Македонски (Солунски) фронт, I-ва светска војна...

Делија: ај не какај многу. И Србите и Бугарите присилно регрутирале Македонци во нивните редови. Ти сигурно си бегал на часовите по историја:toe:. И бугарите и србите ги асимилирале Македонците и им ставале српски и бугарски презимиња.

П.С Ти имињата и презимињата на сите гробови од прва светска војна ги прочита па толку си сигурен во своето тврдење? :tapp:

Да, и Никос Грујос (така пишува на гробот) дедо му на актуелниов премиер е "100 проценти чист Грк". Тој се борел за независна Елада.

Абе кога еднаш ќе се освестите бе луѓе, со векови сме постоеле, постоиме и денес и ќе постоиме вечно. Ние сме ПИРЕЈ!

Има 8000 Српски и 8000 Француски гробови кај Солун од Солунскиот фронт... На секој гроб си има име и презиме на војникот или официрот... И нема НИ ЕДЕН МАКЕДОНЕЦ...!!! Што трескате глупости...??? :tapp: Факти си постојат...не идете со глава низ зид...

Дека на иќ завршуваат и сите ти изгледаат срби :pos2:

Ме изнасмеа, и дедо ми бил на иќ прекрстен во српско, па на ов во бугарско.

Mislam deka brojot na mobilizani Makedonci bil od 230.000-350.000 luge. vo site okupiracki armii.

Brojot na zaginatite Makedonci nikogas nemoze da se utvrdi,no mislam deka brojkata e strasna,poveke od 1 milion i poveke.

Nekade gi imam skladirano ovie uzasni brojki,ke se potrudam da gi najdam.

Dobar pokazatel se i popisite od pred i po vojnata,no so golemi zabeleski i nepravilnosti,poradi zapisuvanjeto na nasiot narod kako Srbi,Grci,Blgari....

Bitola,mislam deka e najbombardiraniot grad vo 1 sv. Vojna,a evropjanite bitkite najpoveke gi vodele na tuga zemja-Solunskiot front na nasa teritorija i poznatata Maginot Line koja e na teritorijata na Francija,naselena so malcinstva,se razbira germanski i nefrancuski govornici.....

Дека на иќ завршуваат и сите ти изгледаат срби :pos2:

Ме изнасмеа, и дедо ми бил на иќ прекрстен во српско, па на ов во бугарско.

Исто и овде.

Сега?

Во Македонската нација има и Рацин, Кузман.
Тие што се?

Mislam deka brojot na mobilizani Makedonci bil od 230.000-350.000 luge.

Македонска дивизија (ХI)
по данни от штаба на Македонската дивизија

1 македонски полк 5372
2 македонски полк 4222
3 3489
4 3628
5 6361
6 5661
Пионерна дружина 450
Огнестрелен полк 500
Продоволствен транспорт 802
Интендантска рота 245
Доп'лвашт македонски полк 3034

Всичко ........ 33764

Почти всички офицери, начело с генерал Златарев от Охрид, са били от Македонија

Според данни от Министерството на војната през септември 1918 г. бројат на Македонци служешти в различните дивизии, е следнијат:

1. Софијска дивизионна 2313
2. Тракијска 2219
3. Балканска 2025
4. Преславска 1433
5. Дунавска 1332
6. Бдинска 1462
7. Рилска 2253
8. Тунджанска 2301
9. Плевенска 1093
10. Беломорска Планинската дивизија 2014
Всичко ....... 22 445

Македонската дивизија 33 764
Другите дивизии 22 445
Планинската дружина от Моравската
областна военна инспекција 942

Всичко ....... 57 151

Освен м'же в б'лгарската армија са пост'пвали и нјакои жени. Една от тјах е Донка Ставрева Ушлинова – 21.ХІІ.1880, с. Смилево, Битолско – 26.VІ.1937 в 11-та пехотна македонска дивизија и е произведена в чин офицер. Многократно награждавана с ордени и медали. :smir:

"Oficijalnite" podatoci na blgarite se "poznati".
Zboram za site mobilizacii.
Ti kazuvas samo za onie koi bile pod oruzje.

Kade se site onie koi sluguvale vo raznoraznite vojski kako logistika?
Kade se tie statistiki?

Eve eden primer.
Vo 2 svetska vojna,brojki kolku sakas.
Vo Skopje e Kale,pod nego skrivnici,gradeni od mobilizirani Makedonci,stolari,kolari i drugi zanaeti.
Kade se tie luge vo blgarskite i drugi tefteri?

Onie sto im vozele koli,sto im kolele stoka?
Kade se nivnite zaplati?
Vo koj tefter?

Kade se brojkite kolku stoka-zivotni,zito i t.n. e unistena (izedena) od site vojski?
Koj platil za toa?

Najgolemata beda Makedonija ja imala tokmu togas,opljackana do maksimum od razno-raznite "osloboditeli".

I den-denes Bugarite se poznati po toa sto kradele kokoski niz MK...

Ај не какај многу. И Србите и Бугарите присилно регрутирале Македонци во нивните редови.

Тоа е исто како да кажеш сега АРМ присилно (ако има потреба) ќе регрутира Албанци во своите редови... :tapp:

Секој што бил граѓанин на една држава бил повикан во војска, без разлика што бил по националност... :tapp:

Четник глуп, на окупирана земја кога се регрутира население, тоа е присилно. Не биле граѓани, туку окупирана раја подложна на асимилација.

Македонците се пракани во првите редови како топовско месо. На пример Струмица, град каде женското доминира над машкото население, регрутирано и макаскрирано на фронтовите.

Гниди бре од сите страни.

Како прво немало ОКУПИРАНА ЗЕМЈА! По повлекувањето на Турците Македонија како држава НЕ ПОСТОЕЛА! Така да тоа тогаш било Српска држава. За да окупираш некого потребно е да нападнеш ДРЖАВА. А држава не постоела. Постоел народ кој немал свои Председател, Крал, Војсковоѓа итд!

Српската држава тогаш постоела во тие граници и целото население ВКЉУЧУВАЈЌИ ГО И МАКЕДОНСКОТО било мобилизирано за во војна. Што тука не е јасно??

Ај нетрупај глупости, прадедо ми се борел на Македонскиот фронт присилно мобилизиран плус има добиено орден за храброст од Сврбите, па никогаш не мислел засебе дека е србијанец. Во најмала рака ги презираше.

Toa MAKEDONSKO bilo pretstaveno kako SRPSKO.

Делија: Ти си глуп ко бугар глуп, за среќа мојот македонски инат е поголем од вашата глупост заедно.

Дали Македонија била светска империја пред 2000 години, римска провинција пред 1500 балканско царство пред 1000, турски вилает пред 500 или разделена окупирана зeмја као сега?

Тоа е МАКЕДОНСКА ЗЕМЈА СО МАКЕДОЦИ ВО НЕА КОЈ ТИЕ ВАШИТЕ ГНИДИ ЈА КОЛОНИЗИРАА, А МАКЕДОЦИТЕ ГИ ПУШТАА ДА ГИНАТ ВО ПРВИ РЕДОВИ.

На четник компјутер не се дава, нели знаат твоите дома?!

И што поука извлековте од сите тие тепачки? Кој народ денес живее на тоа бојно поле?

Изгледа ништо несакате или неможете да научите.

Земјата е на народот, а народот не е ни Бугарски ни Српски.

Народот е Македонски!

Делија: A Србија постоеше за време на Турска окупација како држава? Имаше свој крал?

По распадот на Турската империја на балканот територијата на Македонија ја окупирале нови тирани, Бугари, Грци и Срби.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom