Тежок ли е уметничкиот живот?

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.308
Поени од реакции
34.700
Локација
Скопје
Веб-сајт
www.kajgana.com
Шетајќи се низ скопските улици, вниманието ми го привлече една девојка која што ме импресионираше со тешкиот товар на уметничкиот живот.

Секоја чест за неа и нејзината верба дека ќе дојде подобро утре за уметниците во нашата држава.

umetnik.jpg

moze tuka uci, a kje raboti vo stranstvo :)
inache da, tezok e umetnickiot zivot!

da tezok e i toa epten!!! nemozesh da zarabotish za da ziveesh i da odrzavash familija ako si umetni retko koj slikar ili muzichal ke uspeee 2-3 muzichari ke izvoime a drugite muzichari koi se isto tolku kvalitetni eve na primer mene dario mi e familijaren prijatel chovekot ima pred 20 odlichni hitovi i mora da raboti nekade muzikata mu e ko hobi a znae da pee go biva zatoa i se otkaza nema pari za spototvi i za pesni

Во секој случај е опасно девојка да се шета по Скопје со роба вредна повеќе од 1000 Евра на грб! :)

Големината на уметникот е во креацијата негова. Големи плеќи треба да има човекот кој што се нарекува уметник, многу историја лежи у тој збор.
На нас, обичните смртници, нивниот пат ни е тежок, а нив им е толку лесен и толку убав.

Животот е тежок, но на уметниците не им се плака трудот

Ако на почетокот на тој уметнички живот се поставиш како жртва, тогаш ќе биде така.
Ако се поставиш како борец мислам дека е најдобро, со оглед на тоа што на општеството многу не му се потребни културните работници, туку му се на терет. Тешка борба, но ако си упорен, на крај се исплатува.
Општеството прави голема грешка со ваквите постапки. Знаејќи го фактот дека уметниците се најдобри амбасадори на своите држави. Има случаеви кога уметници се поставуваат и официјално како државни претставници. Но тоа, за жал е реткост.

Малкумина уметници живеат од својата професија. Повеќемината талентот го проектираат како хоби, а работат нешто сосем трето за да заработат за живот. Од таа гледна точка, тежок е животот на уметниците. Но денес во Вест ( а пишувало во саботата и во Време), читав дека уметниците имаат најбогат сексуален живот и дека тоа било поврзано со креативноста. :)

venera001 напиша:
. Но денес во Вест ( а пишувало во саботата и во Време), читав дека уметниците имаат најбогат сексуален живот и дека тоа било поврзано со креативноста. :)
А ти и самата знаеш дека Вест пишуваат глупости. Вест = Svet. :wink:

Само што го опитаф брат ми дали е тежок тој живот.Он вика не....пошто знае боље од мене, ќе се согласам, не е...

Само на изглед е тешко виолончелото што го носи на грб...а инаку тежок е уметничкиот живот. Поради таа тежина го барам чарето во странство.

Е од што тежок ебате!!! И каде дали е тежок во Македонија?

vo makedonija umetnickiot zivot e tezok i toa kako....skoro site umetnici se ili bez rabota i bez pari...e blaze si im na tie shto se snashle nadvor od nashava drzava...bidejki ovde nema care, a ima kvalitet.

Знаете колку зема плата член на филхармонијата на Македонија?
Или во колку тираж се продаваат `круцијалните` дела од прозата или поезијата.....?
Криза во општеството....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom