Француска кинематографија

• Креатор на темата Креатор на темата џимеј
  • Време на започнување Време на започнување

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.467
Поени од реакции
25.436
Медиумите секојдневно се преплавени со статии и информации за најнови холивудски филмови и слична Америчка уметност. Она што сакам да го доловам во темава е исклучиво коренот на кинематографијата - Франција. Од нејзиниот почеток, некаде кон крајот на 19 век па се до денес се запишуваат многу нови имиња кои оставаат зад себе вистински дела.
Имав можност се' повеќе да бидам во друштво со таквите длабоко содржински филмови. Некаде пред околу една декада започнав со Le Clan Des Siciliens ,"Вечера со глупавиот", која беше извонредна комедија, се' до денес, на пример со ремек дело како La Mome.
Кога малце повеќе ќе се анализира, читателот сигурно ќе се присети на Les Visiteurs (1993), Asterix et Obelix (1999) и ред други прекрасни комедии. Го заборавив и Жандармот:)
Од аспект на режисери, продуценти и слично големи се имињата како Лук Бесон, Клод ле Луж... Имено, блоу-мајнд трилерот Leon (1994), исто La femme Nikita (1990), несомнено и Les Rivieres pourpres (2000), влегуваат во мојата листа на најнапнати трилери. Денес звучни се имињата како Кристијан Клавиер, Жерард Депардие, Жан Рено и слично.
Vidocq
Pacte Des Loups
lpdl.jpg

Ваш омилен режисер, филм, актер? Има уште многу филмови за споменување и кои вреди да се погледнат.

Многу добри филмови се француските,
Астерикс и Обеликс ми е омилен, и оној како се викаше,го заборавив,со глупиот полицаец :toe:

Има одлични француски филмови...од постарите омилени ми се До последен здив од Жан Лук Годар и Надница за страв...исто така одлични се Професионалец со Жан Пол Белмондо и Пурпурни реки со Жан Рено и нормално Големото синило од Лик Бесон...од поновите кои ми се допаднале се Амели Пулен и La Mome ( за животот на Едит Пјаф )...би ја спомнал и трилогијата на Кжиштоф Кишловски Три бои: Сино , Бело и Црвено..одлични се сите 3 филма...без разлика дека режисерот е еден од најпознатите полски режисери сепак трилогијата е француска ( француска продукција,актери и јазик )...заборавив да го пишам и Кралицата Марго со Изабела Аџани и Винсент Перез во главните улоги...одличен е филмот

Ovde mozeme da ja stavime i komedijata Le Placard (2001),akcioniot film Banlieue 13 (2004), TAXI 1-4, Tais-toi (2003) komedija so Gerard Depardieu i Jean Reno, La Vie En Rose (2007)...Na ovoj svet ne e samo Hollywood,ima i Bollywood,Francuska kinematografija koja isto taka vredi da se sledi,ne znaci deka jazikot ne e blizok do nasiot i nemaat dobri filmovi?

Такси,Посетители и B-13.

Прават одлични филмови,и имаат супер режисери,само ретко кога се напунети со доволно буџет.
За комедии се најдобри во светот,според мене :)

И да не заборавиме,Петиот Елемент е режиран од Лук Бесон,и е негова идеја:helou:

spored mene francuskata kinematografija e daleku pokvalitetna od site drugi nacionalni kinematografii. francuskiot film treba da se prati uste od vremeto na melieres pa se do denesnite mladi reziseri. eden jean luc godard, francois truffaut, luc besson, jean cocteau, abel gance,robert bresson i mnogu drugi genijalni reziseri se dokaz za goleminata na francuskata kinematografija. za ljubitelite na francuskata kinematografija go preporacuvam francuskiot filmski festival vo ohrid kade sto se prikazuvaat navistina dosta dobri filmovi od mladi reziseri.

па вака ( еве моја тема :) )

омилени филмови ми се француските започнувам вака :

каше - според мене филмов може слободно да биде пример како треба да изгледа филм , актерски , режисерски , операторски на завидно ниво
aмели пулен - чудна приказна на секојдневието , но позитивна - па верувам секој сака да погледне вакво нешто , го обожавам филмов
малце пострашно од истиов човек - деликатесен , продавница за деликатеси и би го надоврзал градот на изгубените деца ( каква приказна уууууаууууу )

потоа трите бои ( алфа и омега на европските филмови ) сино , црвено и бело

36-та станица , беници ....

можам да се занесам и до утре :)

браво за темава :)

па вака ( еве моја тема :) )

омилени филмови ми се француските започнувам вака :

каше - според мене филмов може слободно да биде пример како треба да изгледа филм , актерски , режисерски , операторски на завидно ниво
aмели пулен - чудна приказна на секојдневието , но позитивна - па верувам секој сака да погледне вакво нешто , го обожавам филмов
малце пострашно од истиов човек - деликатесен , продавница за деликатеси и би го надоврзал градот на изгубените деца ( каква приказна уууууаууууу )

потоа трите бои ( алфа и омега на европските филмови ) сино , црвено и бело

36-та станица , беници ....

можам да се занесам и до утре :)

браво за темава :)

Продавница за деликатеси ми е гледан само еднаш и тоа пред скоро 8-9 години...многу забеган филм е...ми се бендиса прилично

парфем - ииииии за чудово немам зборови сем дека е чудовишна работа од сите аспекти .
ме сака не ме сака - ова е штознам една од работите што од првиот пат ме остави без здив - нејзината приказна , приказната на другите - кој не го гледал нека повели .
видок и пакт со волците ...

вака некако :) засега ...

Такси,Посетители и B-13.

Прават одлични филмови,и имаат супер режисери,само ретко кога се напунети со доволно буџет.
За комедии се најдобри во светот,според мене :)

И да не заборавиме,Петиот Елемент е режиран од Лук Бесон,и е негова идеја:helou:

За комедиите се согласувам, но одлични филмови се и "Les Miserables" и "Le pacte des loups".
Поготово првиот, филм правен според романот на Виктор Иго, "Клетници", со феноменалниот Жерар Депардје како Жан Валжан, жртва на општествените односи и капитализмот во тогашна Франција. Кој не ја прочитал книгата, нека го погледне филмот. Иако е во три дела од по 2 часа, нема да го зажалите за "изгубеното" време.

La Vie en Rose е последниот француски филм што сум го гледал :smir: одличен е... ама некако не ми се свиѓаат тие филмови на тој јазик :toe:

Од лично гледиште, модерниот француски филм наликува на холивуд како ниедна друга светска продукција (иако рака на срце не знам шо праат африканците или Индија на пример). Но, токму плакатот со филмот од првиот пост, мене ме воодушеви, бидејќи сум љубител на американскиот “лажи ме убаво ми е“ принцип на правење филмови. Сепак, топлината на Европа се гледа во нивните слики, иако се речиси исти со Америка, особено со последниве Астерикс продолженија. Но, добро... :kafe:

Дефинитивно едни од најдобрите комедии испаднаа од тамо, башка очекувам са B-13 да биде добар, скоро го гледав Tais Toi и се кинев од смеење, опасни се.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom