Оперативен Систем по твоја желба и твои потреби

• Креатор на темата Креатор на темата Princ
  • Време на започнување Време на започнување
P

Princ

Гостин
Вечерва дискутирав со еден другар за разликите помеѓу Виндовс Виста и Виндовс XP. Јас сум поборник на XP, затоа и го користам сеуште него во секоја прилика.
Прашањето ми е: што за вас е совршен оперативен систем? Кои се вашите потреби и побарувања од оперативниот систем кој го користите?
Ќе почнам јас да го опишувам во неколку црти совршениот оперативен систем за мене:

• Стабилност - сакам оперативен систем со свое јадро, и целосна независност од другите програми. Две во едно.
  • Лесен и прегледен интерфејс - мразам шминка во основната инсталација на оперативниот систем. Доколку некој сака вакви или онакви движења на старт менито, нека има дополнителни програми за тоа.
  • Мали барања за потребни ресурси - со вистата, стана проблем моќта на процесорот и големината на РАМ меморијата. Иако технологијата отиде доста напред во усовршување на хардверот, основната инсталација на оперативниот систем не смее да ги користи скоро сите ресурси кои ги имаш на персоналниот компјутер.
  • Поддршка за хардвер - оперативниот систем мора да поддржува различни видови на хардвер како на пример асусовото Eee PC (кое е со многу ограничени хардверски ресурси), повеќе-јадрените процесори, мониторите осетливи на допир...
  • Поголема независност од регистраторот - на регистратоторот и во XP верзијата на виндовс, но и во Вистата, му се дава преголема улога и важност. Мислам дека треба што повеќе можно да почне да се исклучува користењето на регистрито во оперативниот систем. Ја сваќам потребата, но мислам дека и не е толку многу голема се и сешто да оди во регистраторот.
Ги очекувам вашите мислења :)

Едно време бев улетан да симнам и да инсталирам Vista, па дури најдов линкови и почнав, симнав 1 дел и потоа се откажав откако сите наоколу ми сугерираа дека не е добра. Во тоа се уверив и сам кај една другарка, некои програми не сакаше да ги прими да се инсталираат и нон-стоп излегуваа милиони безбедносни пораки за потврда на буквално секоја акција на компјутерот па ме извади од такт :pos: Подоцна се информирав и дека барал доста RAM а јас немам толку. Потоа најдов Vista XP теми кои што визуелно те прават да си во чекор со времето :)

Сакам оперативниот систем да е така фино дизајниран бидејќи мене ми е од голема важност убаво да изгледа за око. Вака Vista е убаво дизајнирана и користам теми што личат на неа а сепак се за XP, како што погоре кажав. Само што и без нив и со нив, RAM-от ми е мал па ми го забавуваат РС-то.

Исто така помошта што ја нуди оперативниот систем засега е катастрофална. Треба да пребарувам по интернет-форуми а што да кажеме за некој што нема пристап до Интернет, во моментот или веќе долго време? Треба да врти телефони, да прашува по луѓе, да се влече по интернет-кафиња...

Не се разбирам многу во хардвер така да не би можел да коментирам нешто повеќе на таа тема...

Стабилност, прегледост, респонзивност и користење на сите ресурси што ги пружа мојот хардвер.

Interfejs so glasovni komandi i so misli (ako te mrzi da zboris), rezultatite da gi prikazuva kako hologrami, pa da moze i so gestukulacii da zadavas komandi, koa igram igrica sakam jas da bidam magionicarot, za da pustam magii da maftam so wand, koa ke me plesne nekoj krip da me boli. Pa od prilika toa mi treba.

Без забегување во научна фантастика како ова над мене,јас би сакал следново :)

1.Подобрен Media Center,со поддршка за FullHD и сихронизации со Sony,Samsung и други марки на двд рекордери...
2.DualBoot опција,посебно за гејминг,или пак дел од оперативниот во кој би се влегувало посебно,оптимизиран специјално за гејминг,без никакви додатни сервиси и драјвери...освен мрежа,звук и видео.
3.Стабилноста,колку и да ја сакам,тешко дека некогаш ќе биде...

Другото,отприлика и не ми треба,засега...
Оптимизација на меморија,процесор итн...тоа се подразбира.:)

Од Мајкрософт нема шанса да се добие чоечки оперативец во догледно време. Тие се насочени кон дебилната идиотска генерација која е мнозинство, не ги интересира што работи во позадина, само сакаат добри ефекти, без разлика на тоа каков е во перформанси и користење на ресурси. Мојата прогноза е дека ке си останиме на ХР бидејки сите наредни оперативци ке бидат полоши и ке бараат повеќе и повеќе ресурси.

А би сакал оперативен кој ке се стартова за неколку секунди, без разлика на програмите и апликациите што ги имаш инсталирано.

Ja si gi kazav moite potrebi od eden operativen sistem, sea ako toa ide nakaj naucna fantastika, jebi ga.

Избришани се неколку мислења. Темата ја отворив со намера да дадете ваши КОНКРЕТНИ сугестии за како го замислувате совршениот оперативен систем, а не каков компјутер/оперативен систем имате или какви игри сакате. Тоа не се работа на оперативниот систем. Бог да чува и да брани. Назад на темата.

Зависи од секој посебно, некој повеќе преферира да користи XP некој Vista. Јас сум си сеуште на XP од причина што не би можел да ја користам Vistata на мојов персоналец. Како и да е во секој случај не би ја одбрал Vista-та. ОК ми е XP и онака навикнат на него. Дел од луѓето што ги имаат користено и двата оперативни системи би рекол дека се поделени 50-50, на некој им одговара Vista некој ќе се враќаат на XP така да се зависи од тоа на кој колку му фати окото.:wink:

:oftopic:
Иам работено и на Linux и верувајте дека се исплати да се провери и проба во домашни услови. Нормално малце мака ќе видите со програмите за линуксот но тоа е тоа од причина што се е прилагодено на миленикот на корисниците Microsoft XP/Vista...

Лично за моите потреби (графика и фотографија) ми треба OS X...на MAC Pro машина. Ја имав шансата да работам на ваква машина и искрено сум сеуште под импресии, јес да тоа беше пред некои 3 месеци. Разликата на Adobe CS3 на windows и на OS X е поп и шеширџија.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom