Има ли католици на форумов и што мислите за католичката вера?

• Креатор на темата Креатор на темата physician
  • Време на започнување Време на започнување
Одлично. И сега? Ќе почнеш со стандардните „...а цитати од Писмото...„ и слично?

da be i bog ne postoi neli,ne se praj mutav za sto zivees ti koja ti e cel vo zivotot bez Bog si nikoj i ne mozes nisto da storis

Bog ne mi e cel vo zivotot.
Za kogo ziveam ja? Sigurno ne ziveam za Bog.
I,verniku golem,imaj malce pochit,Bog se pishuva so golemo "B".

bilo koja vera ja vrednuvam spored vernicite, bidejki samite dogmi i rituali na bilo koja religija se bespredmetni na vrz osnova na niv da se procenuva verata,site veri ucat na dobro i toj eticki element e ona bitnoto a drugoto e samo pro forma i del od estetikata i ikonografijata, arhitekturata umetnosta i vkusot vo krajna linija. a za toa ne moze da se spori.Odtamu i za katolicizmot neam nekoe pozitivno mislenje bidejki osven verbalnite mehanicki povtooruvanja na univerzalno afirmativnite stavovi kako site treba da bideme dobri, nisto ne kazuva kako da se postavime vo odnos na onie koi ne se raspolozeni za harmonicen odnos so nas, tuku i naprotiv imaat odnos koj veke odnapred gi deli ulogite na gospodar i sluga, na nasilnik i onoj koj treba da trpi nepravdi, a nasproti teorijata ostanuva zivotot koj ja demantira tezata deka bilo koja dogma se svaka seriozno oti ona sto treba da go napravi zivotot podobar i pohuman izostanuva od samite vernici koi cesto se vadat na svojata gresnost, pa toa im e alibi za da gresat i ponatamu.Znaci dogmite se svakaat ne kako nesto sto treba prakticno da se primeni vo eticka nasoka kon podobruvanje na zivotot, tuku samo kako kluc koj i pokraj gresniot zivot ke gi pomiluva vernicite koi se samo formalno vernici a vo sustina ne se.Znaci dogmite i obredite se stavaat na smetka na delata sto e pogresno, istoto vazi i za site drugi institucionalizirani religii.
Sto se odnesuva za bog deka se pisuva so golemo B, da se pisuva samo vo religioznata literatura, no vo naucnata i filozofska literatura bog se pisuva so malo b, bidejki ona Sto e Bog za hristijanite ne e istiot bog za muslimanite i obratno, bidejki istiot poim bog razlicno se tolkuva i razlicno se obozuva preku razlicnite dogmatski ucenja i razlicnite obredi koi se bogougodni za edna vera no se neprifatlivi za druga.Primer krstenjeto so race e neprifatlivo za muslimanite, i klanjanjeto pet vakti namaz e neprifatlivo i nepotrebno za hristijanite...

м?

Според мене таа е единствената правилна вера. Св. апостол Петар дошол во Рим и ја воспоставил католичката црква (католичка значи општа сенародна црква),

се потоа што се има одцепено од општата (католичка) црква се смета за протестантство вклучително прво православната црква, после англиканска па лутеранска и се до ден денес....
Глупости на т'ркалета...

bilo koja vera ja vrednuvam spored vernicite, bidejki samite dogmi i rituali na bilo koja religija se bespredmetni na vrz osnova na niv da se procenuva verata,site veri ucat na dobro i toj eticki element e ona bitnoto a drugoto e samo pro forma i del od estetikata i ikonografijata, arhitekturata umetnosta i vkusot vo krajna linija.

Во право си повеќе од што знаеш. Имаше една изјава на Исус, кајшто вика „по љубовта ќе ве препознаат“. За жал, и на овој форум е очигледно дека некои мислат дека кажал „по убавината на иконите ќе ве познаат“, „или по остроумноста ќе ве познаат“, или „по тоа што ќе ставите убав крст, убава фирма пред храмовите ќе ве познаат“ или „по името кое го носите ќе ве познаат“.

Или како што викаш и ти индиректно, „по догмите ќе ме познаете“. :nenene: Страшни се заблудите на „опиените“.

Навестувањето на Радосната Вест за воскресението на Исус од Назарет кого Бог го воскреснал и го направи Христос, Спасител на сите кои во Него ќе поверуваат со Силата на Светиот Дух, е пренесена на многу места и на многу луѓе. Така се формираат првите христијански заедници, кои потоа се организираат во поголеми заедници итн. До средината на XI век Христовата Црква е една, а тогаш под неразумното однесување на двојца, еден од Рим, а другиот од Константинопол, доаѓа до поделеност на христијанството на два дела, западно и источно. Западното го задржало својот назив Католичка Црква, а источното, иако и тоа е католичко, се нарекува Православно, односно називот е Правосалавна Црква. Прашањатаа од типот КАТОЛИЧКА ВЕРА или ПРАВОСЛАВНА ВЕРА се еретични, бидејќи таква вера не постои. Постои вера во Христа, постои вера во Пресвета Троица. Таа вера се проповеда и шири преку тие две цркви. Правната припадноста кон една црква, дали е католичката или православната, на основа крштението кое таму е извршено, не абсолутира дека има католичка или православна вера. Со чинот на крштението, што си го направил во таа црква, да кажеме Католичката, не добиваш католичка вера, ниту вера, но добиваш печат на Светиот Дух, и пак ќе кажам самото кршетние не ти дава вера. Верата се добива преку пренесување од оној кој ја има на оној кој сака да ја добие, верата се пренесува преку „лудоста на проповедтта“.

28 март 2013 Папата Римски Франциск го посетил затворот за малолетни престапници во Рим и по католичките традиции на Велики четврток ги измил нозете на 12-мина затвореници ( како бројот на апостолите) на кои Исус им ги измил нозете пред Тајната вечера

Од 12 престапници две биле девојки — мусулиманка од Србија и католикиња-италијанка.

Pope_Francis_kisses_the_feet_pixanews_5_680x453.jpg

Pope_Francis_kisses_the_feet_pixanews_6_453x680.jpg

http://www.eyeofthetiber.com/2014/03/13/5-memorable-moments-from-francis-first-year/

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom