Од каде произлегува зборот „Србија“ и „Срби“?

• Креатор на темата Креатор на темата TpH_Bo_OkO
  • Време на започнување Време на започнување
Tokmu taka,i jas imam citano za taa teorija kojasto e najprifatliva.
Најприфатлива!? Како може нешто што е од круцијално значење за нечиј идентитет да се заснова на недокажана теорија која што ја сметаат како НАЈПРИФАТЛИВА?!?

Најприфатлива!? Како може нешто што е од круцијално значење за нечиј идентитет да се заснова на недокажана теорија која што ја сметаат како НАЈПРИФАТЛИВА?!?

Разбира се че може.Само требе да се замислиш ама знам че е тежко.Нема народ в Европа или барем аз незнам да има чија етимологија да е 100% докажана.Има теории и спекулации.

Хистеријата и комплексот на нижа вредност се психички проблеми,толку јасно изразени кај авторот на оваа тема што може да служи за школски пример.
Не би го удостоил со коментар `неговото величество` Трн во ОкО.

Лошото е што неговото хистерично делување дава последици при кои што некој многу по начитан и позапознаен би можел да го праша на пример дали знае чиј е овој грб?

И доколку `делијата` потврди дека препознава дека тоа е грбот на средновековната српска властелинска фамилија Мрњавчевиќ, веројатно следното прашање би било... дали `неговата екселенција де Хунза пар екселанс` знае која територија била нивна?
:vozbud::vozbud::vozbud:

Mrnjavčevići
od Makedonije
Rodoslov

1. Mrnja
    1. Vukašin Mrnjavčević (?-1371), župan, despot, od 1336. kralj. Oženio Jelenu.
      1. Marko Mrnjavčević (?-1395), kralj. Oženio prvo Jelenu, ćerku Hlapenovu, zatim Todoru Grgurovu.
      2. Andrija Mrnjavčević
      3. Ivaniš Mrnjavčević
      4. Dmitar Mrnjavčević, župan aradske županije i kapetan Vilagoša.
      5. Olivera Mrnjavčević, udata za Đurađa Balšića.
      6. Milica Mrnjavčević, udata za Stracimira Balšića
    2. Uglješa Mrnjavčević (?-1371), despot. Oženio oko 1336. nepoznatu ćerku ćesara Vojihne, koja se kasnije zamonašila kao monahinja Jefimija.

Разбира се че може.Само требе да се замислиш ама знам че е тежко.Нема народ в Европа или барем аз незнам да има чија етимологија да е 100% докажана.Има теории и спекулации.

Немој ти се молам, само затоа што вие добро знаете, ама се срамите да кажете зошто сте наречени „Vulgar“, да ми глумиш лудило.

По потреба се ставате во одбрана на вашиот „смртен непријател“ затоа што делите иста судбина...ЕДНИТЕ РОБОВИ, ДРУГИТЕ ПРОСТАЦИ...Па од комплекс на нижа вредност, и едните и другите КРАДЕТЕ МАКЕДОНЦИ, и си ги правите РОБОВИ и ПРОСТАЦИ, затоа што СВОИ НЕМАТЕ.

Ти Топорчо, сам себе се демантираш. не сум ти потребен јас. А ако сакаш да збориш за ПРОСТАЧКОТО, бујрум тука:

http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=18037

Оваа тема е за РОБОВИТЕ т.е. СЛУГИТЕ.

Ти Топорчо, сам себе се демантираш. не сум ти потребен јас. А ако сакаш да збориш за ПРОСТАЧКОТО, бујрум тука:
http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=18037

Оваа тема е за РОБОВИТЕ т.е. СЛУГИТЕ.

Србија се писала као Сервија (лат. Servia), а име Срби латинизовано Сервс (лат. Servs), изводеќи име српског народа и његове државе од латинске речи сервијус (лат. servius) што значи "слуга". Тиме се хтело српском народу приписати ропски карактер, као народа недостојног да живи у слободи веќ предодреѓеног да над њим владају странци.:tapp::tapp::tapp:

Немој ти се молам, само затоа што вие добро знаете, ама се срамите да кажете зошто сте наречени „Vulgar“, да ми глумиш лудило.

По потреба се ставате во одбрана на вашиот „смртен непријател“ затоа што делите иста судбина...ЕДНИТЕ РОБОВИ, ДРУГИТЕ ПРОСТАЦИ...Па од комплекс на нижа вредност, и едните и другите КРАДЕТЕ МАКЕДОНЦИ, и си ги правите РОБОВИ и ПРОСТАЦИ, затоа што СВОИ НЕМАТЕ.

Eeee трне трне значи гледаш само пред носот,сеа со бугарчињата другарчиња сме

Србија се писала као Сервија (лат. Servia), а име Срби латинизовано Сервс (лат. Servs), изводеќи име српског народа и његове државе од латинске речи сервијус (лат. servius) што значи "слуга". Тиме се хтело српском народу приписати ропски карактер, као народа недостојног да живи у слободи веќ предодреѓеног да над њим владају странци.:tapp::tapp::tapp:
Па тоа е напишано на српската Википедија, и е најреално објаснување, и отприлика тоа е и терминот откога самите срби себеси се нарекуваат срби.

Па тоа е напишано на српската Википедија, и е најреално објаснување, и отприлика тоа е и терминот откога самите срби себеси се нарекуваат срби.

Od koga? Mozebi severnite im bratuchedi, nazivot go prifatile tokmu od niv? Ama odi dokazi shto e najrealno...:smir:

Бркаш нешто. Тезата дека „срби“ потекнува од латински збор за робови, „servi“, држи повеќе вода него она Slavs=Slaves. Причина: латинскиот јазик постои многу одамна без некои сериозни изменувања, а англискиот почнува подоцна, што значи дека е веројатно да србите го добиле тој назив на тој начин, а е исклучено Slavs=Slaves, од проста причина, словените се нарекуваат „славјани“, што би значело славни луѓе...
По темата, еднаш еден српски историчар гледав на ТВ и велеше дека Србија потекнува од фразата „Србин сам ја“. Друго не кажа ништо.

Србите се едино племе кое кога се населило на Блаканот си го имале веќе името СРБИ.

Аuuuuu... а od kade dosle?

800px1729kv3.jpg

А кога прв пат на балканот се споменува Срби и Србија?

Немам поима, само знам дека Србите кога сме се населувале едно племе тргнало према Немачка, Лужички Срби и едно према Балканот.

Трн у око....јас мислам Скавиус беше роб на латински??

Во минатото мацарите наричале Србите "Rácok", а Србиjа - "Rácország". Но тоа иде од Рашка. И денес има селишта, кои почнуваат со "Rác". Исто има многу мацарски фамилни иминьа Rác или Ratz.

Е ima:

Eurasiatic: *rVcV (˜ -c`-) Meaning: to spread Uralic: *raće Kartvelian: *rać- References: ND 1966 *rac^E 'to spread, stretch' (+ Jibb.).

Eurasiatic: *rVcV (˜ -c`-) Meaning: to be fit, suitable Uralic: *reć(k)V Kartvelian: rec̣- 'erwerben, verdienen' References: ND 1968 *r[e]c̣^V 'to please, be pleased, pleasant' (+ Sem.).

Eurasiatic: *rVcV (˜ -c`-) Meaning: to weave (a lattice?) Borean: Indo-European: *rezg- 'to weave, rope' Uralic: *raćV

Eurasiatic: *rVńcV (˜ -c`-) Meaning: to destroy, damage Indo-European: *reis- Uralic: *rańćV˜ *raćV; cf. also *rićV)

Altaic
rac-'snake'

od kade rece se macarite?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom