Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Значи нашиот татко не е Аспарух, а Шафарик и Венелин.
Словенте са немали држава. Првата држава во кое имаат участие словените - тоа е Бугариjа. Лека-полека вземат доминациjа и државата става основно словенска по език. Самите словене се нарекуват Бугари, и сите други народи почват да нарекувата населението на Бугариjа само со името Бугари.
Ласкаеш ме - јас сум обикновен лјубител на историјата - прост градежен инженер. Немам време и познанија (а и нерви) да пишам статии во wiki.
Зар не знаеш што Бугарското име се е запазило во ХІV-ХVІІ век благодарение на Македониjа? Ако не бевте вие - досега Бугарското име ке бидеше затрито. Сам се чудим што се случи во краjот на ХІХ век до средата на ХХ век да се откажете од Бугарското име?
Да бе - вие сте си присвоили името Бугари, ама за ова не ви се с'рдимПере со ова се си кажал, значи терминот бугар е само политичка конструкција и нема врска со етничка припадност.
Вие си бирате дека сте наследнци на блгарите, за разлика од вас ние не, бидејки етнички не припагаме таму, и тоа е се, нема потреба повеќе да се разглаба.
Другите препукувања кој одат, кој на кого му дал и што дал, се е интерпретација.
Со здравје.