Дали Македонија е демократска земја?

• Креатор на темата Креатор на темата Hristo
  • Време на започнување Време на започнување
ne e, ama sto e demokratija? vladeenje na narodot? A sto e narodot? Ovci? Znaci budala uci pobudala.

Македонија ли......пфффф како смеете да прасате дали е демократска
па разбира се

Немојте глупи одговори во стил Не и толку. Кажете зашто не е демократска и дадете споредба со други земји за да видиме што тоа толку Македонија заостанува зад нив.

Немојте глупи одговори во стил Не и толку. Кажете зашто не е демократска и дадете споредба со други земји за да видиме што тоа толку Македонија заостанува зад нив.

jas samo odgovoriv na prasanjeto t.e. temata "Dali Makedonija e demokratska zemja?"

Па зависи за кој како, и зависи за какви случаеви станува збор!:)
За ромите дефинитивно не е, зашто живеат уште под картони. Се си е според сталежот јас мислам, како иде нагоре така е се подемократска!:)

ne e, ama sto e demokratija? vladeenje na narodot? A sto e narodot? Ovci? Znaci budala uci pobudala.

Демократија - од зборовите demos(народ) и kratis (владеење) или во буквален превод власт на народот.
За развиени земји нормална работа, за Македонија тоа е мислена именка.
Во нормална држава народот плаќа данок, од данокот се рани државата и власта, ама ако некој од власта зезне работа, или сам си дава оставка, или народот го симнува од власт и тој е историја.
Во Македонија народот плаќа??? данок, власта и државата цицаат ко нездрави, прават што сакаат, а народот или вика -ќути има и полошо, или вика - оние дригите се криви.
Во Македонија нема демократија, има всоко рзвиено овчарство, во кое овците се издигнати на високо ниво, да можат да бираат меѓу два расположливи овчари- ВМРО и СДСМ.
Од како се осамостои Македонија, народот е поделен на комуњари и комити, и демократијата кај нас се подразбира колку повеќе ќе полтронираш во едната или другата страна.
И да се распаѓа земјата, нема да се крене против власта, оти нормално за тоа е крива опозицијата.
Понекогаш дури мислам дека сме една голема група мазохисти, кои живеат во една тешка перверзија, и што е најтрагично-убаво ни е.
А демократија? Да бе, уствари за тоа пишував.
Иако генетски ги мразам максимално Ахајците (затоа што сум потомок на протерани Македонци од нив), за едно морам да признам-стварно е демократија.
Не им се допаѓа живеачката, оп штрајк.Цела држава парализирана, власта ги слуша.Не дека се големи работници, далеку од тоа, ама се креваат сите кога им е тесно.
А ако не дај боже власта крене рака, како со она момче што го убија-гледате масовна деструкција и епилогот од Марс се гледа- збогум Караманлис, добре дојде Папандреу.
Е, овој вториов добро ќе се препоти ако седне у фотеља, оти една ваква заебанција, отиде курбан-го има стравот уште од сега.
Така се управува со држава.
А Македонија? Ех, Македонијо, кој ли све се тркала по оваа света земја.
Кубурите со векови ги чуваме за не дај боже, а од колено на колено ја пренесуваме животната филозофија- ведната глава сабја не ја сече.
Затоа сме на ова дереџе, акоко ќе биде понатаму.....
Демократија?
Знам, ми текна, читав негде за тој збор....

Па зависи за кој како, и зависи за какви случаеви станува збор!:)
За ромите дефинитивно не е, зашто живеат уште под картони. Се си е според сталежот јас мислам, како иде нагоре така е се подемократска!:)
Не би рекол и тоа е целава поента на темата. Бугари има и во власта ама не смеат отворено да се декларираат за такви па затоа ја сметаат Македонија за недемократска земја. Ама па како да му дозволиш на Бугар да има исти права како тебе кога тој те негира кај ќе стигне.

и повеќе од демократска
јас не сум слушнал на друго место малцинствата од 20% да имаатеднакви права со нациите со 68% застапеност:toe:

и повеќе од демократска
јас не сум слушнал на друго место малцинствата од 20% да имаатеднакви права со нациите со 68% застапеност:toe:

Само еднакви или малку поголеми?

Не би рекол и тоа е целава поента на темата. Бугари има и во власта ама не смеат отворено да се декларираат за такви па затоа ја сметаат Македонија за недемократска земја. Ама па како да му дозволиш на Бугар да има исти права како тебе кога тој те негира кај ќе стигне.
јас не спомнав власт колку што знам!
:nenene:

јас не спомнав власт колку што знам!
:nenene:
Ти не спомна ама на тој што ја отворил темата му е меѓу другото целта да се оцрни Македонија и една од причините зашто сака да ја прикаже нашата земја како недемократска кога реално гледано не е ништо полоша па ниту подобра од сите балкански па и европски земји.

Абе иде на пат кон демократија али има уште некои битни работи кои треба да се направат според мене, и да, другите земји не се ништо подобри од нас исто и кај нив има доста дискриминација и ред други работи кои ги прават недемократски!
Па неможе ништо да биде совршено, ама бар близу да биде нели?:smir:

и повеќе од демократска

Makedonija ke bese demokratska koga toa "sto malcinstvata od 20% da imaat ednakvi prava so naciite so 68% zastapenost" ke go donesese sama bez nikakov pritisok odnadvor od bilo kogo, se dodeka toa e dirigirano od nadvor Makedonija ke bide forsirana ili dirigirana demokratija, a ne avtenticna.

Imam uste mn argumenti da kazam zasto makedonija ne e demokratska zemja no da ne gnjavam

se dodeka imame "lice" so bilo koi inicijali za pretsedatel na republikata (taka narekuvano od tretiot covek po funkcija vo drzavata, t.e. prviot po realna mokj) a analogno na toa i gragjanin so N.G. inicijali za premier nema da bideme funkcionalna demokratija

ЛЕЛЕ само не почнувајте пак со партиски препукувања не е интересно:nesum:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom