Европа е далеку за земјоделците

• Креатор на темата Креатор на темата Macedalien
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Игор Манасиевски

Рано се чу аберот - Македонија станала кандидат за во Европа и земјоделците веднаш го фатија патот. За нив далеку е Европа, тие се сеуште во опинци и на магариња.

Сите кои годинава се фатија за работа само зијан беа.

„Ние времето го тепаме, а оно нас не тепа и така“, вели селанец.

Затоа пак министерот за земјоделство Садула Дураку, не сака да го тепа времето на зборување. Немаше ниту еден прес.

„Не сакам многу да збоувам, туку сакам да работиме“, изјави Садула Дураку, министер за земјоделство.

Во годината кога министерството не направи ништо да го подобри животот на земјоделецот, кога заради скапата нафта орањето со коњи се врати во мода, а тракторот стана престиж и кога со камења се бранеше парчето земја, на земјоделците од мака им иде да запеат.

„Си пееме од мака, за да заборавиме на проблемите“, рече земјоделец.

И како да беа малку проблемите во 2005-та, па за оваа година како честитка, власта им ги скрати буџетските парите за подршка на земјоделството.

Земјоделците со чии пари изминатата година, заради неисплатената мака и труд се купуваше социјалниот мир во земјава, сакаат на сите градски фаци да им порачаат - овде се раѓа лебот.

Зашто бе, и на европа и требаат земјоделци, кој ќе ги работи нивите?

Ај нека се креира „Берзата за заедничка понуда”. Ептен преку таквото ми е од кукањето. Жално е со оглед тешкотијата на работата, ама уште пожално ми е секаквото противење на воведување на промени во работата. На земјиште од 1 декар, се вади исто толку како што вади земјоделец во Германија во една гаража(малце претерување ама не е далеку од вистината).
Тука делумна кривица има и владата. Ама треба некој да го покрене прашањето за модернизација. Нема ваљда некој кустомисан тип во „Идеа плус ДДБ”. Има школувани и во земјоделскиот сектор. Значи „Кој е прв, кокошката или јајцето”
Македонија процесори нема да произведува тоа е факт. Убаво стокмен земјоделски производ ќе помине надвор. За увезување на домати во Велика Британија, производот треба да има одредена боја, големина, да е обран на специфичен начин(со дршка во должина од толку и толку цм.). А за цената...можеш да купиш уште еден камион после 3-4 извози. Побарувачка имало. Барем годинава. Имам информации дека англиски производи биле пакувани во шпански амбалажи. Желни се луѓето за производ растен на сонце.
Во Ница имав можност да купам една резанка лубеница(не ја купив). Кај нас се истураат на пат во знак на протест. Примери има сто и еден. Има марифетлии, ама нема акција. Секоја промена се гледа со скептицизам дека некој сака да ги заебе земјоделците.
Интересен случај: Ги покриле каналите за одвод на дождови за да ја зголемат површината за садење. После тоа ги удрило по глава. Поплавата во Струмичко беше типичен пример на таквата алчност.
И на крај овие дупло ги намалиле средствата за подршка на земјоделието. Лед им се крши во ушињата. Демек „сељациве” земаа годинава од бостанот, догодина треба да се на диета.
Сума сумарум сите се кршат од работа, а никој не профитира. Сизифи едни.

Carlito Brigante напиша:
Во Ница имав можност да купам една резанка лубеница(не ја купив). Кај нас се истураат на пат во знак на протест. Примери има сто и еден. Има марифетлии, ама нема акција. Секоја промена се гледа со скептицизам дека некој сака да ги заебе земјоделците.

За ова зелен квадрат!!!

Ја имам тешка аверзија кон нашите земјоделци. Зошто?

3 (три) пиперки на почеток на сезона колку кило месо. Алчност невидена. Ќе рече некој имаат трошоци, блаблабла... а зошто тогаш и како им се исплати наредниот месец да ги продаваат за смешни цени и на крај да ги фрлат кога ќе им скапат?

Нашето млеко е поскапо од увозното...парадокс...зошто? Како може на пример земјоделец во Словенија кој треба според повисоките економски стандарди да го дава млекото за откуп по каде каде поскапа цена од овие нашиве, да му се исплати да го дава по пониска, тоа млеко со сите давачки за увоз и профит за увозникот кога ќе стигне на нашиот пазар да е со иста цена како нашето?

Само нешто кукаат, плачат, цмиздрат, се нешто друг им е крив. Се некој нив сака да ги заебе, да ги искраде..

A subvenciite vo cela Evropa samo ne i ovde. Mlekoto od Bosna e poevtino od naseto zasto tie tamu imaat subvencii od drzavata, ovie ovde se ostaveni na milost i nemilost. Greota e da im se zamera na onie sto se bavat so zemjodelie vo MK a ziveat kako vo 19 vek. Treba komandant Ventili i toj nad nego Premierot da si ja cuknat tikvata(zemjodelska) 50 miljoni evra na benzin za sluzbeni vozila, so pola od tie pari da im ja platat naftata na site zemjodelci potrebna za nivnite traktori ili za zagrevanje na oranzeriite da vidis kako za nova godian piperkite ke bidat pola poeftini.
Nemozat da se izvlecat oni sami i da se prestruktuiraat ako nekoj ne im pokaze i pomogne. Cela prespa ima samo eden kalibrator na jabolka, i nasite jabolka uste pred nova godina se tapa za jadenje....
Treba nekoj da im kaze na tie luge sto e najnovo vo svetot tehnologija, sorti itd....pa posle toa oni da rabotaat na nivite i da si ja teraat rabotata.
Baska tie na pazar 99% ne se zemjodelci se se toa prekupci nakupci koi tepaat pari od toa zatoa nas ni izgledaat skapi proizvodite na pazar.

Jakov напиша:
Treba nekoj da im kaze na tie luge sto e najnovo vo svetot tehnologija, sorti itd....pa posle toa oni da rabotaat na nivite i da si ja teraat rabotata.

Нека им каже Вељо Тантаров, нека ги подучи и тоа, наместо врвот на неговата лидерска кариера да го крунисува со организирање на селски буни. Уствари, можеби незнае ни тој.

Мистичен напиша:
Нека им каже Вељо Тантаров, нека ги подучи и тоа, наместо врвот на неговата лидерска кариера да го крунисува со организирање на селски буни. Уствари, можеби незнае ни тој.
Veljo Tantarov bese pretenik na SDSM, Veljo e samo use eden vokupot makedonski tranzicioni karieristi i nisto poveke.
Treba da im kazat dibecite od min za zemjodelie i od fak za zemjodelie. Ali aj ke pocekame uste malku, koga ke gi podberat od gore sakaat nejkat ke im kazat. EU lezi na zemjodelstvo ne lezi na nafta, ke naucat nasive ima vreme.

Tantarov ovaa godina "popushi" so pcenicata shto im ja otkupuvashe na zemjodelcite za 7 denari misleki deka ke dobie najmalku 10 ili mozebi 12.
Sega kuka i leleka zatoa shto nema da gi dobie na vreme nitu onie 7 denari shto im gi davashe na selanite za kilogram pcenica koja moraa da ja prodadat za da preziveat.A od selski buni nikoj nemal "fajde" pa ni Karposh kogo Turcite go nadenale na kolec.

investicii lugje samo toa e spasot mora poorganizirano da se pristapi kon zemjodelieto makedonija ima kapacitet da hrani minimum 5 milioni lugje a nie 2 miliona ne mozeme da se prehranime?-kakov e toj paradoks.

sustinata e vo toa sto nasite zemjodelci uste rabotat kako pred 50 godini zemjodelieto deneska vo svetot odi napred na tehnicko pole izraelcine od pustina pravat oaza a nie od oaza pravime pustina.drzavata nema pameten razraboten plan odnosno nema nikakov plan za razvojot na zemjodelieto i zatoa se slucuvaat takvi tragi-komicni situacii domasnoto mleko poskapo od uvezenoto.

vladata treba da gi favorizira domasnite proizvoditeli i da im pomaga vo pronaogjanje na pazari kade ke gi plasiraat produktite cel svet place za proizvodi odgledani po priroden pat pod sonce no najvaznoto fali azurnost na instituciite na sistemot.

Carlito,Carlito...pamet ne ti ide, pa toa ti e ...ne im treba be na ovie um i logika...suroica im treba....dodeka ima vele telinja ke ima i Veljo Tantarovci:):)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom