Скопски „пеерчиња“ речник

• Креатор на темата Креатор на темата igor_jas
  • Време на започнување Време на започнување
Секој дијалект има свои карактеристики.Само едно нешто ме нервира кај скопскиот дијалект.Па ама бе луѓе, научете да ги искоренете тие зборови од скопскиот дијалект и да не ги употребувате каде треба да се зборува литературно македонски.Е тоа е лошо, зошто на повеќе места, пр. ТВ и слични скоро сите водители се од Скопје.Имам забележано како зборуваат на скопски не внимавајќи на литературните правила.
Инаку, во главно дијалектот е добар.

Se slozuvam so tebe okolu toa deka nasite Skopski novinari, ne zboruvaat literaturno a nekoi duri ne se ni trudat, vo taa grupa spaga i nasiot precednik i da ne ja zaboravam tipkata na makedonska sto nemoze da pogodi R!
A stoi i toa deka novinarite od ostanatite gradovi (raka na srce ima i islkucoci) si zborat na svoj dijalekt namesto literaturno. No isto taka tuka spagaat i profesorite i nastavnicite koi predavaat makedonski jazik i koi na svoite casovi isto taka zborat na dijalektot vo zavisnost od gradot vo koi ziveat. Ne treba da napomena deka i tuka ima isklucoci no koi se mnogu retki. Samo prisustvuvaj na nekoj cas po makedonski kade se recitira "T'ga za jug" na dijalekticki govor...
Koga veke sakate , nas skopjancistava da ne stavite vo laf muabet, najprvo razgranicete sto e toa dijalekt a sto zargon. Najverojatno poveketo koi replicirale na temava ne im se jasni tie dva, sosema razlicni poimi!

Ќе забораев.... Нова шема у ск е ...

Пеер дај не ме напнувај... Што ме напнуваш итн или незнам точно како беше
Пеер дај не ме напињај ...Што ме напињаш...

Богами овие скопјаните шо ке беше јазик:Иначе јас си сум од Битола и едно време имав дечко скопјанец(со извинуванје кон чкембарите):pos2: и одам јас во скопје кај него демек на одмор една недела и се паѕи.Јас излегвам од автобус и то:
„ Абе цуци кај си ма ја овдека пола саат дремам а онаа(и сеа одма ми менва лица а „онаа„ фактички сум ЈАС) ми титка као да е у ск , луда си ма: И сеа следва најакото:„ ае ќе идеме до кај мене се облакаш и идеме у град пошо имало нешо „кур се тресе некој пиволенд„
и јас дремам шо е сеа то кур се тресе хахах и ни разбрав ни ништо ама поќутив шо да прам:toe:
Јазик многу чуден не велам дека битолскиот нешто поарен ама .....

Богами овие скопјаните шо ке беше јазик:Иначе јас си сум од Битола и едно време имав дечко скопјанец(со извинуванје кон чкембарите):pos2: и одам јас во скопје кај него демек на одмор една недела и се паѕи.Јас излегвам од автобус и то:
„ Абе цуци кај си ма ја овдека пола саат дремам а онаа(и сеа одма ми менва лица а „онаа„ фактички сум ЈАС) ми титка као да е у ск , луда си ма: И сеа следва најакото:„ ае ќе идеме до кај мене се облакаш и идеме у град пошо имало нешо „кур се тресе некој пиволенд„
и јас дремам шо е сеа то кур се тресе хахах и ни разбрав ни ништо ама поќутив шо да прам:toe:
Јазик многу чуден не велам дека битолскиот нешто поарен ама .....

:pos: Скроз сме отидени со тоа глаите... најбољи сме бе пеерче. Плус, признај сеа пред луѓео, секоја битолчанка више ужива у скопски излазак и курцање скопски кеш по кафичи, него истото да го праи у Битола. А и скопските фраери се бољи од битолските. :pos2:

хаха признавам бе пеерче кога идев во скопје освен кај дечкото си ги посетував ГТЦ Рамстор,ова новово соравија а кои фраери се подобри хмм но комент овде оти ....:kesa:поарно да си ќутам:helou:

:pos: Скроз сме отидени со тоа глаите... најбољи сме бе пеерче. Плус, признај сеа пред луѓео, секоја битолчанка више ужива у скопски излазак и курцање скопски кеш по кафичи, него истото да го праи у Битола. А и скопските фраери се бољи од битолските. :pos2:

Пер шо ти е, да ти ибам...кој може да измисли бољи речник од нашиов.
Има закон зборови и се остало од фрази до интерпункција.
А уствари сеа, со грциве ако се решат да биде и Скопје у името додавка, уште боље за нас. Ќе ги заебеме сите и уствари ќе бидеме држава у држава. :tv:

пеерче јас мислам нема везе тоа шо знам напињате со свашта и онака не моеш да се опуштиш ти текнуе :) :D

Маше, шутије? Ја онака баш си имам размишљано на темата како тоа ние збуриме, и сериозно не ми е јасно шуви пречи уствари? Зашо онака ја поштуем секакво зборење се дур не е онака, безвезе и да не моеш ништо да сконташ, шо уствари ти збори фацата. Сфаќаш?

Маше, шутије? Ја онака баш си имам размишљано на темата како тоа ние збуриме, и сериозно не ми е јасно шуви пречи уствари? Зашо онака ја поштуем секакво зборење се дур не е онака, безвезе и да не моеш ништо да сконташ, шо уствари ти збори фацата. Сфаќаш?

Абе имаш тема Шмизла-Речник!

Се возат еден дечко и една девојка у автобус...И дечково онака педерастично...."Лилаааа види го времево, па шо ке праиме сеа". А девојкава му вика "Лилаааа, знаеш дека тоа ЛИЛААААА јас го измислив, замисли да не го измислев ќе немаше сеа што да праиме муабет". :tapp: Ова е жива вистина луѓе, пред мопи очи се случи

Хахаха ми се допаѓа темава ајде да откачам и јас нешто скопско:

Види го типон ме буља од прееска незнам шо му е филмот мислам алооо кој ропак е па уше нешо ау ми се праи.

Пеер кај ќе ја вртиме шемата вечер? Да идеме у кафана на шабанарија или клаберчиња сакаш нешо да се праиме мене ми е све исто.

Влагам ја у бе два (В2) коа глеам ружни фаци шо да ти причам пер да ти ибам онака ме пукнаа бедови незнаеш цела вечер даун бев и као капак на сВе ми доаѓа еден клошар ама ме напна незнаеш ја му викам дечко дај бе не тапацирај не бее сељак си е сељак ме напна нешо бројче да му даам а ружен дури тужен беше.

Итн има уште мал милион ситуации со нашиов Скопски :pos2::pos2:

ц.ц.ц. Абе ти ибам све „шошорко еден„ коа го слушнав ова ск во автобус во несвест хахах:nesvest:

ц.ц.ц. Абе ти ибам све „шошорко еден„ коа го слушнав ова ск во автобус во несвест хахах:nesvest:

:pos: ШОШОРКО ? Не не, тоа не е скопски извини, бог знае од каде било момчето, а и да е од скопје, некоја интерна шега е.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom