ПРОГРАМИРАЊЕ И ПРОГРАМСКИ ЈАЗИЦИ

• Креатор на темата Креатор на темата moTaro
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Овој PHP код го користам за IP Грабер на една страна, меѓутоа проблемот е што не ми ја логира адресата ако клентот користи прокси

Why ? Некој PHP-џија?

еве го кодот

<?
if (getenv(HTTP_X_FORWARDED_FOR)) {
$ip = getenv('HTTP_X_FORWARD_FOR');

} else {
$ip = getenv('REMOTE_ADDR');

}

Pak jas ke prasham :)
Mnogu slabo se razbiram od bazi na podatoci...
Ja analizierav bazata na stranicata na vesnikot dnevnik i nikako ne mozam da svatam kako e dizajnirana. Sho e fintata u taa baza?
Mozebi prashanjeto e glupavo, ama starite rekle tia sho pita (prashuva) ne skita :)

чекај, никад не сум бил на дневник, ама ако би можел да ми објасниш што поконкретно е проблемот да разгледам

Vpishuvanjeto na sodrzinite od novite broevi, sekoj den imaat nov broj. e sea toa se novi rabeli, ili vo isti tabeli pa parvi filteracija na novostite po data ili sho e...?

би требало да е некоја пхп......ама не личи на таква. Мене се ми иде дека е иста на базата во он.нет! Мислам дека е таква, т.е. асп...ама нема никаде асп во кодот......немам поим, прашај некој поискусен. Јас сум меинтејненс

Видовме кои технологии за програмирање ги познаваме. Мене ме интересираат конкретно алгоритмите. Дали некој се занимавал со
1) Генетски алгоритми и вештачка интелегенција
2) Vertex и Pixel Shader

Dejan] напиша:
Vpishuvanjeto na sodrzinite od novite broevi, sekoj den imaat nov broj. e sea toa se novi rabeli, ili vo isti tabeli pa parvi filteracija na novostite po data ili sho e...?
Секој ден имаат нов број, па така денес (06.01.2005) е 2955 [?pbroj=2955&pr=9]. Тоа pr им е променлива за рубриката, а stID
[
http://www.dnevnik.com.mk/?pBroj=2955&stID=70687] e променлива која го содржи бројот (IDто) на статијата која потоа е повикана од базата.

Веројатно имаат само додавање на линии-статии на една табела (само нови IDs), кои пак содржат полиња да речеме pbroj (број на весникот), pr (број на рубрика), и стандардните - содржина, бла бла..

После тоа лесно е повикувањето. На страна Свет ќе ги покажеш само тие статии што имаат $pbroj == 2955 и $pr == 9.

Тешко е вака да се каже, ама па веројатно нема базата да ни ја дадат да ја видиме како е поставена. :)
Ова горе е само мое толкување, набрзина направено, што значи и повеќе од сигурно е дека сум згрешил некои работи. :wink:

1. Не.
2. Не. Симни ги драјверите на Nvidia за linux, таму сигурно се користат овие функции :)

P.Overdrive напиша:
Секој ден имаат нов број, па така денес (06.01.2005) е 2955 [?pbroj=2955&pr=9]. Тоа pr им е променлива за рубриката, а stID
[
http://www.dnevnik.com.mk/?pBroj=2955&stID=70687] e променлива која го содржи бројот (IDто) на статијата која потоа е повикана од базата.

Веројатно имаат само додавање на линии-статии на една табела (само нови IDs), кои пак содржат полиња да речеме pbroj (број на весникот), pr (број на рубрика), и стандардните - содржина, бла бла..

После тоа лесно е повикувањето. На страна Свет ќе ги покажеш само тие статии што имаат $pbroj == 2955 и $pr == 9.

Тешко е вака да се каже, ама па веројатно нема базата да ни ја дадат да ја видиме како е поставена. :)
Ова горе е само мое толкување, набрзина направено, што значи и повеќе од сигурно е дека сум згрешил некои работи. :wink:
А за базата на Кајгана што ќе речеш? :wink:

Acid напиша:
А за базата на Кајгана што ќе речеш? :wink:
Па, горе-доле исто ми изгледа, ама изгледот лаже :wink:

Само за содржината можам да зборувам..
Поверојатно е дека има повеќе табели (секоја категорија посебна табела), па оттаму и повторувањето на ID на содржините:

http://www.kajgana.com/more.php?id=2&tema=5
http://www.kajgana.com/more.php?id=2&tema=11

Значи..

база
табела ---- табела ---- табела
содр. содр. --- содр. содр. --- содр. содр.

За колку утнаФ? :icon_lol:

moTaro напиша:
1. Не.
2. Не. Симни ги драјверите на Nvidia за linux, таму сигурно се користат овие функции :)
Драјверите немаат никаква врска со програмирање на Vertex и Pixel Shader-и.
Тоа е нешто слично ко правење ASM графички интро-ефекти, само работиш со чипот од графичката наместо со процесор, и со меморијата од графичката наместо со таа од матична

gOJDO напиша:
Драјверите немаат никаква врска со програмирање на Vertex и Pixel Shader-и.
Тоа е нешто слично ко правење ASM графички интро-ефекти, само работиш со чипот од графичката наместо со процесор, и со меморијата од графичката наместо со таа од матична

Pixel Shader има секаква врска со драјверите на nvidia.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Постови на неделата

Недела од 12 јули 2025

Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија
Многу изгубија Вмро, Мицковски и Тошковски со ова. 30 години политички партии, еден не се најде да им каже дека не можат да идат со глава во ѕид, и дека не идат лично против Арсовска, туку против функцијата градоначалник на Град Скопје. Толкави...
Фан Клуб: Вардар
убаво е да се знае, не сите комити го делат ставот на “комити“
не може мене никој да ми наметнуваат како да размислувам.

иститие тие пред неколку години во ерата на најуспешните години на вардар бараа вардар да се повардарел. се повардари, си...
Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија
тошковски постапува по судски налози. Конкретно за ова кај судот треба да ја бараш кривицата. Судот моментално не е под влада него ете е независен. ВМРО не смени ниеден судија кога дојде него тие што беа за време на СДС.

Аха, значи ако некој...

Недела од 5 јули 2025

Back
На врв Bottom