- Член од
- 6 февруари 2005
- Мислења
- 9.722
- Поени од реакции
- 248
A? :raz:minimoog напиша:Предлог: Најголем заеднички делител и најмал заеднички содржател.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
A? :raz:minimoog напиша:Предлог: Најголем заеднички делител и најмал заеднички содржател.
Ти вика да се направи НЗС или НЗД за два броја да речеме, а можно е и повеќе.Macedalien напиша:A? :raz:
Ај прво мојава па твојата.:zlo:deXterche напиша:Хехе, задачиве ви се лудило
Ај малце масажа на мозок:
1. Да се изброи колку пати последната буква од претходниот збор е иста со првата буква од наредниот збор.
2. Да се напише програма за контрола на внесување на загради ( ), [ ], {}. Мора да се затвори еден тип на заграда пред да се отвори друг, и да е можно реално вгнездување на загради {[()]}; {[(())][()]}....се што е нереално {]}... да јави грешка
KaPsa напиша:Заглавив на една скапана задача во паскал .... А пред неа напрајв еден куп ! ...
Задачата гласи :
Да се напиши програма која ќе го пресметува производот од 5 произволно внесени броја кои се поголеми од -5 а помали од 5.
Фала од напред. Незнам кај е проблемот еден куп напишав пред ова ...
using System;
namespace proizvolni
{
class Program
{
static void Main(string[] args)
{
int a, sum = 0;
string b;
for (int i = 0; i < 5; i++)
{
b = Console.ReadLine();
a = Convert.ToInt32(b);
if (a < -5 || a > 5)
{
Console.WriteLine("Greska");
break;
Console.ReadLine(); //да не ви бега конзолата
}
else
{
sum = sum * a;
}
}
Console.WriteLine("Sumata e " + sum);
Console.ReadLine(); //да не ви бега конзолата
}
}
}
unsigned int NZD(unsigned int a, unsigned int b)
{
if (b == 0) return a;
return NZD(b, a % b);
}
unsigned int NZS(unsigned int a, unsigned b)
{
return a * b / NZD(a, b);
}
unsigned int Binomen(unsigned int n, unsigned k)
{
std::vector<unsigned int> b(n+1);
b[0] = 1;
for(unsigned int i = 1; i <=n; i++){
b[i] = 1;
for(unsigned int j = i - 1; j > 0; j--){
b[j] += b[j - 1];
}
}
return b[k];
}
minimoog напиша:Не се вика бинарен, туку биномен коефициент.
Код:unsigned int Binomen(unsigned int n, unsigned k) { std::vector<unsigned int> b(n+1); b[0] = 1; for(unsigned int i = 1; i <=n; i++){ b[i] = 1; for(unsigned int j = i - 1; j > 0; j--){ b[j] += b[j - 1]; } } return b[k]; }
KaPsa напиша:Фала на помошта , тебе ако не ти се верва ми е гајле .. еве ти една од мене шо ја имам напраено ... !!!!! И не дојдов тука за да се карам со некој како тебе !
Program zbir;
uses wincrt;
var a,b,c,d,e,f:integer;
Begin
Writeln ('Napisi 5 broja da vidime dali zbirot ke bidi pogolem od 260');
readln (a,b,c,d,e);
f:=0;
if a mod 2=0 then f:=f+a;
if b mod 2=0 then f:=f+b;
if c mod 2=0 then f:=f+c;
if d mod 2=0 then f:=f+d;
if e mod 2=0 then f:=f+e;
if f>260 then writeln ('Bravo be zbirot na parnite broevi e pogolem od 260 i iznesuva ',f,' ')
else write ('Zbirot ti e pomal od 260 i iznesuva ',f,'');
end.
Е исто вака пробвав за ова програма , ама елсе на крајот не ми го примаше незнам до шо можи да е проблемот , ако можи некој нека ја реши .... плис. Тенкс