Во Грција - граѓанска војна или...?

• Креатор на темата Креатор на темата trendo
  • Време на започнување Време на започнување
УЧЕНИЦИТЕ И СТУДЕНТИТЕ ВО ГРЦИЈА РЕШИЈА
Протестите продолжуваат и во новата година!

Немирите во Грција не стивнаа ни викендов. Анархистите го окупираа Политехничкиот факултет и ја запалија зградата на Полициската академија

7A661E7067639040B34A59002AD34EFE.jpg
Учениците и студентите во Грција се решени да ги продолжат протестите и во новата година, поради убиството на 16-годишното момче на 6 декември во Атина, што предизвика гнев и невидени судири во земјата, соопштија грчките медиуми. Претставници на академската заедница веќе предложија протестен митинг да се оддржи на 9 јануари. Во меѓувреме немирите не стивнуваат. Вчера, во Атина, анархистите со "молотови коктели" ја запалија зградата на Полициската академија и неколку полициски автомобили, паркирани во нејзина близина, пренесе Итар Тасс, повикувајќи се на локалните медиуми. Повредени нема, а нема и точни информации за предизвиканите штети. Според соопштение на радио Антена, анархистите слични напади извеле и врз зградата на комисијата за конкурентност, а потпалиле канти за смет во два реона на Атина и во Пиреја, морското пристаниште на грчката престолнина. Вчера, рано утрината, анархистите извршија уште еден напад над полицијата од зградата на Политехничкиот факултет, која ја окупираа од прексиноќа, по митингот на младите атињани, пренесува МИА.
Кон грчките анархисти се приклучија и нивните истомисленици од европските земји, специјално пристигнати во Атина. Тројца фотографи се повредени во судирите. Полицијата соопшти дека при протестна акција во текот на денот во центарот на Атина се приведени три лица кои се обиделе да се доближат до божиќната елка пред Парламентот и да ја запалат. Антивладините демонстранти саботата вечер фрлија молотови коктели врз зградата на Министерството за финансии во Атина и запалија два автомобили. Десетици демонстранти гаѓаа полицајци со јајца и отпадоци пред Парламентот и повторно се обидоа да ја запалат новогодишната елка на централниот плоштад Синтагма. Около 30 млади демонстранти во саботата влегоа во централниот театар во Солун. Пред грчкиот парламент петокот се одржаа протест, а во атинскиот кварт Перистер,и во кој беше прострелано друго момче, се собраа ученици, студенти, професори и родители. Над 30 познати музички состави и изведувачи организираа концерт во Атина. Шефот на парламентарната група на Коалицијата на радикалната левица СИРИЗА Алекос Алаванос, за кој се тврди дека стои зад ученичките протести, го повика премирот Костас Караманлис да се сретне со демонстрантите и да преземе иницијативи за излез од кризата.

И фармерите излегоа

Саботата фармерите од градот Серес, во северна Грција, соопштија дека почнуваат блокади без рокови на магистралата во насока на граничниот премин Промахон, на границата со Бугарија. Земјоделските производители во Грција протестираат против намалените приходи и субвенции.

Извор Вечер.

Procitav od nekoj deka ne treba da se raduvame na tugata nesreka i potpolno se soglasuvam.Makar bila Grcija treba da solidazirame i so niv, ima i kaj niv patalici.
Edno samo mi e jasno,koja i vlast da e vo sosedstvoto nema da bide na nasa strana i da go brani nasiot identitet ili istorija i nema da se zalozi za nasata idnina ako nie samite ne go storime toa.Koga ke se naucime na sozivot i pocit megu samite sebesi, da ja pocituvame ubavinata i mirot vo koj ziveeme togas ke se vivneme vo posakuvanite visocini. Neka mu ja mislat grcite za svoite problemi koi gi imaat mnogu , a nie da razmislime za nasite i koj e pravilniot pat za da go postigneme toa sto go posakuvame. Bez da se napagame i vregame megusebno na politicka,obrazovna,klasna ili bilo koja baza. Imame tolku mnogu kapacitet , ne ste svesni. Megusebna pocit,pocit kon ona sto go imame.

Ова веке не е нормално.Незнаат шо сакат.Или знаат- просто сакат да трошат се по патja си.
Ова не е протест,ова е анархиja.

Многу добро знаат што сакаат, само Куроманлис се прави на удрен

Сакат да трошат.Ова го знаеме.Сакат подобри услови за учене и сакат работа.
Немат никоj,коj да преговара от нивно име.
Просто сакат сега хаус.

Ова веке не е нормално.Незнаат шо сакат.Или знаат- просто сакат да трошат се по патja си.
Ова не е протест,ова е анархиja.

jas toa go rekov uste pred deset dena )))))))

Сакат да трошат.Ова го знаеме.Сакат подобри услови за учене и сакат работа.
Просто сакат сега хаус.

Како тоа нема кој да преговара, и синдикатите протестираат а тие и те како имаат преговарачи.........само Куроманлис знае кое им е првото барање....негово заминување од политиката...... пробува со игнорирање да се што подолго задржи горе..... и чека нешто......

1. Грција е најзадолжена земја во ЕУ.
2. Грчкиот јавен долг е најголем во ЕУ.
3. Фризирани резултати на економијата како би влегле во евро зоната.
4. Трошат ко луди а не заработуваат толку.

Од каде пари за сите тие барања ?

Грција се помалку ќе биде способна да го финансира јавниот сектор а камоли да говориме за подобрување на условите.

А јас како Македонец кој по татко е со потекло од Беломорскиот дел на Македонија можам само да покажам хуман гест, ланч пакет за да не умрат на патот од Солун кон Атина.
Да потсетам татко ми гол и бос качен на грбот на мојата тетка Грците им го покажаа патот од Лерин према Битола.
Притоа за да докажат дека се озбилни пиромани и анархисти и фашисти ја запалија куќата со мојата стара прабаба.

Како тоа нема кој да преговара, и синдикатите протестираат а тие и те како имаат преговарачи.........само Куроманлис знае кое им е првото барање....негово заминување од политиката...... пробува со игнорирање да се што подолго задржи горе..... и чека нешто......

Синдикатите ОК,али коj ке преговара со анархистите?
Целата состоjба сега тамо е КАША голема.
Незнам како ке заврши се.

1. Грција е најзадолжена земја во ЕУ.
2. Грчкиот јавен долг е најголем во ЕУ.
3. Фризирани резултати на економијата како би влегле во евро зоната.
4. Трошат ко луди а не заработуваат толку.

Од каде пари за сите тие барања ?

Грција се помалку ќе биде способна да го финансира јавниот сектор а камоли да говориме за подобрување на условите.

А јас како Македонец кој по татко е со потекло од Беломорскиот дел на Македонија можам само да покажам хуман гест, ланч пакет за да не умрат на патот од Солун кон Атина.
Да потсетам татко ми гол и бос качен на грбот на мојата тетка Грците им го покажаа патот од Лерин према Битола.
Притоа за да докажат дека се озбилни пиромани и анархисти и фашисти ја запалија куќата со мојата стара прабаба.

Гр беше фатена да лаже еуропската банка,дека буджетниот дефицит е под 3%, както е дозволено во еврозоната.ГР е потанала во заеми.Само незнам кога ке фалират и то ке биде со големи фоерверки.Да се надеваме дека едто сриване на ГР,нема да се отрази лошо на Балканот.

Незнам како ке заврши се.

Elegantno be ...ke gi vratat Turcite od Peloponez pa gore do Saraevo , Sava i Dunav na sever :)
Em ke gi simnat od vrat osmaliive so toa vleguvanjeto vo EU...em ova "domorodcive" od jugot ke "onemat" ....naglo:)

Незнам како ке заврши се..
По се изгледа многу крваво ќе заврши.

Просто сакат сега хаус.

Точно fmi ...нема кој да преговара од нивно име...Папандреу се крие оти и него не му е сигурно да застане зад таа разјарена безглава толпа,оти може и него да го згазат!

Ко ќе се најде мажот шо ќе му се спротистави лично на Куроманлис,е тогаш ќе добијат сосема поинаков тек овие анархистички настани!

А до тогаш ќе гледаме како тоне ПОПг и ќе си кулиркаме:baeh:...т.е. дојде времето кога слободно можеме да речеме: "Се сврте тркалото"...

1903, 1948, 2001, се научивме, кој е газда, кога можеш, кога неможеш.
Доста е школо на други нека учат.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom