Ќе се гради ли G-Mall во Скопје?

• Креатор на темата Креатор на темата kalorifera
  • Време на започнување Време на започнување
Скопје има модерен mall уште во времето кога цел Балкан, па и вие доаѓавте да пазарите од него, а моите колеги балканци, да се восхитуваат на неговата архитектура. Си имаме ние историја со висококвалитетни модерни трговски центри.

Ова овде, нит сум слушнал дека ќе се гради, нит знам кај е локацијава... Налик „велелепниот“ ни Рамстор, не очекувам да излезе некоја убавина од него - за сјај...само за тоа ги бива балканските „фенси“ архитекти - за краткотраен ентериерен сјај. Така да, не се сомневам дека и ова ќе ја поседува таа карактеристика.

Според рендерите дадени на странициве твој, сепак гледам некакви квалитетни знаци - конструкции за зенитално осветлување, голем процент на транспарентност и дематеријализација, а сепак прилично смирен волумен. Добро познатотот спротивставување на вертикалата во однос на хоризонталата, и овде не ја промашила својата функција.

Се надевам дека ако ова некогаш се изведе, ќе биде барем приближно доследно на графичкиве прилози.

Ова не е зградата на Алумина?
Мислам дека тука треба да се прави нешто.

Да да, Алумина цела ќе се руши, и ќе се прави трговски, само незнам до каде е тој проект, и дали е ова, тоа.

Тафталиџе, кај Веро 2.

КиреМали, Скопје ИМАШЕ модерен ГТЦ. :smir:

Тафталиџе, кај Веро 2.

КиреМали, Скопје ИМАШЕ модерен ГТЦ. :smir:

Ако мислиш дека на ГТЦ му е помнато времето, во голема заблуда си. Големината на тој објект е во тоа што е самоодржлив, и има далеку помали побарувања (процентуално, не ми излегувајте со статистики за струја и парно, ве молам); како и тоа што самиот има тенденција да се зголемува, во висина и во ширина, да се пренаменува, да се заградува. Флексибилност, Братот! Тоа е на цена. Скопје ИМА модерен трговски центар, и ќе има таков и после еден век.

Не сум против градењето на вакви mall-ови, нити сакам да ги критикувам. Се што ја подобрува Скопската архитектура, лично го прифаќам. И не сум некој романтичар по некое постаро време - само мислам дека знам да го ценам она што е вредно.

Мала допуна: Архитектурата на 20-тиот век, барем онаа која можеме да ја наречеме пионерска, е голема поради многу работи - меѓу нив и тоа што објектите не се за едно време, туку се проектирани да траат и да имаат неограничени можности за развој. ГТЦ е добар пример за тоа.

Dokolku se zagradi i dotera soodvetno, togas mozeme da zborime za moderen trgovski.

A za 20 godini, dokolku se odrzuva kako dosega, ke lici na narkomansko duvlo.

Dokolku se zagradi i dotera soodvetno, togas mozeme da zborime za moderen trgovski.

A za 20 godini, dokolku se odrzuva kako dosega, ke lici na narkomansko duvlo.

Тоа е работа на други надлежни органи. Објектот ти е како некој предмет...саат да речиме. Јас тебе ќе ти го продадам, со овој или оној квалитет. Колку ќе издржи кај тебе, не зависи само од неговиот квалитет, туку и од твојата грижа за него. Та така и со нашиов ГТЦ.

За заградувањето: Една од идеите на проектантт е тој да функционира како отворен трговски центар, при што, искористувајќи ги законите на динамиката, просторот „внатре“ го прави комплетно природно климатизиран, терајќи го воздухот да струи и по вертикала и по хоризонтала. Така, да колку и да има температурна разлика од надовр, да нема драстични струења....Еден друг колега (мајкооо, колега) зеде и зениталните отвори ги загради со Лексан. Сега, ГТЦ фура од промаја. Та мислава ми е - не секогаш е добро затворањето. Ние, Македонците најдобро треба да го знаеме тоа - нашите традиционали куќи секогаш имаат длабок отвор (во вид на чардак, лоѓија, или целосен пасаж од една до друга страна на куќата), зошто на мајсорите тогашни, ако неучени, им текнало за климатизација :)

За дотерување, се слагам. Дај нека ми го дадат бре, денар не им барам, само да ми го прифатат проектот :)

Што знам Кире, мене повеќе ми се бендисуваат трговските од затворен тип, климатизирани.

Топли зиме, свежи лете. Без да прокапува и вее внатре, подобро осветлен, потопло “накитен“.

Јавните тоалети се мизерија, воопшто целото приземје или подземје како му доаѓа делува бедно, умирисано, валкано.

http://www.arkadia.com.pl/?pageid=29&lang=en

http://www.zlotetarasy.pl/en/galeria

...

Што знам Кире, мене повеќе ми се бендисуваат трговските од затворен тип, климатизирани.

Топли зиме, свежи лете. Без да прокапува и вее внатре, подобро осветлен, потопло “накитен“.

Јавните тоалети се мизерија, воопшто целото приземје или подземје како му доаѓа делува бедно, умирисано, валкано.

http://www.arkadia.com.pl/?pageid=29&lang=en

http://www.zlotetarasy.pl/en/galeria

...

Јас те сфаќам тебе, меѓутоа сметам дека природно климатизираните и отворени трговски центри се попријатни и далеку поздрави, иако не изгледа така. На крај, ние сме посетители таму, да не ги забораваме вработените, нели?

Тоа што прокапува, смрди, делува бедно...приказната со саатот :) Толку знаеме да цениме. Сите, без поединечни критики. Не смеело одамна да се дозволи еден објект од таква важност да се донесе на она дереџе. А за спас - никогаш не е касно. За веењето, исто кажав - се е до нарушувањето на испроектираната природна климатизација.

И кажи ми, ама искрено...Замисли дека е лето, во некој викендица си, со убава тераса и клима уред...Кај ќе го пиеш пивото навечер? Внатре, под клима? Или надвор, во допир со (каков таков) свежиот воздух?

мене повеќе ми се свиѓа концепт на трговски центар како рамстор што е...
влегуваш внатре... комплетно нов свет, комплетно нова приказна...
не е исто како приказната со викендицата и пивото...

И кажи ми, ама искрено...Замисли дека е лето, во некој викендица си, со убава тераса и клима уред...Кај ќе го пиеш пивото навечер? Внатре, под клима? Или надвор, во допир со (каков таков) свежиот воздух?
Со една разлика. Тргвските се користат главно преку ден кога преку лето е изгор, зима камен.

Со една разлика. Тргвските се користат главно преку ден кога преку лето е изгор, зима камен.

Не би да се натегам што е поздраво и поквалитетно. Мое мислење е дека природната климатизација е далеку поздрава од вештачката.

И прочитај ме погоре, за македонските куќи...И на лето, и на зима, и преку ден и навечер, луѓето живееле во нив - далеку поквалитетно од тебе со климата. Не напразно учеле видни светски имиња од нашата народна архитектура.

Кире... ГТЦ или останатите трговски не се наоѓаат на планина, ниту во тишина :)

И јас те разбирам, знам што е уживање и релаксирање, но мислам дека намената на трговските е малце поинаква.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom