Пристига летото – а со тоа и заканата од Салмонела

  • Креатор на темата Креатор на темата *princess*
  • Време на започнување Време на започнување
Прегледај го приврзокот 423450




де жа ву од 2017 година околу Седмица сендвичара:

денес 2024 година


Прегледај го приврзокот 423451Прегледај го приврзокот 423455
Прегледај го приврзокот 423456Прегледај го приврзокот 423457


да видиме што пишува и еден од гастрономски уметници кој е македонски амбасадор низ крузиер бродски патувања, околу загадената храна со бактеријата Салмонела :


Прегледај го приврзокот 423449


цитатат:
„Не се препорачува миење на живината пред да се готви. Бактериите во суровото месо и соковите од живина може да се пренесат на друга храна, прибор и површини. Ова го нарекуваме вкрстена контаминација. Некои потрошувачи мислат дека ги отстрануваат бактериите и го прават нивното месо или живина безбедно преку миење, но тоа не е така...наместо, тие го шират насекаде.

Ако е замрзнато незначи дека нема салмонела, ако имало пилешкото салмонела таа се замрзнува исто така и кога ќе се одмрзне се активира повторно.
Значи салмонелата не умира ако се замрзне, таа се уништува само со готвење на пилешкото со температури на 70С.“ затворен цитат.

некои навики кои не можеме да ги искорениме:
цитат:
„ Не се мијат јајцата од самопослуга пред да ги ставиме во фрижидер. Миењето е рутински дел од комерцијалната обработка на јајцата и јајцата не треба повторно да се мијат. „Блум“, природната обвивка на штотуку поставените јајца што помага да се спречат бактериите да навлезат во лушпата, се отстранува со комерцијалниот процес на миење. Се заменува со лесна обвивка од минерално масло за јадење, што ја враќа заштитата за долгорочно домашно складирање на јајца. Дополнително ракување со јајцата како што е нивното миење дома, може да го зголеми ризикот од вкрстена контаминација, особено ако лушпата се испука.“ затворен цитат.

...лично јас ги мијам јајцата купени од маркет, јас не приметив никаква глазура фабрички обложена околу јајцето, напротив на јајцето често има делови од фецес од кокошката, да е неопходно миење да се острани, не може на таков начин да се внесе во фрижидер каде има други производи, тоа може важи за САД.

„Пред да се јаде или подготви свежо овошје и зеленчук, се мијат производите под проточна вода од чешма за да ја отстраните нечистотијата. Ова ги намалува сите бактерии кои можат да бидат присутни. Ако овошјето или зеленчукот имаат цврста површина, како што се јаболка или компири, може да се исчистат со четка.

„...мијалникот, работните површини и приборот треба да се исчистени и дезинфицирани пред да ги исплакне производите за да избегне вкрстена контаминација, особено од површините што допирале сурово месо, живина или морска храна или нивните сокови. Кога се подготвува овошје и зеленчук, се сечат сите оштетени или модринки области бидејќи бактериите кои можат да предизвикаат болест можат да напредуваат на тие места.

Веднаш се внесуваат во фрижидер исечена салата или исечено овошје за да биде со најдобар квалитет и за безбедност на храната.

Натопување месо или живина во солена вода или за користење раствор од саламура. Ова е личен избор и не служи за безбедност на храната. Меѓутоа, ако го направиме ова, неопходно е да се спречи вкрстена контаминација при натопување и отстранување на месото или живината од течноста. Внимателно се истура натопувањето и не се употребува повторно.

Физичкото чистење ја отстранува нечистотијата, остатоците и некои бактерии кои можат да предизвикаат болест, вклучително и болести кои се пренесуваат преку храна, но не ги убива сите бактери. За да се исчисти приборот, даските за сечење, површините, па дури и кујнскиот мијалник, се користи топла вода со сапуница за да ги измие, па потоа се пристапува кон делумна дезинфекција.

Производите за дезинфекција, за разлика од некои комерцијални средства за дезинфекција, НЕ треба да се користат на даски за сечење или прибор што ја допираат храната бидејќи може да ја загадат храната што ја подготвуваме. Сепак, средствата за дезинфекција се безбедни за употреба на површини и области со голем допир со цел да се уништат бактериите.“ затворен цитат.


Прегледај го приврзокот 423444 Прегледај го приврзокот 423452

Што не' советува понатаму нашиот експерт и македонски гастроном, поради појавата на бактеријата Салмонела:

цитат:
„Салмонела во 7-ца Аеродром!
-Добро се сеќавам дека ова не е прв пат во седмица!
-Проблемот е што не е само седмица!
-80% од ваквите случаеви се предизвикани од човечки грешки(human error), а тоа е одраз на непознавање на хассап системот и неуки вработени и сопственици!
-Колку од вас знаат дека Салмонелата е смртоносна?

-Салмонела не се добива само од Пилешко и јајца, се добива од Свинско, Зеленчук и Овошје!

И повторно ќе кажам, НЕ ЈАДЕТЕ НАДВОР ОВОЈ ПЕРИОД И ГОТВЕТЕ ДОМА
‼️

⚠️
⚠️
⚠️

По незнам кој пат до сега ќе повторам, се додека нема контроли и работат неуки во оваа дејност ќе има труења!
Не се прават контроли одкако ќе се затрујат луѓе, туку тоа треба да се спречи предходно и да има контроли/инспекци и едукација!
Ова се задоцнети рекации од агенцијата и угостителите си прават што сакаат!
Нема никаков закон и инспекции!!!!
А мајонезот од домашно производство треба под итно да се забрани во Македонија, прво бидејки не познаваат ХАССАП тие кој го приготвуваат а второ бидејки е небезбеден кога се приготвува со свежи јајца и преставува голем ризик!(посебно во топлиот дел во годината).
Скоро сегде во светот домашниот мајонез е исфрлен од употреба и приготовка!
ОСВЕСТЕТЕ СЕ И ВЛОЖИТЕ ВО ТАА АГЕНЦИЈА, ЕДУКАЦИЈА ИТН!
ЌЕ ГИ ОТРУТЕ ДЕЦАТА БЕ АБДАЛИ!
П.С.
❌
❌
❌

Строго ви препорачувам летниот период да избегнувате секаква конзумација на храна во сендвичари/кафани/ресторани итн
1f64f.png

Гответе си дома и не се ставајте на ризик, посебно децата кој имаат нежни стомачиња! “
затворен цитат.

...и да се надоврзам, денес кој сака може да отвори сендвичара, кафана, ресторан, без познавање за никакви правила со контакт со храна, а да не спомнам дали воопшто има едуцираност околу тој нивни професионален агажман барем завршено курс, школо за угостителство (Факултет за туризам на угостителство - Магистар по гастрономија и прехрамбена технологија).

ТУКА!
Fino si napisala t.e. pravilno i opsirno no ,,koj da slusa,,.
Na pauza pred malku, do banka vlegov, vednas do istoimenata sendvicara vo Karpos. Prepolno, kolona ,,red cekaat,,.

Kje se povtoram i jas so istiot stav sto go imas veke napisano vo kratko izdanie.
Edinstveno sto jas bi rekol e da se jade doma. Ne mislam na samo ova leto, opsto zemeno ,,leten period,,. Rizikot ne se isplati.

Pijte mnogu tecnosti, voda ne sokovi, voda! Hidrirajte se! Ne ,,kamen ladna,, od frizider, tuku ,,na normalna temperatura,,.
Dokolku izgubite premnogu tecnosti vo tekot na denot elektroliti. Ne mora ,,kupecki,, t.e. imate google.com procitajte okolu elektroliti. @bijons moze da nadopolni i za priroden vnes na elektroliti i vo koi situacii, dupla smena sum na rabota navistina nemam vreme.

Sekoe dobro.
 
@bijons moze da nadopolni,
dupla smena sum na rabota navistina nemam vreme
...јас можам да се дополнам (не можам да ви напишам ЛП) дека не се чувате и наместо да уживате (така најавивте минатата година) вие сега дупла смена :( , а влезени во портокалова/црвена фаза со температури над 40 С, од денес се дадени препораките од Министерство за здравство да бремените жени се ослободени од работните обврски, вработени над 60 години и сите тие кои работат на отворено како градежниците!
...се надевам дека носите наочари, капа или чадор, такви сме ние медицинари за све ги советуваме другите, а за себе се забораваме,
убаво и мирно дежурство! :smirce:
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom