Бројаници

• Креатор на темата Креатор на темата rossonerka
  • Време на започнување Време на започнување
хехехехе.темава е баш дискутабилна... лугето според мене се "религиозни " само кога се наоѓаат во тешки ситуации инаку се кога им е во ред нема ни Р од религиозноста....како и да е мислам дека повекето бројаниците ги носат бидејки се IN добри на изглед а да не беа такви дали некој ке носесе само затоа што е религиозен.. :nenene:...ма дај молим вас не глумите лудило :pos2:

Во право си.И тоа е многу жално. Но факт е која е функцијата на бројаницата. Треба да правиме разлика помеѓу вистинската намена и тоа како „верниците“ си ја толкуваат таа намена.
И пак ќе речам, за жал, во право си.

едно чудо офтопици на темава

темата е за бројаница, а не за тоа колку поповите се корумпирани, колку крадат, a и има тема за сексот и религијата.

abe to rekovme pop treba i za arno i za loso ama ete jas ne gi sakam posto nekolku pati imam fateno kako kradat i toa ne eden site so dosle imase kaj nas vckva krstina za vodici so zlato so napoloni so so ne go mana vo sosednoto gi manaa glavite i krstot kaj nas ke manese ikona od 13 vek itoa mnogu retka i nikojne ja znaese ja imavme sokrieno od site toj ni puste edni demek restavratori ja zedoja ikonata ni vratija poster vamu tamu ja najdovme germanija kaj eden kole kcioner

Право да ти кажам мене ич не ме боли долно стојне за гревовите на поповите,во христијанската религија се ти е free-will,така да јас гледам да си го пронајдам сопстевниот спас како Божјо чедо.

Попот ти е само службеник Божји,така да не е нешто повеќе од обичен човек од крв и месо,со сите човечки нагони,вклучително и сексуалниот.

Монасите се тие,кои би требало да бидат 100% посветени на Бога и сосема лишени од материјалниот свет,кој ние го живееме.

А,во однос на монасите не си прав,свеќите сигурно ти ги гасат заради претпазливост од пожар или немање место во канделабрата,не дека ти ,,одат тебе контра,,

Монасите се многу над нас и над поповите.Само имаш стереотипи кон нив.:smir:
coek spas nema nitu tie nitu ti neznat so posle smrta jas ke ti kazam ke se gostat crvite so nas ama aj kako bilo coekot treba da bide zapameten posle smrta so delata koi gi storil bez razlika dali se dobri ili losi
inace ona monasine liseni od materijalen svet abe tie biznisi teraat koj monah posti za se i sesto koj monah gladen e aman coece nemoj da te mamat ako sakas lugeto posle smrta da te pametat treba so delata koga si tuka megu zivite da se izdvis pa po arnoto da se spomenuva tvoeto ime i tolku

Бројаница сум носел одсекогаш. Пред еден месец ја сменав бројаницата што ја носев цели две години.
Едно нешто не ми е јасно, зошто никаде не пише на која рака правилно треба да се носи?

Бројаниците како моден и религиски додаток се многу користени во последно време, јас носев бројаница која ми беше дадена на поклон се додека не ја загубив т.е се рашири од тоа што ја вадев кога ги миев рацете (сепак изработени се од материјал кој собира влага и не е хигиенски да се навлажнува и остава така да се суши сама од себе), инаку добро е да се спомене дека бројот на јазлите на бројаницата има своја симболика т.е го претставува бројот на годни кои Исус ги поминал на земјата. Инаку и доста интересно изгледаат и би си купил некоја која е квалитетно изработена ама претежно се продаваат само некои ефтини.

обожавам бројаници и одсекогаш сум носела

и колку што знам кога ке ја ставиш се замислува желба и после не се вади се додека не ти се скине

јас сега носам 4 бројаници на левата рака и никогаш не ги вадам:)

Велиш, бројаниците исполнуваат желби? Ти ова, сериозно?

Бројаниците немаат никааква врска со молитвата.Може секој да се моли на Господ без никакви бројаници и други украси.
Ниту Христос ниту апостолите користеле дрангулии за време на молитвата.Така да тоа е за жал уште еден ерес на православната црква.
Кога го пражале Христос, како да се молат?
Тој одговорил, молете се вака: Оче наш...

Не рекол, да земете бројаници со толку и толку јазли по можност некое иконче и плус некои дополнителни реквизити па тогаш молете се.

Бројаниците немаат никааква врска со молитвата.Може секој да се моли на Господ без никакви бројаници и други украси.
Ниту Христос ниту апостолите користеле дрангулии за време на молитвата.Така да тоа е за жал уште еден ерес на православната црква.

Не рекол, да земете бројаници со толку и толку јазли по можност некое иконче и плус некои дополнителни реквизити па тогаш молете се.
Може да се носи бројаница..или да се користи при молитвта..се додека не премне во идолопоклонство некој си фетиш или суеверие..односно додека не ја замени молитвата или кон кого е упатена...Мислам дека монасите ја вовеле..ама не сум сигурен..и намената и била како што кажува името за броење на молитвите...

велам дека такво е мислењето на религијата:smir:

Кога изработувачот на бројаницата (монах/монахиња) ја плете истата, се смета дека целото нејзино плетење треба да оди „мазно„, без ниедна тековно сторена грешка во плетењето. Со тоа, ќе се покаже дека „плетачот„ го насочил својот ум кон она кое го работи (плетењето, придружено со молитва), во спротивно, ако згреши во плетот, ќе се испостави дека лукавиот му се испречил во работата. Плус тоа, кога монахот/монахињата се моли, ја користи и бројаницата, споменувајќи ја Исусовата молтитва, оноклу пати колку што има јазли на бројаницата. Према томе, тоа е озновната улога од бројаницата-„реквизит„ кој се користи во молитвата, а не некаква амајлија, која мора да се носи на раката, по секоја цена. Јасно е дека улогата од бројаницата не е во исполнувањето на лични желби, исто како што е јасно дека во молитвата се бара милост Божја за простување на гревовите, а не исполнување на лични желби.

Па прочитај ја убаво приказната во првиот пост и ќе видиш што значат бројаниците.
Значи се појавиле 400 години по смртта на Исус.

А баш како што напиша сестра ми погоре за бројаниците има најразлични озборувања во стилот се носат година дена, кога ја ставаш треба желба да си замислиш, а други викаат додека не се скине не треба да се вади, трети викаат дека мора да ти ја подарат сам да не си ја купиш и уште многу вакви муабети.

Јас имам 3 бројаници на левата рака и 2 ми се купени од црква а една од манастир. Ги носам за лично задоволство и сакам да ги носам.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom