Волшка Бугарија и Вулгарите од Волга

• Креатор на темата Креатор на темата мали
  • Време на започнување Време на започнување
За жал забораваш кнез Борис,коjто е основател на новата бугарска нациja во 9-ти век.

A RUSOT STO IM JA VMETNA IDEJATA ZA SLOVENI?
Јуриј Венелин мораше да ја создаде ова книга и ИЗ-РОМАНТИЗИРА ДО НЕВИДЕНИ РАЗМЕРИ а се со цел - ДА ИМА ПОГОЛЕМ И ПОБРЗ ЕФЕКТ.
Во својата книга за да го ОПРАВДА НАЦИОНАЛНОТО БУГАРСКО БЕСОЗНАНИЕ тој
(а подоцна и некои други Руски Славјанофили - Бугарофили) ЗАБОРАВЕНОСТА ДЕКА СЕ ПОТОМЦИ НА СТАРИТЕ СЛАВНИ БУГАРИ од Аспаруха па до Симеона и др.,ЈА ОПРАВДУВА - СО ДОЛГОТО И ТЕШКО ТУРСКО РОПСТВО. :pos2:
А ДУХОВНО ОД ГРЧКИТЕ ВЛАДИЦИ. ДЕМЕК ОД МНОГУ РОПСТВО И ДУХОВНА ЗАВИСНОСТ - СЕ ЗАБОРАВИЛЕ ШТО СЕ ?!:pos2:
.И ТОА ТИЕ - СО НАЈСЛАВНОТО ИМ МИНАТО ?!

СРБИТЕ на пример (но и др Балкански народи) ИСТО ТАКА БЕА ПОД ТУРСКО РОПСТВО И ГРЧКА ДУХОВНА ЗАВИСНОСТ , ПА НЕ СЕ ЗАБОРАВИЈА КАКО БУГАРИТЕ ,ШТО СЕ,авторот несвесно ЗАБОРАВА И ДРУГО - ФАКТОТ ДЕКА ТОКМУ ТИЕ ПОРОБУВАЧИТЕ ГО ОДДРЖАА ВСУШНОСТ името - БУГАРИ.
Како?

"ГРЦИТЕ" за се што е од не - грчка народност го употребуваа жаргон на ОМРАЗА ,како прекар и сл. - ВУЛГАРИ, БУЛГАРИ.
Што имаше значење на - ПРОСТ,НЕСМАСЕН,НЕУЧЕН,СЕЛАНЕЦ,ГРУБ и сл. ТУРЦИТЕ ГО ПРИФАТИЈА ОВОЈ ТЕРМИН И ГО УПОТРЕБУВАА.
Значи тие несакајќи - ВИ НАПРАВИЛЕ УСЛУГА СО ИМЕТО ВИ.
(AMA IME:pos2:)

Значи нашиот татко не е Аспарух, а Шафарик и Венелин. Па jас си мислев што постоим уште од неолитот.
Србинот Шафарик

Значи нашиот татко не е Аспарух, а Шафарик и Венелин.

Pa,neli ti objasniv
I na koj mu cue koj ti e tatko na nacijata?
Kolku mi cue za aboridzinite,tolku i za krvnomesanite garci

I, Paissii, a priest-monk and deputy-abbot of the monastery of Khilen-dar, collected and wrote these simple Slavic words, translated from the simple Russian words, for the sake of the Bulgarians. Love and pity for my Bulgarian people were gnawing at me, because there is not a single book of history, narrating the glorious exploits of our people, saints and tsars from the olden times. Thus and many a time the Serbians and the Greeks rebuked me that we do not have our own history.

P.S. Asparuh si igral tanаtra-manаtra.

Тоj филм не сам го гледал ... имам спомен што некој рече: 65% од Циганскиот е ист со Санскритот веќе 200+ години докажано а другите 35% се прифатени зборови од јазиците каде што се населиле Циганите.Сега реално...што тоа сакате да докажете со овие ваши макси идеи?Дека Македонците се Цигани?
--
Дали сонувам?

Zemete si go vo BAN. Dajte mu katedra za ciganski vo Stolipicevo. Taman na takvo ramniste vi e naukata.
Aj kazi ni za bojlerot.

А какво да кажем за подписите с'брани от б'лгарските в'зрожденци: д-р Чомаков, Н. Михаиловски, Доростолско-Червенскија митрополит Григориј и др. и изпратени като “адрес” до Султана, че са против решението на Цариградската конференција (1876 г.), на којато било решено да се даде свобода на христијанското население на Балканите на изток от С'рбија.
В този адрес те зајавјават, че са доволни от турското управление и не признават решението на конференцијата.

Tuka treba da se napomene deka blgarite ne podpadnale pod tursko ropstvo,turcite im se braka po krv,zatoa i ja osvoile blgarija bez niedena bitka,nieden zaginat.

Kaj go ima toa nekoj da te osvoi, a ti da si sedis?
Svoite si dosle kaj svoite.

Idejata za poseben narod im ja nametnaa Rusite i Srbite.
Slicno na toa, Anglicanite napravija so arapskite narodi,pa denes imame Sirija-Jordan i t.n. i ovde Bulgaria-Turcija.

Ке дадеш ли линк?

420px-Constantinople_conference.png

По отношение на б'лгарските земи участниците в конференцијата предлагат различни решенија.

Рускијат проект, изработен от кнјаз Алексеј Церетелев и американскијат консул јуджијн Скајл'р, предвижда единна б'лгарска автономна област, вклјучвашта Дунавскија вилает, Софијски санджак, Пловдивски и Сливенски санджак от Одринскија вилает и населените с б'лгари части на Македонија. Срешту него обаче в'зразјават представителите на останалите Велики сили и особено австро-унгарскијат в'ншен минист'р граф Андраши и британскијат представител маркиз Солсб'ри. Така в окончателнија план на конференцијата се налага британското предложение Б'лгарија да се раздели вертикално на две автономни области – Източна, с цент'р Т'рново, и Западна – с цент'р Софија. На заседанието на 8 јануари 1877 г. маркиз Солсб'ри зајавјава, че „в границите на тези две провинции, образувашти Б'лгарија, не влизат рајоните, в които не преобладава б'лгарско население, нито рајоните, които не са били изложени на лошата администрација, којато даде в'зможност да се изв'ршат зверствата от миналото лјато.“

Източната б'лгарска автономна област вклјучва санджаците Т'рновски, Русенски, Тулчански, Варненски, Сливенски, Пловдивски (без казите Султанери и Ах'челеби в Родопите) и казите К'рклисијска (Лозенградска), Мустафапашовска (Свиленградска) и Каз'лагачка (Елховска) от Одринскија санджак.

В Западната област влизат санджаците Софијски, Видински, Нишки, Скопски, Битолски, част от Серски и казите Струмишка, Велешка, Тиквешка и Костурска.

Така б'лгарските области са отдр'пнати от Егејско море и изв'н тјах остават Воденско , Кукушко и Дојранско, Западна Тракија, по-голјамата част от Източна Тракија и по-голјамата част от Родопите.

Аргумент'т, којто британските представители Солсб'ри и Ели'т изт'кват за вертикалното разделјане на б'лгарските земи, е, че в Източната област живејат предимно турци и г'рци и тја трјабва да се управлјава отделно.
---
Е штом в Източната област живејат предимно турци и г'рци [/b][/color]пита какви живеат во Западната област?

http://bg.wikipedia.org/wiki/Цариградска_конференција

Pere,ti ja pisuvase statijata vo wikiserija?
bravo...
neli ti e sram da se koristis so nea?

Kade imalo poveke narod,vo istocniot ili zapadniot del?
daj danite.
Izgleda sum prav-eden narod-2 DRZAVI-TURSKI (pravoslavni i muhamedanci)

Ако човек погледне етнографската карта на Лежан от 1861 г., не може да не му направи впечатление, че цјалата територија от устието на Дунав до Русе и на југ до Бургас, т.е. там к'дето се настаниха тјурко-б'лгарите през 7 в., е дадена като пл'тно населена с турци.
П'рвото официално пребројаване на населението на Б'лгарија през 1880 г. показва, че в тези региони турски говорештото население е преобладавашто, а имало и места, к'дето славофонно население в'обште нјамало. :nesum:
Ето данните от това пребројаване: турското население в Шуменска околија е 70%; в Ески Джумајска – 76%; в Осман Пазарска (Т'рговишка) – 87; в Ал. Кандарска – 90; в Курт Бунарска – 94%; в Новопазарска – 71%; в Ново Селска – 75%; в Преславска – 59%; Тутраканска – 66%; в Добричка – 64%; Провадијска – 75%; Поповска – 70%; в Разградска – 69%; Силистренска – 57% и т.н.
Тук не са отчетени гагаузите-христијани.
Като такива, при пребројаването, са се декларирали 20,000 човека.

Освен това пребројаването е станало след Руско-турската војна от 1877-78г., когато в'лни от турско население се изсели к'м Цариград и Мала Азија.
ште отбележим оште, че след Руско-турската војна от 1828 г. голјама маса гагаузи напускат тези крајшта, след изтеглјането на руските војски и се заселват в Бесарабија, Украјна,Узбекистан. Трудно би могло да се намери друго објаснение за такова масово заселване на турци, само в този 'г'л на Балканите.

В б'лгарската историческа литература можете да намерите “објасненија” на този феномен.
Един тв'рди, че това са турци заселени там от Византија и даже не се с'образјава, че в посоченија от него период, там е Калојанова Б'лгарија и византијските власти не могат да заселват свои пленници.
Други п'к тв'рдјат, че това са турци заселени по време на отоманското владичество.
Когато трјабва да објаснјат как са се појавили гагаузите (говорешти турски, но изповјадвашти православното христијанство) по тези земи, те казват, че това са турци приели христијанството.
Тези автори с'всем не са најасно, че ако нјакои мјусјулманин в'зприеме христијанството, то в с'ответствие с мјусјулманската традиција главата на семејството се убива, а жената и децата се продават в робство.

Izgleda,sepak dedo ti nosel salvari...:pos2:

Ласкаеш ме - јас сум обикновен лјубител на историјата - прост градежен инженер. Немам време и познанија (а и нерви) да пишам статии во wiki.
Зар не знаеш што Бугарското име се е запазило во ХІV-ХVІІ век благодарение на Македониjа? Ако не бевте вие - досега Бугарското име ке бидеше затрито. Сам се чудим што се случи во краjот на ХІХ век до средата на ХХ век да се откажете од Бугарското име?

Словенте са немали држава. Првата држава во кое имаат участие словените - тоа е Бугариjа. Лека-полека вземат доминациjа и државата става основно словенска по език. Самите словене се нарекуват Бугари, и сите други народи почват да нарекувата населението на Бугариjа само со името Бугари.

Пере со ова се си кажал, значи терминот бугар е само политичка конструкција и нема врска со етничка припадност.

Вие си бирате дека сте наследнци на блгарите, за разлика од вас ние не, бидејки етнички не припагаме таму, и тоа е се, нема потреба повеќе да се разглаба.

Другите препукувања кој одат, кој на кого му дал и што дал, се е интерпретација.

Со здравје.

Ласкаеш ме - јас сум обикновен лјубител на историјата - прост градежен инженер. Немам време и познанија (а и нерви) да пишам статии во wiki.
Зар не знаеш што Бугарското име се е запазило во ХІV-ХVІІ век благодарение на Македониjа? Ако не бевте вие - досега Бугарското име ке бидеше затрито. Сам се чудим што се случи во краjот на ХІХ век до средата на ХХ век да се откажете од Бугарското име?

Atanas_the_Macedonian_1845_3.jpg

Многу убаво си знаеле нашите кој се и што се, убаво се гледа 1845.

1845 г. е приблизително во крајот на ХІХ век (да не издребневаме што е во средата)

Пере со ова се си кажал, значи терминот бугар е само политичка конструкција и нема врска со етничка припадност.

Вие си бирате дека сте наследнци на блгарите, за разлика од вас ние не, бидејки етнички не припагаме таму, и тоа е се, нема потреба повеќе да се разглаба.

Другите препукувања кој одат, кој на кого му дал и што дал, се е интерпретација.

Со здравје.
Да бе - вие сте си присвоили името Бугари, ама за ова не ви се с'рдим

Pere,zalosno e sto vi go isprale mozokot. Makedonizmot ne treba da dokazuva sam na sebe, tuku na vas da vi ukazuva koi ste.
Nisto od napisanoto ne e vo smisol "da si gi merime", tuku sekoj namernik da vidi i drugo razmisluvanje i da sporedi-FAKTI.

Bidi doblesen, pa napisi kakvi bile salvarite, ednobojni li sareni li, jurtite, ako duvnel vetar vo Mongolija, dali gi nosel, od toa se razbiras neli?

Jas ke ti kazuvam deka Partenonot vo Atina gorniot del mu se vika TIMBANON :nesum:, a dolniot del , temelite, KREPIDOMA :nesvest:
i deka nekoj anticar napisal deka Atinjanite gi izbrkale PELAZGITE KOI JA ZIDALE ATINA, i ne im platile....malakas.

Gledas,toa e razlikata pomegu eden Blgar i eden Makedonec. Prosto e.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom