Тежок ли е уметничкиот живот?

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
Како прво темата е Тежок ли е уметничкиот живот? И јас на тоа ти ги наброив работите со кои ти потврдувам дека е многу тежок.
Второ. Ако е некој музичар не значи дека ти дај му инструмент и он парче го праи, па ја сум изгубил 20 години од мојот живот за да научам да свирам еден од тие инструменти што претодно ги набројувавме па ајде сега заеби, боље се заработуе на тезга у гостилница Лира и ја ќе почнам да учам Виолина, или контрабас...не е баш така.
А работа како таксист има за сите бе не мора да си музичар и да ти е тешко...муабетот како што јас сватив беше музичар=музицирање, односно заработување од музика.
Идејата за преработките и Metallica Simphony ти е многу ок, али ај сеа биди пред себе реален и кажи дали е возможно тоа да се направи...ТИ ЛУД БЕ:pos: ( мала шала не ми се лути).
Ние на еден Симон Трпчевски што веќе е реномиран глеаме да го задушиме во сивилото, а не па ја сеа ќе ти оформувам толкав бенд па пробивања, па заебанции...Како викаше Тошо у К-15: Чисто сумњам разбириш.
Знаеш што е тука трагично? што се ова шти ти напишав и во овој и во претходниот пост имам пробано бе брат...тоа е ТРАГЕДИЈАТА.

Ај сеа поздрав и нека ми ти е среќна новата година.И да ни даде господ работа како што ти ни пожелуваш на нас музичарите.

Само ќе ти кажам една мала поговорка.

Светот може да биде мало место и без перспектива, или онолку голем колку што ти сам ќе си го направиш. Луд човек за мене е оној кој што не пробува да направи нешто!
Типови што се држат до она, јас сум потрошил 20 години и нема шанси сеа да праам друго, не ни заслужуваат да добијат ништо повеќе!

И уште една поговорка. Не е битно да учествуваш битно е да победиш. Значи Пробај пак, и пак, и пак. Цел живот е пробување btw.

Среќна нова година и на тебе, и ти поскаувам наредниот обид да ти биде успешен, а никако да се депримираш и да ни докажуваш дека не може да се успее. Во 2006 друже ти посакувам успех баш на тоа поле!

Happy new 2006, to all

А бе јас сум далеку од депримиран...јас само поинаку ја сваќам темава.
Имам пробувано се и сешто и не се жалам од тоа како живеам или до каде сум со животов.Туку едноставно не сум задоволен од животот на музичарите во Македонија и затоа пробувам да си најдам подобро катче за мене и моето семејство...како и да е поздрав секое добро.

Еве јас можам да ти помогнам со едно зеленко, пошто и тука некако не ти иде. Животот у македонија е заебан за сите категории не само за музичарите.

Како и да е зеленко од мене, за лесна нога:)

Macedalien напиша:
Е од што тежок ебате!!! И каде дали е тежок во Македонија?

ВООПШТО не се соглсувам со вас. Јас можам да ви кажам пошто го имам случајот во мојот дом. Имам 16 години а со мојот татко сум бил вкупно 6 години од мојот живот, заради неговата работа. доколку сакаш да заработиш се жртвува се еве сега веќе една година работи во русија а јас го имам видено 1. Немојте со тој муабет ве молам. додека не осетите на своја коже не зборувајте, се извину7вам однапред на исклучоците

Во земјите каде многу малку се цени уметноста (како кај нас на пр.) навистина е тежок предизвик да се биде уметник. Во било која област на уметноста. А не би требало да биде така. Уметноста е изразување на духот на личноста, нејзината креативност и имагинативност. Уметноста е емоција, само бесчувствителни луѓе можат да останат имуни и да не реагираат на нејзината убавина.

Од уметност не се живее. Речиси сите уметници живееле бедно па дури после нивната смрт дошла славата и почитта на нивните дела. Тажно но вистинито. :icon_conf :raz:

Тежок е уметничкиот живот... натежок за црниот дроб, џигерот... лесно и брзо се добива „цироза на јетра“. :)

ako si rabotnik ke prezivees, a ako si mrzliv pak ke prezivees samo sto ke treba da trosis tugji pari.
E sega kolku e vo red toa neznam no sepak da se osekjas kako vistinski umetnik e dovolno.
Lugjeto koi go imaat takvoto cuvstvo bi se snasle vo sekakva situacija i nikogas ne bi ostanale bez leb
Pravite umetnici se prgavi duhovi, a ne tromavi Lugje nafurani na spanski serii i bespolezno potroseno vreme.

siroka tema

Gi pocituvam site formi na umetnost

Pa zatoa velam deka umetnickiot zivot ne e nitu tezok nitu lesen
Umetnickiot zivot e granicata pomegju borzuazijata i podcinetite

Violonceloto voopsto ne e tezok instrument(mislam vo kilogrami). A tesko e da se sovlada. Inaku umetnickiot zivot e megu najteskite. Nikoj ne te razbira i nikoj ne ti dava sansa. Posebno vo Makedonija e KATASTROFA. pocnuvajki od toa,kolku vrski trebaat za vo srednite umetnicki,a pa da ne zboruvam za fakultet. Ona sto sledi posle obraovanie-samo borba. No sepak,nisto ne se sporeduva so vrednosta na umetnosta, i nejzinata ubavina. Sekogas treba da ima mesto za samozrtva.

Зборот уметност е составен од два дела ум и етнос. Не знам за кој ум или која етнос вие зборувате.
Такво нешто (јас како човек од културата ) ви кажувам не сум забележал дека суштествува, и према тоа не можам да кажам ни дали е тежок ни дали е лесен. Со други зборови кај нас скоро и да не постои уметност туку само инцидент или нарачка на нешто што е од областа на уметноста, како на пр . слика ,фотографија ,некаква театарска претстава ,некаква на пр.скулптуричка ,и.т. на таму...

venera001 напиша:
Малкумина уметници живеат од својата професија. Повеќемината талентот го проектираат како хоби, а работат нешто сосем трето за да заработат за живот. Од таа гледна точка, тежок е животот на уметниците. Но денес во Вест ( а пишувало во саботата и во Време), читав дека уметниците имаат најбогат сексуален живот и дека тоа било поврзано со креативноста. :)

Se soglasuvam so postot (osven toa za sexot, poso ne citam vesnici, ne znam sto pisuvalo....ama....moze i da e tocno....never mind. zabegav:lud: ) Sigurna sum deka kaj nas malkumina ziveat od toa shto tvorat. A i nadvor ne e neshto mnogu podobro. Ili se nekoi mnogu uspeshni luge, kako "svetskive" muzichari ili slichno, shto samo po sebe e kletva. Pari imash, a intimniot zivot ti go znaat do Trubarevo i nazad (bez nikakva losha konotacija za Trubarevo) :motor:

Kako kerka na umnetnici,na svoja koza ja imam iskuseno tezinata na umetnickiot zivot.Ama i pokraj toa ja izbrav umetnosta za svoja profesija(mozda sum mazohist,ne znam!).Znam deka i mene me cekaat bezbroj frustracii zatoa sto u Makedonija nikoj ne ja sfaka umetnosta seriozno,a uste pomalki ima zelba da plati za nea.Svesna sum i deka kojznae kolku pati ke treba da se otkazam od ona sto navistina sakam da go sozdavam za da fakam tezgi i da im gi ispolnuvam zelbite na novopecenite bogatasi koi uzivaat u kicot i nemaat pojma za ona sto e vistinski vredno vo umetnosta.Znam deka me cekaat i mnogu drugi gluposti,ama site tie se beznacajni u sporedba so zadovolstvoto sto go custvuvam dodeka tvoram.
Sekoj stanuva umetnik po sopstven izbor i zatoa sto najsilnata potreba koja ja custvuva e potrebata za kreativnost i ubavina.A,ako zelbata za pari e pogolema togas neka si odbere nekoja druga profesija.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom