Омилени екс-ју писатели

• Креатор на темата Креатор на темата nicole_l
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
5 јануари 2008
Мислења
532
Поени од реакции
614
Кои се Вашите омилени писатели кои потекнувале или сеуште потекнуваат од територијата на поранешна Југославија? Кои нивни книги Ве воодушевиле?
Мои фаворити се: Меша Селимовиќ (Дервишот и смртта), Јован Јовановиќ- Змај (иако пишува поезија за деца стохозбирката Невен)и Десанка Максимовиќ.:helou:

јееј, змај! го сакам највише у свет! јерговиќ (го фалев веќе еднаш), а богами и балашевиќ. треба да пишува повеќе! и секако, да не испадне дека кога сум била мала сум го читала само змај - бранко ќопиќ :)

Odlicen e Mesa Selimovic i negoviot Dervisot i smrtta. Avtor so cuvstvo za psihoanalizata, vecnata podvoenost na covekot i za filozofijata na apsurdot.

Меша Селимовиќ. „Дервишот и смртта“ и излишен е секој друг коментар.
Генијален е.

Бранко Ќопиќ и Момо Капор(Ивана, ах:pipi:)

Данило Киш ми е еден од подрагите писатели. Се мислев дали и јас, така само експресивно да пристапам кон темата и да пишам само автор ( тоа само звучи потценувачки, но немам намера да се поставам потценувачки ). Данило Киш ми е еден од воопшто поомилените писатели, и есеистичкиот дел од творештвото ми се допаѓа. Ми се допаѓа затоа што е светски книжевник, не ограничен од местото/времето во кое што живеел.

Мирослав Крлежа, Иво Андриќ, Меша Селимовиќ, Исидора Секулиќ. И Оскар Давичо и Милош Црњански.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom