Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Ако е Бугарија на некој начин ветена земја или земја за кариера, зошто од таму бегаат бугарите во западноевропските земји?
и потоа ќе речеме Македонија е цела не постојат бугарчиња кај нас:smir:
не се виновни тие што бегат во бг туку виновни се нашиве овде што дозволуваат да одаат да студираат во бг и да се пишат како бугари.гледам повеќе студенти што се таму го користат многу добро бугарскиот што гледам дека некогаш ќе заборават дека постои Македонски јазик.плус има вработувања во Македонија од овие студенти додека оние кои студирале кај нас не се уште на работно место.сами сме виновни
![]()
Змачи ти ги подценуваш македонските факултети.
Ако е Бугарија на некој начин ветена земја или земја за кариера, зошто од таму бегаат бугарите во западноевропските земји?
Значи слична состојба како овде, најголема иднина главниот град. Но и овде има доста луѓе што примаат далеку поголеми плати од 700 евра. Сепак затоа велам, состојбата е слична и не гледам некоја причина за студирање во Бугарија, посебно не заради запишување на друга националност. Затоа што и овде, ако си се пишал некоја етничка заедница на попис, имаш доста поголеми шанси за студирање, зависно од факултетот и која етничка заедница. А исто менуваш националност на хартија.
Но најголеми шанси секако даваат оценките од матурата и 4-годишниот успех.
Никаде не спомнав дека имам проблем со бугарите или Бугарија, напротив пријатели ми се колку и другите нации. Не ја носи темата во таа насока, немам таква намера. Јас прашувам и споредувам за состојбата таму и тука, зошто и како. Ако не сакаш, нема потреба да иницираш затегнатост. И не си ти тој што ќе ми каже дали јас да одам или тука да сум да лечам комплекси. Навреди од тој вид немаш никаква потреба да ми пишуваш. Ако имаш, те замолувам да наведеш каде сум те тебе или некој друг навредил. Лично или општо, ни за македонците ни за бугарите никаде.Брат ако ико имаш проблеми со Бугарија,или некакви комплекси иди лечи ги на друго место,мене ми е убаво,и на сите им е овде убаво...а кој сака нека останува во Бугарија,јас немам во план (барем не сеа)
Никаде не спомнав дека имам проблем со бугарите или Бугарија, напротив пријатели ми се колку и другите нации. Не ја носи темата во таа насока, немам таква намера. Јас прашувам и споредувам за состојбата таму и тука, зошто и како. Ако не сакаш, нема потреба да иницираш затегнатост. И не си ти тој што ќе ми каже дали јас да одам или тука да сум да лечам комплекси. Навреди од тој вид немаш никаква потреба да ми пишуваш. Ако имаш, те замолувам да наведеш каде сум те тебе или некој друг навредил. Лично или општо, ни за македонците ни за бугарите никаде.
Би те замолил да држиш ниво на муабет, немам ниво над тебе да се разбереме, јас и ти сме овде само дискутанти постирачи-мислам на ниво без вреѓање.
Мислам дека не беше тешко да се постира ова. Секако можеби не те најдов во добро расположение, но и ти пак не се лути од подпрашања :smir:. Ова е сосем доволно како информација и општа слика за студирање.
Секако треба да се обратам и до конкретниот факултет (доколку син ми се сложи) за услови, пари тука, пари таму, кредити како идат и слично. Но да не ве замарам со ова, отом потом.
Значи слична состојба како овде, најголема иднина главниот град. Но и овде има доста луѓе што примаат далеку поголеми плати од 700 евра. Сепак затоа велам, состојбата е слична и не гледам некоја причина за студирање во Бугарија, посебно не заради запишување на друга националност. Затоа што и овде, ако си се пишал некоја етничка заедница на попис, имаш доста поголеми шанси за студирање, зависно од факултетот и која етничка заедница. А исто менуваш националност на хартија.
Но најголеми шанси секако даваат оценките од матурата и 4-годишниот успех.