Законот на Телема

• Креатор на темата Креатор на темата Divider
  • Време на започнување Време на започнување
На друга тема, да. Би зборувале кога жената се појавува како демон, како нешто мрачно поврзано со ADM.
На оваа тема не мислам да зборувам еврејските учења бидејќи ќе бидеме офтопик. Вие ако сакате да тролате и да бидет еофтопик - слободно. :)

Јас споделив што имам за жената и Телема.

"Do what thou wilt shall be the whole of the Law.

"... I peck at the eyes of Jesus as he hangs upon the cross." - Liber AL, III:51
but you knew that, didn't you?"
- M. Dionysius Rogers
1f642.png

#NewAeon #Thelema #Horus #Jesus #Gospels #Antichrist #Saints #Beast #Babalon #EGC #OrdoTempliOrientis

Што се подразбира под тиранија во вашата философија?

Во истото мислење Ипси зборува за хејтери кои имаат за цел дискредитација на вашите верувања/философии, зошто вие го правите потполно истото во теми за дрги верувања, пример христијанство?

@Хептаграм XI ?
Кога сум рекол дека дискредитација е исто што и тиранија...?!

Кога сум рекол дека дискредитација е исто што и тиранија...?!
Две засебни точки се, дискредитација е јасна, на тој нагон ретко кој е имун па ни вие.

Туку тиранијата е дискутабилна гледам и кај вас, па ме интересира што ти подразбираш под тоа, сепак ти си го напишал.

Две засебни точки се, дискредитација е јасна, на тој нагон ретко кој е имун па ни вие.

Туку тиранијата е дискутабилна гледам и кај вас, па ме интересира што ти подразбираш под тоа, сепак ти си го напишал.
Тиранијата е се она што ја поништува твојата слобода - движењето, изразувањето, облекувањето, размислувањето....
Од друга страна дискредитацијата е став, ти можеш да дискредитираш, но тоа нема да спречи некого да живее на одреден начин.

Тиранијата е се она што ја поништува твојата слобода - движењето, изразувањето, облекувањето, размислувањето....
Од друга страна дискредитацијата е став, ти можеш да дискредитираш, но тоа нема да спречи некого да живее на одреден начин.
Ипси ОК е... ДА две различни точки се.

Но ме загрижуваш, сега и облекувањето го стави во тиранија, дали си свесен дека средношколец кој не сака да носи некаква униформа ( пример ја и сите у средно моравме да носиме кецељи ) може да се уфилма од ова што пишуваш? Западот ни е пример што им се случува по школи.

Со најдобри намери ти апелирам... преиспитај се што пишуваш.

Ипси ОК е... ДА две различни точки се.

Но ме загрижуваш, сега и облекувањето го стави во тиранија, дали си свесен дека средношколец кој не сака да носи некаква униформа ( пример ја и сите у средно моравме да носиме кецељи ) може да се уфилма од ова што пишуваш? Западот ни е пример што им се случува по школи.

Со најдобри намери ти апелирам... преиспитај се што пишуваш.
Ако цепидлачиме, подобро да не дискутираме. На возрасен човек никој не му забранува да се облекува како сака, ученици и средношколци што не се полнолетни имаат родители, старатели.... Тоа не значи дека Телемата им дава право да ги убијат родителите затоа што не им дале да облечат нешто.... Да не цепидлачиме

Ако цепидлачиме, подобро да не дискутираме. На возрасен човек никој не му забранува да се облекува како сака, ученици и средношколци што не се полнолетни имаат родители, старатели.... Тоа не значи дека Телемата им дава право да ги убијат родителите затоа што не им дале да облечат нешто.... Да не цепидлачиме
Значи ова важи откако ќе наполнат 18?

Не може да не цепидлачиш Ипси... тоа значи не го размислуваш подлабоко, од различни перспективи.

Значи ова важи откако ќе наполнат 18?

Не може да не цепидлачиш Ипси... тоа значи не го размислуваш подлабоко, од различни перспективи.
Ти мислиш дека светот може да го ставиш во стаклено ѕвоно? Да цензурираш се што мислиш дека може некого да наведе на терориразам?! Па треба Орвел вода да му носи на тој што ќе го спроведува тоа! Секаде има пораки што може некој да ги протолкува како зелено светло за правење глупости. Затоа постои хиерархија, затоа постои механизам, постои Редот, постојат спонзори или гаранти. Пак ќе кажам, не е тоа 100% гаранција дека нема да има злоупотреба, но никаде нема. Ти сакаш утопија, нешто нереално...не функционира светот така.

Liber CI - Отворено писмо до оние што би сакале да се придружат на редот

Ако е ова тачно, една од главните цели ќе ми бидат да ве сотрам од тролање и двајцата. Ќе ве третирам како што нѐ третирате нас профаните и ќе пробам да ве ослободам од вашата глупост. :)
Глупост и еготрип се мн. гадна комбинација.
Пред да почнеш да се силиш, порасни и запознај се со стварите. :)
Ќе тролал и ќе сотрел Телемити на форум. Аман ме исплаши премногу како со сарказам и зборување сешто ќе ме предомислиш да не бидам Телемит... обиди се... што да ти кажам... ако мислиш дека ова е исто како со старо-еонските религии, нека ти биде.

Браво. Се мислам дека и ти како и многумина други ќе заминеш при првото дете кое ќе го имаш и друго ќе ти биде побитно на Земјата одколку „двајцата Телемити тука кои ќе ги убиеш од тролање како да сме по 20 години“ :)

За овој „стих“ од Писмо до оние кои се заинтересирани да се придружат на Редот“ ќе морам да споделам обраќање на Sabazius Xº

"What is it that makes Thelemites different from other people? What is it that makes members of our Holy Order different than other people?

Around 1919, the Grand Master Baphomet wrote the following in Liber 101, An Open Letter to Those who may Wish to Join the Order (Duties, 7th house):
“Members of the Order are to regard those without its pale as possessing no rights of any kind, since they have not accepted the Law, and are, therefore, as it were, troglodytes, survivals of a past civilization, and to be treated accordingly. Kindness should be shown towards them, as towards any other animal, and every effort should be made to bring them into Freedom.”
Yet contrast this passage with Liber OZ:
“Man has the right to live by his own law—
to live in the way that he wills to do.”
And with this,
“Every man and every woman is a star.”
So we are instructed to treat those without the Guarded Border as having no rights of any kind, yet we are sworn to defend their right to live in what ever way they will. We are instructed to treat them as animals (kindly), and yet we are told that they are stars, just as we are."
- NOTOCON I Keynote Address delivered by National Grand Master General Sabazius Xº

За целосна слика, ќе мора да го кликнете линкот и да прочитате и разберете.

Не знам зошто се иритираш од тоа што ти не си инициран кога не го чувствуваш Законот на Телема како дел од твоето дејствување?
Ништо страшно - не може да бидат сите Телемити сега и одеднаш.
Живеј :)

Не знаете што е Телема и што значи да се биде Телемит, туку судите за нештата пребрзо (дали бидејќи така сакате за тролање или ви е навика) на основа на вашето моментално искуство и разбирање на работите.
Не оди тоа така со Телема. Ќе западнете во грешка и после друг ќе ви е крив...

So we are instructed to treat those without the Guarded Border as having no rights of any kind, yet we are sworn to defend their right to live in what ever way they will. We are instructed to treat them as animals (kindly), and yet we are told that they are stars, just as we are."
И хепта, како изгледа ова во пракса?

Значи ја немам права за вас, арно ама си дал заклетва дека ќе го браниш мојот начин на живот, да се понашаш со мене нежно,грижливо како со животно, пошто на крајна ден и јас ко и ти сум звезда.

Како го браниш мојот начин на живот-христијански кога ми го тролаш рисјанството, сакаш да ми укажеш на нелогичностите у писмото и самата религија?

Како тоа Хепта ти се петљаш у мојта воља, нели и јас сум звезда, и мил ко животно?

Значи ја немам права за вас, арно ама си дал заклетва дека ќе го браниш мојот начин на живот, да се понашаш со мене нежно,грижливо како со животно, пошто на крајна ден и јас ко и ти сум звезда.

Како го браниш мојот начин на живот-христијански кога ми го тролаш рисјанството, сакаш да ми укажеш на нелогичностите у писмото и самата религија?

Како тоа Хепта ти се петљаш у мојта воља, нели и јас сум звезда, и мил ко животно?
Не е тролање да имаш критички настроен став, не е тролање ни да не ти се допаѓа нешто. Тролање е кога мешаш приватен живот, кога свесно изнесуваш невистини или полувистини, кога клеветиш, кога се обидуваш да ја дефокусираш темата преку тоа каков е соговорникот или неговиот став да го прикажеш како догма на правецот во кој се пронашол.

Не е тролање да имаш критички настроен став, не е тролање ни да не ти се допаѓа нешто. Тролање е кога мешаш приватен живот, кога свесно изнесуваш невистини или полувистини, кога клеветиш, кога се обидуваш да ја дефокусираш темата преку тоа каков е соговорникот или неговиот став да го прикажеш како догма на правецот во кој се пронашол.
Со ова се слагам, но не ми одговарате - според ова вие треба да ги оставите другите да си ја живеат својата воља... или не е можно мојта воља да е рисјанин?

Со ова се слагам, но не ми одговарате - според ова вие треба да ги оставите другите да си ја живеат својата воља... или не е можно мојта воља да е рисјанин?
Немам јас ништо со твојата волја, проблемот е што христијанството создава стереотипи, наметнува морални стандарди преку кои ги суди другите. Историјата е сведок за тоа. Каде виде ти дека некој ти забранува било што? Ако јас сум телемит и не сакам нешто, незначи дека тоа е догма и сега мора сите телемити да не го сакаат. Не функционира телемата на тој начин.

Не можам да ти доловам, за жал.

Зошто мислите дека тролам за христијанството? Јас за разлика од вас не тролам... или ете како муслиманите, не велам дека Исус/Иса не е божествен концепт туку е пророк (според муслиманите е пророк). Јас никаде не зборувам што јас мислам за богови, дали има богови, дали има Аиваз, дали има тајни мајстори итн итн... јас прашувам она што го зборуваат тука верници (дали го разбираат или не нивниот канон, не ми е битно, тоа е нивна ствар) тоа е далеку за расправање и нема потреба да се расправа за тоа кога ние имаме проблеми со разбирање на обични секојдневни пракси во однос на нас самите и во однос на другите!

Јас прашувам верници кои проповедаат тука на форумот, што мислат, зошто тоа итн итн... бидејќи кога јас дојдов тука пред 10 години врвот беше ако христијанин каже дека ова и ова е сатанизам - да готово, сатанизам е. Се криеја зад христијанството како да нема друго...
И ти може да прашуваш тука сешто, но дали ќе ти одговорам јас или некој друг - е знак прашање. Бидејќи егзотериските религии на стариот еон не се исти со езотериските пракси на Редот во кој што јас припаѓам.
Телема не е исто со старите религии... не може да ти кажам: да тоа е тоа вака и вака... :) За некои работи, општи - е прифатливо некое општо мнение за некои ствари - но ние избегнуваме догма!
Избегнуваме да расправаме за свети работи насекаде! Само за да докажеме некому... било што. Кој си ти или било кој друг за да јас тебе ти докажам било што?
Сам мора да си докажеш дали нештата се тоа што се зборува или не се... другото е јалова работа.

Мене ми е небитно што е твојата волја. Јас не можам да знам која е твојата чиста волја, бидејќи замисли колку е тешко да ја осознаеш својата волја, кај имам време да се заморувам со твојата?
Ако твојата волја е да веруваш во Христос и да чекаш второ доаѓање и да го разбираш христијанскиот канон како што ти мислиш - повели, јас немам ништо со тоа.

И како сега како христијанин ти се повикуваш на Телема и целата суштина што постои зад овој Закон на новиот еон?
Сакаш на две столчиња: и да си спасен според христијанската религија чекајќи спасител, а од друга страна да имаш алатки да ја спознаеш својата волја/суштина на Земјата?

Малку збунувачки... или пак?
Ако сакате заради тролање, погрешно да разбирате работи - повелете. Немам против. Што правите месец дена веќе?
Мудрости споделувате?
Не, омраза само... :)

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom