не е јасно зошто овој факт никој не го зема предвид кога пишува за наводниот настанок на името на нашата земја од грчиот збор макдонос.

Македонија има само неколку средно високи планини, но далеку од тоа дека таа е планинска земја (како, на пример, Албанија, Швајцарија и други).

во првобитното име на Македонија (Ематија) ce препознава именката мати (матија, матица), a така е и со името Макетија, кое некои антички автори го користеле како име за нашата земја (кај Хесихиј јасно пишува и дека: Макетија е Македонија).

Во старогрчките дијалекти постоел зборот ημαθοειζ (ематхоис), но тој збор значел песоклив.

Сметаме дека за Македонија не може да ce каже дека е песоклива земја, т.е. песокот не е тој што толку доминира во нашата земја (освен на бреговите на езерата и морето), за да може според него да ce стави име за целата земја....

Planinite Baba, Belasica, Kozhuv, Galichica, Ograzden i Maleshevskite planini, Plackovica ne li se del od Makedonija i ne li se visoki?

Sto e so Pirin, Rila, Solunska Glava, kako granica na anticka Makedonija t.e. granici kade sto ziveel antickot makedonski narod?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom