Катастрофата наречена Invest in Macedonia

Завчера бев у Куманово...
по пат...
-гужва пичку матер... у четири ленти луѓе со коли брзаат да стигнат накај Бунарџик...
-трамваите од двете страни поминуваат носејќи луѓе на работа...
-кога поминуваш накај Бунарџик... ко поред мравјалник да си поминал...
луѓе работат у три смени.
Високо горе,над сите,стои огромен билборд (15 м на 3м) од Николче Гвуевски...
и слоганот: Ти си Македонија.

Уморни,но задоволни,исполнети лица на работници.

Овај...хехехе ... само да прашам:
Тие фабриките,под земја ги градат а?
Така е помодерно?
Разбирам.
Пошто над земја... само ораница се гледа...
и една голема менза. :toe:

Завчера бев у Куманово...
по пат...
-гужва пичку матер... у четири ленти луѓе со коли брзаат да стигнат накај Бунарџик...
-трамваите од двете страни поминуваат носејќи луѓе на работа...
-кога поминуваш накај Бунарџик... ко поред мравјалник да си поминал...
луѓе работат у три смени.
Високо горе,над сите,стои огромен билборд (15 м на 3м) од Николче Гвуевски...
и слоганот: Ти си Македонија.

Уморни,но задоволни,исполнети лица на работници.

Овај...хехехе ... само да прашам:
Тие фабриките,под земја ги градат а?
Така е помодерно?
Разбирам.
Пошто над земја... само ораница се гледа...
и една голема менза. :toe:

Си пробал еве гаража да изградиш немора куќа да видиш како лесно се гради.
Некој 20 години од внатре ти урива темели ти преку ноќ сакаш височини.
Земи си ја Пепелашка таму има таква прикаска.

Си пробал еве гаража да изградиш немора куќа да видиш како лесно се гради.
Некој 20 години од внатре ти урива темели ти преку ноќ сакаш височини.
Земи си ја Пепелашка таму има таква прикаска.
Оооо... многу повеќе од гаража.
И знам како се гради кога има пари на претек и кога тајмингот е важен.
Немој мене прикаски... молим те...
Него пак да те прашам:
Под земја ли градат? :kesa::kesa::kesa:

За жал теоријава твоја звучи како полата миљарда што ја ветуваше бучко.
Во реалноста работите се малку покомплексни.

Ne se pokompleksni , nego nese saka da se mrdne... sakas da kazesh ne moze RM da otvori firmi nadvor od drzavata ? Na primer gradezni firmi da receme ? Moze da bide akcioner mesovita sopstvenost, pa duri i da ne moze moze li da odi toa preku nekoj a parite da idat u BUDZET ...moze ...se se moze ima uvek modus za sve!

Ne moze da prati menadzeri da otide u UK na primer i da prodade zdrava hrana ...moze ...i ttun da prodade i piperki i ajvar i sve MOZE ...ama zasto ne go prai toa ?

Mnogu e lesno ako imash drzava pozadi tebe ... ama jok sve u privatni djepovi ide i posle ja sakale RM zimi kurot

@winstone glavce pametno :smir: )))))0 200 ne e golema brojka sekako ama pa moras li vlakna vo supa da baras non stop, daj boze neka ima 20 takvi po 200 ili 100 po 200.....

mene edno me cuka vo glava...vo sk vo odnos na drugive mesta vo makedonija pak nesto mrda...so pajme nie vo provinciive...kamo vo resen da otvri nekoj 200 da vraboti spomenik ke mu napraj me

Abe mrda kurac pod jorgan samo so dobra zenska... ako e ova mrdanje do kurca... a za provincijata ne mi se zbori ... tamu investicija ke ima NIKAD .

Aj sto e 300 luge vrabotuvanje realno... Mene da mi pocne biznis da imam povolen kredit so mikro biznis ke vrabotam 20 luge u RM kamoli drzava da se angazira poveke malce ... ( i toa uslugi ne proizvodstvo )

winstone a zosto tvojot plan za zapocnuvanje biznis ne go obrazlozis vo nekoja banka za da ti dade kredit?

Оооо... многу повеќе од гаража.
И знам како се гради кога има пари на претек и кога тајмингот е важен.
Немој мене прикаски... молим те...
Него пак да те прашам:
Под земја ли градат? :kesa::kesa::kesa:

Еве јас 2003 градев.
2002 година цела ми помина во Проектна докумнтација, прибирање на потребните документи, катастар, предмер и добивање на потребните дозволи од општина.
2003 на 3 мај почнав со градба и тоа со платени комуналии ама без правосилна одлука за дозвола за градба, на сопствен ризик.
Неможев повеќе да чекам ќе ми отидеше и таа година.
За 6 месеци се вселив во новата куќа.
Јас во август добив правосилно решение а куќате беше веќе дигната.

Ние збориме тука за фабрики.

За мене ако нема поголеми кризи и на локално и на глобално ниво референтна ќе ми биде 2009, сработиле нешто за овие години или не.

И тоа не гужва во Бунарџик туку започнување на градба на 10 ина фабрики.

Тоа е процес, како што беше процес деценискиот грабеж на Годел, Газела, Охис, Стаклара итн...

Eve ke kazam deka nikogas ne sum ja sakal ova vlada ili Gruevski i negovata nacionalna politika ali go biva covekot za ekonomska politika. Nekoj ovde nemat tri cisti sto saka da postigne eden covek koga vo SFRJ ovde ne se gradeshe fabriki tuku bevme "nacionalen park" na Tito i bevme najsiromashna republika i sega sakate preku nok i investici i sve.
Ste pomislile nekogash zosto zapadot tolku e bogat i napreden? Zosto gi izplacka site zemji i u Afrika i vo Azija a pred toa jadea so race dur ne idea vo Vizantija i Tsar Stefan Dusan mu dade vilushka za da ne jadat ko divjaci.
Ili gledate na edna Grcija sto site pari od EU gi zede a nisto ne vrate? Ili Slovenija i Hrvatska zaradi nivnoto lizenje na gz na Germanija i Avstrija. Stvarno nemate pojma od nekoj stvari.

winstone a zosto tvojot plan za zapocnuvanje biznis ne go obrazlozis vo nekoja banka za da ti dade kredit?
Ти си бил ли бе у банка?
Си видел ли каков мрсулко прави муабет со тебе?
На него ќе му образложуваш?
:tapp:
Тој е ставен таму за да прави муабет.
И да зима апликација.
Над него има поставено шеф кој што издава кредит само доколку добие гаранција у недвижнина и тоа на сооднос еден према три до еден према два у негова корист.
На земја и акции не може да поставиш хипотека.
Да не зборам како проценуваат `проценителите.
Пазарна вредност недвижнина од 100. 000 он ја цени измеѓу 30 и 40 бона.И на таа вредност треба да потпишеш хипотека и да почнеш да отплаќаш `поволен` кредит од 9-14% камата на година,и тоа на минимум 7-8 год отплата.
Каматно-каматен ефект знаеш што е?
И како брзо се дуплира вредноста што треба да ја отплатиш од таа што си ја земал?
Ај иди пиј едно кафе...
и немој да ми нудиш `поволности`... молим те.

1. Golemi se kamati , nepovolen e kreditot

2. ako kazam ke me odbijat ke mi ukradat idejata

3. ne se stvoreni site uslovi za biznisot od x, x pricini

4. jas sum Albanec tip na biznismen ne veruem na nikoj a posebno ne na banki vakvi tuka kakvi sto se

5. nemam vrski u partija da se podmacka malce a jas ne molam nikoj od princip

6. nema da go razberat posto 90 % od niv ne videle podaleku od nosot tie sto gi davaat kreditite

Ete nakratko zatoa :smir:

PS so Ukrainkite e drug biznis al otom potom tuka nikoj ne ti dava biznis kredit ...seuste :smir:

mrdne... sakas da kazesh ne moze RM da otvori firmi nadvor od drzavata ?
Не може ни надвор, ни внатре. Од едноставна причина што умре времето кога се основаа фирми во државна сопственост.

едит

Па не си тука муабет да правиш, него пропратна агитација.

Има резултати, но не какви што би посакале.

А погоре репликата се однесува на друг пост.

Е добро бе човек ајде просветли не сите што не се разбираме од економска политика, овде на форумов, кажи дека луѓето живеат многу поубаво, од порано, кажи дека врие од инвестиции,дека цените се одлични, дека немаме полициска држава...ајде, еве ние врска немаме, затоа што не се согласуваме со ДЕЛ од политиата на Владата, ти дај некои против аргументи. http://vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=2&tabid=1&EditionID=1511&ArticleID=99335

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom