Тежок ли е уметничкиот живот?

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
Lavot напиша:
Знаете колку зема плата член на филхармонијата на Македонија?
Или во колку тираж се продаваат `круцијалните` дела од прозата или поезијата.....?
Криза во општеството....

Јеби га - тоа е резултат на секојдневното читање на дневни весници и затоа народецот ни е глуБ... :icon_mad: :(

Што мислиш, дека во Лондон, на пример, најголемиот дел уметници не работат како келнери и на други не баш уметнички места?

Allita напиша:
vo makedonija umetnickiot zivot e tezok i toa kako....skoro site umetnici se ili bez rabota i bez pari...e blaze si im na tie shto se snashle nadvor od nashava drzava...bidejki ovde nema care, a ima kvalitet.

кога последен пат и дали воопшто некој од нас купил слика од некој уметник
за да го подобриме животот на уметниците
и колку платил за делото

Lavot напиша:
Знаете колку зема плата член на филхармонијата на Македонија?
Или во колку тираж се продаваат `круцијалните` дела од прозата или поезијата.....?
Криза во општеството....

И што ако знаеме?

Која ти е поентата?

Поентата му е во тоа што оваа група на граѓани живеат мнооогу помизерно од тоа што заслужуваат. Мојот личен инструмент чини 9000 евра + клавир околу 1500. Па сега ти пресметај колку време треба да работам за плата од 150 евра за да си ги вратам парите, односно за тоа време и инструментот ми остарува па треба нов, па пак треба да се купува нов...заеби не ми се збори. Не викам ни дека за другите е супер.

Риспект за уметниците, тоа е живот каде личната креативност и концентрација е многу битна, не е тоа обична работа од сабајле до попладне и за жал многу малку се тие што успеале.

и ја незнам зошто е така што мал процент од уметниците успеваат и најславните уметници шо биле за време на зивотот не биле баш многу славни славата им доага по смртта

аман бе со муабетов... „колку пари земале, колку биле славни, дрн дрн...”

Се занимавате со споредни работи. Мислам дека проблемот тука е тоа што сите вие лесниот живот го гледате како живот со добра финансиска поткрепа, што е став наметнат од општеството. Гледајте помалку вести во кои, неминовно, Бранко и Бучковски зборат за просперитетот на земјата кој ќе произлезе од поддршката (читај, парите) на ЕУ и НАТО.

Човек што го открил својот потенцијал и потоа се развивал себеси во негова насока, не може да има тежок живот.
Тежок живот имаат уметниците кои се затворени во канцеларии од четири ѕида и по цели денови заведуваат безначајни информации, притоа, потчинети под некој деспот, и кои, кога конечно ќе се вратат дома, се премногу уморни и истрошени за да создадат било какво творештво. Ете, тоа е финансиски добар живот, но сепак тежок, бидејќи потенцијалот никогаш не се менува и уметникот останува уметник, дури и ако поради околностите не создаде ништо.

не туку племтете за уметниците ко да се естрада или, не дај боже, бирократи:pishtoldz

Сите вие што мислите дека животот им е "тежок" сте се заебале до бандаж.
И сите што мислите дека не заработуваат пари, исто така сте се заебале.

Заработуваат повеќе од вас дефинитивно ако вие работите во стандардна шема односно спаѓате во онаа група на луѓе кои што работат 8 часа на ден за плата.

moTaro напиша:
сите што мислите дека не заработуваат пари, исто така сте се заебале.

да? за кои уметници ти тоа збориш?
за тоше? за калиопи? или може за виолета аларова?:pos:

Nod Quixote напиша:
да? за кои уметници ти тоа збориш?
за тоше? за калиопи? или може за виолета аларова?:pos:

д поинт ис?

Зборам за сите, не именувам.

Кажи ми еден уметник што "гладува" ???

во македонија не е бидејќи го нема:)а иначе не е воопште тежок,напротив поинтересен и повозбудлив:)

moTaro напиша:
Сите вие што мислите дека животот им е "тежок" сте се заебале до бандаж.
И сите што мислите дека не заработуваат пари, исто така сте се заебале.

Заработуваат повеќе од вас дефинитивно ако вие работите во стандардна шема односно спаѓате во онаа група на луѓе кои што работат 8 часа на ден за плата.
Вака бе другар (не сум комунист)...
Јас сум музичар кој дипломира во Македонија, живеев, работев таму и свадби и крштевки а и погреби свирев и сега живеам и работам во странција.
Немам чуено дека умрел некој од глад, ама ако за тебе е уметност свирењето крштевки и погреби за да се прехраниш онда неам што понатаму да кажам.
Лично познавам музичар, колега од Пехчево кој моментално гладува...зашто таму нема опера или филхармонија, а со платата во Скопје не можеше ни соба да си изнајми.
До негде е точно дека со "тезгите" се заработува, ама ти кажи ми тој што свири флејта, фагот хорна, харфа каде да најде "тезга"?

Буковец напиша:
До негде е точно дека со "тезгите" се заработува, ама ти кажи ми тој што свири флејта, фагот хорна, харфа каде да најде "тезга"?
Не е проблем да се направиш стручен во нешто и да бидеш мајстор на тоа што го работиш.
Најголем проблем е да најдеш пазар за истото. Односно да го пласираш, т.е да го материјализираш (финансиска добивка)

Значи правењето пари нема врска со уметноста, пред се човек треба да биде трговец (кога веќе зборуваме за зарабтока). Ако јас сум свирач на еден од тие инструменти што ги наброја, наредно нешто што би го направил е некако да се имплементирам во некој постоечки бенд што веќе тоа го работи и заработува (пример: синтезис), ако не успеам така, ќе направам свој бенд кој што ќе нема никаква врска со флејта или харфа како главен инструмент, и ќе тезгарам.
Ќе преработам ствари за да можат да се имплементираат на тие инструменти што јас ги свирам (Metallica Simphony идејата, ти текнува? Таму имаше работа за флејти, харфи, контрабаси,за цела филхармонија). Ма постојат милион решениа. Ако остане на тоа, ја свирам фагот and I am doomed, тогаш така и ќе биде.

Борба друже, ако не знаат тие што да прават со нив, тогаш стварно не ги бива. И секогаш има опција да научи некој друг инструмент пошто очигледно за тој не можат да најдат пласман.

Пример, си завршил машински факултет и сеа немаш работа. Што ќе направиш? Ќе се откажеш и ќе плачеш? На крај секогаш имаш работа како таксист. Крајна линија е, за се има решение, само треба креативност и идеја. А тука не може никој да ти помогне, па што сакаш биди!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom