Што е праведно...

• Креатор на темата Креатор на темата WondeR`
  • Време на започнување Време на започнување
ВИСТИНСКА МАЈКА Е ОНАА ШТО: му ги мењала прва пелените , онаа која гледала како му расте првото запче , која го држела за раче коа ги правело првите чекори , коа викнало првпат мамо по неа, таа која го однела во градинка, која го гледала како расте и напредува со образованието , таа која му ги бришела солзите кога му било тешко. која се смеела со него кога било среќно .... А не онаа која ке дојде некој ден на врата и ке рече ,,ГО САКАМ СВОЕТО ДЕТЕ НАЗАД,,
мислам аАлоооо со кој образ ке го рече тоа ...нема оправдание никакво за тие жени кои ги имаат напуштено своите деца ....:smir:

Море ова го напрај ко шпанска серија.
Јас мислам дека татко му е градинарот, а вистинската мајка подоцна ќе се појави. А оваа, згрешила, мислела дека е нејзино, ја излажиле, кутрата.:kesa:
Мислиш не се случува тоа?Секојдневно,ако не секој ден ама преку ден.И во шпанските серии има понекогаш вистина :)

Мислам дека сепак би дозволила да си ја запознае биолошката мајка, зошто да не? Може имало причина кој сме па ние да им судиме на они кои згрешиле, може била млада, немала ничија поддршка, не се сите силни и можат да продолжат понатака со детенце, не би ја спречила да си го види сопственото дете, од самиот факт што имам свои и ја знам мајчината љубов колкава е, не би можела да и речам не, едноставно не сум таков човек, а нејзината казна е страшна со самото тоа што неможе да си го расне сопственото чедо покрај себе, и секој ден гледајќи го во туѓи мајчини прегратки, и некоја туѓа жена ја нарекува мамо, арно ама таа мамо, заслужила и му пружила љубов, грижа и се, додека правата мајка се пронаоѓала себе си, се се плаќа во животот ништо не минува без казна.

Некоја мајка го оставила своето новороденче за посвојување од непозната причина.Детето е посвоено од друга жена, по X години се враќа правата мајка и го бара своето дете назад.
Мајката која го посвоила детето го исчувала, била до него за време на првите вакцини, му помагала во учењето, била таму за него во секое време, трчала по болници за време на болест... доваѓа биолошката мајка вели дека му е права и таа има право да го чува, дали е ова праведно според Вас?
Значи која мајка има право да продолжи да го чува детето, односно да му биде старател?

Таа што го чувала и му дала парче леб.

Да сум на местото на мајката која го посвоила, сигурно дека би дозволила биолошката мајка да го запознае детето од кое пред Х години се откажала, но без размислување ќе ја исфрлам на клоци од мојот дом ако се осуди да го побара назад.

Да сум на местото на детето, би се согласила да ја запознаам таа што ме напуштила колку да ја плукнам и да и кажам дека за мене не постоела и никогаш нема да постои, без разлика што сум и` била “терет“ 9 месеци ( какво суштество треба да си, за после тие 9 месеци туку така да се откажеш од детето...? ).
И нема ни најмали шанси за јас да сакам да го продолжам мојот живот со неа. Таа за мене е странец... ништо повеќе.

Во улогата на биолошката мајка не можам да се ставам, бидејќи никогаш не би се откажала од нешто што е дел од мене.

ne e majka taa koja ne rodila tuku taa koja se grizi za nas,taa koja sekogas e tuka za nas vo dobro i zlo, koga sme bolni i koga sme tazni, koga sme srekjni itn. znaci mislam deka nebioloskata majka treba da ostane so toa dete a bioloskata majka da moze da go posetuva

Небиолошката мајка треба да го задржи,а биолошката може да го посетува.Ако мене некој ме остави на милост и на немилост да незнае што ќе ми се случи и каков живот ќе живеам се разбира дека нема да му го простам тоа така лесно и не би заминала да живеам со неа.Мојот небиолошки родител ми пружил нега,љубов,дом...Како јас би можела да го отфрлам него за некој што ме оставил назнаејќи што ќе ми се случува.Мислам дека небиолошката мајка дефинитивно го има правото да го задржи детето..

Небиолошката мајка треба да го задржи,а биолошката може да го посетува.Ако мене некој ме остави на милост и на немилост да незнае што ќе ми се случи и каков живот ќе живеам се разбира дека нема да му го простам тоа така лесно и не би заминала да живеам со неа.Мојот небиолошки родител ми пружил нега,љубов,дом...Како јас би можела да го отфрлам него за некој што ме оставил назнаејќи што ќе ми се случува.Мислам дека небиолошката мајка дефинитивно го има правото да го задржи детето..

И јас се согласувам со ова. Биолошката мајка ако сака може да се гледа со детето, но сепак тоа цел живот растело со жената што го посвоила и така заслужува и да остане со неа.

Што и да се каже за темава неможе целосно да биде издржано зошто има силни факти и од едната и од другата страна.

Јас сепак сум за тоа дека детето треба да остане кај онаа мајка каде што тоа смета дека е потребно. Сепак целата ситуација се создава заради него и најубаво е тоа да одлучи со кого сака да живее.

:salut:

Некоја мајка го оставила своето новороденче за посвојување од непозната причина.Детето е посвоено од друга жена, по X години се враќа правата мајка и го бара своето дете назад.
Мајката која го посвоила детето го исчувала, била до него за време на првите вакцини, му помагала во учењето, била таму за него во секое време, трчала по болници за време на болест... доваѓа биолошката мајка вели дека му е права и таа има право да го чува, дали е ова праведно според Вас?
Значи која мајка има право да продолжи да го чува детето, односно да му биде старател?
Над тоа дете никој нема никакво право затоа што е сам свој човек пред се`. Но, како родител, може да му фигурира само мајката која го чувала и пораснала. Биолошката мајка не смее ни да си го побара детето после една таква одлука. Ако се решила да го даде, нека се помири со тоа и нека забоарви. Нема никакво право на него после таа одлука, а посебно не после многу изминати години.

Ok e seto toa sto go kazuvas i jas go imam istiot stav ,megu drugoto ne site roditeli se isti.Ednostavno tatko i i rekol toa dete vo moja kuka nema da se rodi zenata bese od veles dojdena kaj tetka i do poroduvanjeto i posle sigurno se vrati kaj nejzinite ne znam toa.Taa se nadevala na brak no ne naisla na poddrska od drugata strana a roditelite nekele da slusnat vonbracno dete da imaat doma.I ne e se taka kako sto mislis.Jas sum samohran roditel i znam sto znaci poddrskata na roditelite bez niv jas ke bev nisto denes veruvaj me.Niti ke zavrsev fakultet niti ke imav rabota denes niti ke bev nekoj i nesto vo ova opsestvo.

Добро, но дали тоа на биолошката мајка, покрај тоа што и дава некакво оправдување и дава и право да си го побара детето? Да му го уништи животот и нему и на другата мајка која го прифатила? Да им ја расипе хармонијата и да им ја разниша љубовта која долго време ја граделе? Да побара назад дете, кое станало возрасна личност и веќе нема потреба од родител?
Никогаш ништо не се знае, но кога јас би посвоила дете, незнам што би и направила на неговата биолошка мајка ако дојде еден ден да ми го побара назад.
Од друга страна пак, не верувам дека би можела да дадам свое дете, но ете, ако случајно се случи и тоа, не би се осмелила да го побарам. Прво од стравот што ќе ми каже самото тоа во лице, а второ од почит кон жената која ми го чувала. Не би се осмелила да ги повредам, никогаш.

Во секој случај таа го оставила. Го напуштила кога му била најпотребна, била свесна што прави. Знаела дека некој ќе го посвои и ќе ги има сите законски права над детето кое таа го донела на свет.
И да, само толку направила. Го родила и го оставила некој друг да се грижи за него. Значи таа нема никакво право туку така да се појави и да си го бара назад како тоа да е некој предмет и сега може да се разнесува и да си игра со него како сака.

Во ред е да се запознаат со биолошката мајка, меѓутоа тоа не е мајка. Таа не била крај него кога тоа дете проодело, кога го кажало првиот збор, кога тргнало на училиште, кога било болно...има многу работи што значи да се биде мајка.

Се разбира дека има право онаа што го израснала. Битно е кој те родил, но уште побитно е кој те израснал. Небиолошката мајка била покрај детето кога тоа ги направило првите чекори, првпат прозборело, првпат му пораснале запчиња, додека се учело да вози велосипед, кога се разболувало,таа била покрај него гледајќи го и грижејќи се за него. Каде била за сето тоа време биолошката мајка? Си уживала. И одеднаш и текнува абе чекај па јас имам дете. Е не може тоа така. Она се откажала од него во моментот кога го оставила за посвојување! А ако дојде до момент детето да бира, јас сепак мислам дека би требало да си ја избере небиолошката мајка, но со право биолошката од време на време да го гледа.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom