Криза во македонската музичка сцена?

• Креатор на темата Креатор на темата Petkovsky
  • Време на започнување Време на започнување
добро сегa, мaлa држaвa сме
сепaк имaме доволно добри вокaли
проблемот според мене е што немaме добри композитори

Ко што кажа манс, поп сценава едноставно 5 пари не давам за неа. Сите што можеа да напраат нешто добро, или почнаа со ГејГеј да соработуваат, или сами почнаа да се расипуваат. Влатко Илиевски одма после напуштањето на Морал, имаше убави песни, а сега ни у од убаво.

Од друга страна, имаме премногу добра алтернативна музика. Излегуваат сварно добри бендови, старите уште повеќе се подобруваат. Беи Д Фиш, Бернаис Пропаганда, Суперхикс, Архангел, ПМГ, Фолтин, Конверинг Лајн и ред други. Овие бендови имаат голем квалитет во нив, вадат добри материјали, секоја година стануваат се подобри и подобри. Еден од овие бендови да се замараше со евровизија (паметно што не се замараат) убеден сум дека ако ништо друго ќе влезеа во финале. Заборавив да ги спомнам и Ареа, класичен рок, одлични хитови.

За електронската сцена не праам муабет. Премногу добри проекти што растураат во странство, ќе ги спомнам само Јудхиштира. Доволни се. Покрај нив исто и Кирил Џајковски. Најдобрите филмски музики во Македонија доаѓаат од него.

Ние имаме музичка сцена, само проблемот е во нас. Сите ставаме акцент на оние штундови од музика, им ги креваме акциите, додека безгласно квалитетните бендови и артисти прават вистинска музика.

...и го имаме и Четкар, само ете човекот фала Богу си е во Америка и таму може да си го развива и негува талентот.
Во случај да збориш за Слаткар... Човекот, фала богу не си е во Америка. Никогаш не бил, најверојатно нема ни да иде. Што би барал таму кога моментално во Македонија е најголема ѕвезда :toe:. Тоа од Backstage беше само трач (намерен).

Во случај да збориш за Слаткар... Човекот, фала богу не си е во Америка. Никогаш не бил, најверојатно нема ни да иде. Што би барал таму кога моментално во Македонија е најголема ѕвезда :toe:. Тоа од Backstage беше само трач (намерен).

Владимир Четкар е гитарист,џезер и е многу добар музичар.

Аха. Haven't heard of him... :toe:

Приметуем низ музичкиве теми, за доста ствари немаш слушнато...

Порано кога ќе излезеше некој како Ристе од Припор, се газев од смеење. Сега ми се плаче. Не е више смешно, алармантно е. Навистина е. Силување ни прават на нашите уши. Мене ми е јасно дека и не се вложува, дека се нема пари, ама како бе може одредени бендови и пејачи да прават квалитетна музика? И пак не им се признава квалитетот. Страшно.

Се додека парите им се мотивација, ќе цапкаат во место.
Повеќе е од јасно каде живееме, и повеќе од смешно што некој момци навистина сакаат да бидат платени за нивното хоби.

Искрено, сакам да си остане вака, ко шо си е. Супер е.
За оние што навистина се интересираат, и слушањето музика им е вистинско задоволство, Македонија, има што да понуди, а оние што слушаат нешто што им е пласирано во јавноста и понудено на тацна, немаат право да кењаат.

Се додека парите им се мотивација, ќе цапкаат во место.
Повеќе е од јасно каде живееме, и повеќе од смешно што некој момци навистина сакаат да бидат платени за нивното хоби.

Искрено, сакам да си остане вака, ко шо си е. Супер е.
За оние што навистина се интересираат, и слушањето музика им е вистинско задоволство, Македонија, има што да понуди, а оние што слушаат нешто што им е пласирано во јавноста и понудено на тацна, немаат право да кењаат.

Извини ама трагично е. Мене не ми е супер што ЧЕТКАР ко мешаат со СЛАТКАР. Треба квалитет да се пласира, нормално дека мора секогаш да има и неквалитет како баланс, ама сепак....ова е болно.

Последниве години се стремиме кон шо појќе брукање.
Единствен асолен пејач шо излезе последниве две-три години со добар глас и убај песни ми е Влатко Лозаноски.
Сите други си ја бараат среќата надвор од државава.
Баш на exc гледав за Bei the fish и самите изјавија песните им се вртат по MTV,а на Македонскиве ТВ ни трага и глас и нормално ќе си одат од тука.

Извини ама трагично е. Мене не ми е супер што ЧЕТКАР ко мешаат со СЛАТКАР. Треба квалитет да се пласира, нормално дека мора секогаш да има и неквалитет како баланс, ама сепак....ова е болно.

Неписмени секоаш имало, и секоаш ќе има, шо и не е така битно.
Битно е шо мислите дека сме нешо поразлично од другите.
Шо? Кажи ми една држава што мејнстримот е квалитетен?
Србија? Бугарија? АМЕРИКА? Кој? Англија? Британија?
Пф. Колку шо имаат они шунт, иаме и ние. Вистина е дека Америка, Англија и Британија, имаат нешто по квалитетни артисти у мејнстримот, али, не се некој чудесии, веруј.

Кој пее, зло немисли ама во наши услови би важело Кој пее, подобро да непее:toe:
иначе Четкар е класа гитарист кој студираше на Беркли и неговата музика се пушта скоро на сите светски џез радија а штета што на неговиот концерт летово во Антички имаше мн малце публика, што е само одраз колку незнаеме да цениме добар музичар.

Неписмени секоаш имало, и секоаш ќе има, шо и не е така битно.
Битно е шо мислите дека сме нешо поразлично од другите.
Шо? Кажи ми една држава што мејнстримот е квалитетен?
Србија? Бугарија? АМЕРИКА? Кој? Англија? Британија?
Пф. Колку шо имаат они шунт, иаме и ние. Вистина е дека Америка, Англија и Британија, имаат нешто по квалитетни артисти у мејнстримот, али, не се некој чудесии, веруј.

А бе не ме заебавај, сериозно, не велам дека во другите земји имаат којзнае каков квалитет и никогаш не сум го ценела повеќе туѓото, и затоа сум револтирана од ваквата ситуација, ама сигурна сум дека Англија и Америка го немаат Сотир Лалевски, Надица Богоевска и Денис Екс. Мислам имаат неквалитет, ама некад барем знаат добро да го спакуваат и нашминкаат, за разлика од нас што веќе стануваме достојни за потсмев со нашата сцена!

А бе не ме заебавај, сериозно, не велам дека во другите земји имаат којзнае каков квалитет и никогаш не сум го ценела повеќе туѓото, и затоа сум револтирана од ваквата ситуација, ама сигурна сум дека Англија и Америка го немаат Сотир Лалевски, Надица Богоевска и Денис Екс. Мислам имаат неквалитет, ама некад барем знаат добро да го спакуваат и нашминкаат, за разлика од нас што веќе стануваме достојни за потсмев со нашата сцена!

Иам надминат лимит, иначе ќе те линкував со амерички идол фраери, па да вииш дали имаат квалитет.
Од миљарда шо се пријавуваат, дали 10 ги бива.
Небитно.
Ај, за англија и британија, нема да зборам, зашо једино што ценам и сакам од англија им е дабстеп и днб сцената, а британија неам чуено нишо.
Ќе збориме за Америка.
Уствари, ќе споредуваме.
Ајде.
Шо е мејнстрим у Америка?
ТОКМУ ТАКА!
Pop, rytham & bullshit, rap.
Снуп дог - Слаткар, разлика? Ниедна. И 2цата се црнци неписмени. Едниот богат, другиот клошар.
Америка има мејнстрим вокал ко Тоше? Неверуем.
Алиша Кис једино. Што е женско.
Лејди Гага? Квалитетна?
Ќути.
Фала.
Грин деј? = Некст тајм.
Бла бла. Да не навлагам, квалитетот е тој, и они се тињари никакви, и ние, исти курац ни е мејнстримот, једино они имаат пари, ние неаме. И Драганче од Косово ли пичкесимајчинекајидае, да имаше пари ко снуп, ќе го слушавте сеа.

Да се надоврзам на ГодХејтАссОл, разликата е во америчката пропаганда и Ем-Ти-Ви срањата. И америчката комерцијала е тешко срање, само што нормално тие се Америка, тие мора да имаат подобра репутација, а нашиве се "плагијатори и фејкери".

Грин деј? = Некст тајм.

Actually, според мене Некст Тајм имаат потенцијали, дечкото (никако да запамтам кој е Мартин, кој е Стефан) навистина добро знае да пее, има вокални способности, само нема кој да му направи песна.

Факт е дека треба да има и ХИТОВИ. А Америка и Англија вадат ХИТОВИ, ако веќе има криза во квалитет, барем да има забава, кај нас и тоа го нема. Нема ниедно музичко шоу освен Бубамара. Не ги бранам јас нив, не ме сфаќај погрешно, се согласувам во некои аспекти со тебе, само премногу сум уморна во моментов за да се дообјаснам што сакам да кажам. :smir:

Кај нас нема добри продукции, композитори и продуценти. Односно има, ама бидејќи Џеј Џеј и уште 3 -4 си направиле олигопол и не може други да се пробијат.

Има талентирани музичари, а нема кој да им направи и добра песна.

Луѓе, што ви е на вас? Кај нас меинстримот (поп или поп-рок-рнб или како сакате) врска нема со тоа што го имаат развиените индустрии. Овде нема пазар ко прво, има монопол без конкуренција, а надвор имаат пазар за квалитет, таленти и ѓубре, како не разбирате...

Kajgana Shop

Постови на неделата

Недела од 12 јули 2025

Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија
Многу изгубија Вмро, Мицковски и Тошковски со ова. 30 години политички партии, еден не се најде да им каже дека не можат да идат со глава во ѕид, и дека не идат лично против Арсовска, туку против функцијата градоначалник на Град Скопје. Толкави...
Фан Клуб: Вардар
убаво е да се знае, не сите комити го делат ставот на “комити“
не може мене никој да ми наметнуваат како да размислувам.

иститие тие пред неколку години во ерата на најуспешните години на вардар бараа вардар да се повардарел. се повардари, си...
Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија
тошковски постапува по судски налози. Конкретно за ова кај судот треба да ја бараш кривицата. Судот моментално не е под влада него ете е независен. ВМРО не смени ниеден судија кога дојде него тие што беа за време на СДС.

Аха, значи ако некој...

Недела од 5 јули 2025

Back
На врв Bottom