За падежните форми и синтаксата на македонскиот јазик

• Креатор на темата Креатор на темата venera001
  • Време на започнување Време на започнување
НАМ НИ, никако НАС НИ. :)
може НА НАС НИ.
НА НАМ НИ никако.

Lavot напиша:
не сум сигурен за забелешкава....
чинам конструкцијата е само НАС НИ

Б.Конески, Граматика на Македонскиот литературен јазик, стр. 332-339, параграфи 214-221 :wink:

Може ли некој да ми даде историска причина зошто не се употребува НЕ ДОАЃА ВО ПРЕДВИД туку НЕ ДОАЃА ПРЕДВИД... Ако има и морфо-синтаксичка ќе биде уште подобро. :raz:

FortunE?

Хаха, и јас сум се прашувал за ова, и воопшто не ми било јасно, и наеднаш минатата недела ми светна:

ПРЕД-ВИД!

Тоа и тоа не треба да дојде пред очите, не треба да се разгледува.

Да кажеш дека тоа и тоа не треба да дојде во пред очите не звучи добри.

Macedalien напиша:
Може ли некој да ми даде историска причина зошто не се употребува НЕ ДОАЃА ВО ПРЕДВИД туку НЕ ДОАЃА ПРЕДВИД... Ако има и морфо-синтаксичка ќе биде уште подобро. :raz:

FortunE?

Macedalien напиша:

FortunE?
Сега го гледам постов. Ќе се потрудам во најскоро време да ти одговорам на ова. Дај ми малку време:wink:

Падежните форми во македонскиот јазик а?

хм, гледам ја оваа тема брзо ќе биде заклучена

Мхм - ако нема никој ништо да каже ќе биде :wink:

Што има да се каже освен, О!

Kakvo zatvaranje. Jas cekam objasnuvanje, posto znam kako e, ama neznam zoshto e, kako sto e. Mace objasnuvaj tuka za da procitaat site, iako mene mozesh i na uvce da mi sepnes.

Ама ни ја не знаааааааам - затоа чекам некој да ми објасни ебаго. Еден мочан конески имам и ништо нема во него за овој предлог!!! :cry:

Има во граматиката на Конески, како нема? Има многу убаво објаснето за предлогот ВО. Затоа ти поставувам прашања со пп, за да не истрескам јас некоја глупост:)))

Ам па отвори го Конески утре и кажи ни... Ја неам македонска граматика со мене :( Маце добаци една...

Конески го отворив уште вчера, а гледам дека и вечерва ќе останам ненаспана поради ова! Ќе си дојдам јас утре на работа со граматиката, најдобро така:icon_lol:

Macedalien напиша:
ЗАБЕЛЕШКА : нас НИ се употребува само кога пред НАС има НА. Конструкцијата е НА НАС НИ. :wink:

Чекај сега....како така, бе? НА НАС НИ???? Белким е нам ни????

Macedalien напиша:

FortunE?
Маце може вака?
ПРЕДВИД е нели во речникот како именка, ама е составена од предлогот ПРЕД и именката ВИД. Значи тоа би му дошло како предлози еден до друг, па најверојатно затоа не може ВО ПРЕДВИД.
Има логика?:raz:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom