ПРОГРАМИРАЊЕ И ПРОГРАМСКИ ЈАЗИЦИ

• Креатор на темата Креатор на темата moTaro
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Joey напиша:
Јас брат не се согласувам со тебе,дека Паскал го учевме така е и шо напрајвме ништо ни ојде цел семестар,НАРОДЕ паскал учете ако сакате да си играте со вашето име или да пишувате Здраво Јас.......А ако сакате да напишете програма во Паскал ево на пример едно мало дигитронче ќе ви патнат рацете од тоа пишувањето на кодот и кога ќе видите имат 2000 грешки,па ќе ве болат рацете за да ги поправиш.Јас мислам од да почните со C па Java pa Ондак C#...:toe::toe:
Паскал е дефинитивно основа на C/C++. Ќе го научите смисолот на програмирање и ќе ја развиете логиката.

јахутерминал напиша:
Паскал е дефинитивно основа на C/C++. Ќе го научите смисолот на програмирање и ќе ја развиете логиката.

I agree...
Само што C е покус програм. Во Pascal имате поразџвакано пишување...затоа е и полесен за почетници!

HsIlOmEdUs напиша:
VB е RAD(Rapid application development) базиран визуелен програмски јазик. А колку многу ме нервират сите оние кои што го негираат, зборови немам. Ако сте вие сите тие програмеришта мои на новиот век правете секаков тип на "blowjob" програмчиња или нешто набрзинка за тестирања во VC++ со користење на MFC , може???
VB е совршена опција за старт во програмерскиот свет. Нуди објектно ориентирана, визуелна околина која не бара познавања од интерното работење со објекти т.е. класите и сите нивни пропратни глупости, како и стандардните семантички а многу повеќе семантички правила кај програмските јазици од понизок степен. Нема замарање со декларирање, side-effects и други ствари. Ако добиеш рутина на програмирање со VB, преминувај подоцна на c/c++ па потоа на VC++ и ке видиш како од тебе ке биди човек.

Цитат од еден ценет професор (доктор на науки):
„Професоре може јас семинарската да ја направам у VB или Delphy?-прашува еден студент.
професорот кратко и јасно му одговара: Не го признавам VB за програмски јазик.“

Не може да го негираме фактот на образованието. И ја сум се чудел зошто, уште во средно, професорката по Информатика не тераше да напишеме алгоритам со блок-дијаграм на ЦЕЛА РОЛНА ХАРТИЈА, пред вистински да седнеме на компјутер и да решаваме задачи во Pascal. Значи прво треба да се развие некоја почетна логика на размислување преку Блок-дијаграми. Потоа треба да се научи што се структури и нивна употреба, пред вистински седнеме да работиме со објекти. Ќе кажам било кој јазик е способен на ова. Али пазете, било кој чист програмски јазик, како што се C/C++. Потоа било кој програмски јазик е ист. Зависи само нели кон што ќе се преориентира самиот програмер. Ова зборам само за некој што стварно го интересира програмирање и планира професионално да се бави со оваа работа. Со Pascal малце претеруваат во образованието посебно во високото али сето тоа тежнее да се промени во најкус можен рок.
Не може никој од нас да го занемари фактот каква добра програмерска логика се добива со BASIC или Pascal затоа што самите тие јазици се самата револуција во програмирањето и програмските воопшто. Затоа не можеме да говориме на некој што прв пат се среќава со програмирање да ги занемари овие јазици.

Jackass напиша:
„Професоре може јас семинарската да ја направам у VB или Delphy?-прашува еден студент.
професорот кратко и јасно му одговара: Не го признавам VB за програмски јазик.“

Не може да го негираме фактот на образованието. И ја сум се чудел зошто, уште во средно, професорката по Информатика не тераше да напишеме алгоритам со блок-дијаграм на ЦЕЛА РОЛНА ХАРТИЈА, пред вистински да седнеме на компјутер и да решаваме задачи во Pascal. Значи прво треба да се развие некоја почетна логика на размислување преку Блок-дијаграми. Потоа треба да се научи што се структури и нивна употреба, пред вистински седнеме да работиме со објекти. Ќе кажам било кој јазик е способен на ова. Али пазете, било кој чист програмски јазик, како што се C/C++. Потоа било кој програмски јазик е ист. Зависи само нели кон што ќе се преориентира самиот програмер. Ова зборам само за некој што стварно го интересира програмирање и планира професионално да се бави со оваа работа. Со Pascal малце претеруваат во образованието посебно во високото али сето тоа тежнее да се промени во најкус можен рок.
Не може никој од нас да го занемари фактот каква добра програмерска логика се добива со BASIC или Pascal затоа што самите тие јазици се самата револуција во програмирањето и програмските воопшто. Затоа не можеме да говориме на некој што прв пат се среќава со програмирање да ги занемари овие јазици.
Еве ти едно зеленко од мене... Па да, сепак или со VB или со Pascal можете да стекнете основа но пожелно е и двата јазика да се научат.

Со VB не знам колку основа може да се добие освен да ја сфатете логиката на програмирањето. Вистинското програмирање е Pascal,C (C++/Java се веќе Објектно-Ориентирано) со кои почнуваш речиси од 0 (да занемариме assembler, јазици од типот MOV, IADD, или поубаво јазици од L1,L2,L3 нивоа...)!

Vnuce напиша:
Програмер не те прави јазикот ниту framework-от што ќе го користиш. Програмер те прави начинот на размислување.

Сакаш RAD! Нема проблем... Delphi ! Не те гуши, како што те гуши VB! Delphi е светлосни години од VB, а е во исто време и поедноставен !

А, ти ... докторе... научи нешто повеќе од VB... само немој да преминеш на Flash па да ми викаш како тоа е чудо науке... па после мрчи и курцај се со програмерска филозофија!

за првото со тебе сум ... донекаде. ипак, џабе ти е добро размислување и градење концепти ако незнаеш подоцна најдобра реализација за истите.
Во моментов ми треба да си направам едно програмиче кое што ке ми испроцесира едно 450 сорс фајлови од VB и во нив да ми направи директни промени и на интерфејсот и на кодот, и не само додај, одземи или промени, туку навистина комплицирани ствари. Ајде сега преку што ќе го правиш ти? Јас се мислам за да си искористам Java, ама ако не биде со неа идам директно на VB. C++ не чепкам тука пошто не сум workoholic за blowjob-чиња

Второ, за користење на Delphi или VB, ма воопшто не зборам тука. јас реков дека VB е добар а не дека Delphi-то е заникаде(за разлика твоето). Јесте да нема можности за правење комплицирани ствари и е бавен програмски јазик, сепак е многу природен за разбирање од страна на просечен корисник кој појма немал од програмирање, има моќ за многу едноставно управување со се и како што реков незамарање со многу пропратни ствари. Delphi сум немал можност да го прегледам онака длабински, пошто не ме привлече, на знам зошто, изгледа заради сопствен вкус.

Трето, да не се вреѓаме. Да не излезе сега како што вели Dex, па да дојде до ситуација да си ги мериме, али: Pascal, Basic, VB, VB.net( има разлика од VB6) , C/C++, VC++.net, VC#.net, Java. Кој повеќе кој помалку.

Да прашам, која е разликата меѓу VB и VB.NET? Го имам VB 2005 и VB 5, ама не можам да воочам никаква разлика, освен во зачувувањето на проектот, различно е од VB 5.

прво научете ги концептите на програмирање не се зезнувајте одма со програмски јазик и такви срања....почни и со C++ колку и да биде тешко али гледај да ги научиш основните концепти. И кога ќе почнеш со еден јазик, ЗАВРШИ ГО. Колку и да изгледа тешко повеќето од луѓето одат нешто...ај ќидам со C++, ќе стигнат до нешто потешко за C++ и ќе се откажат и ќе се префрлат на нешто полесно како C# или јава. Ако веќе знаеш еден јазик, ЛЕСНО Е ДА ПОЧНЕШ СО ДРУГ! За разлика од природните јазици, повеќето програмски јазици се многу слични.

naum_spaseski напиша:
Да прашам, која е разликата меѓу VB и VB.NET? Го имам VB 2005 и VB 5, ама не можам да воочам никаква разлика, освен во зачувувањето на проектот, различно е од VB 5.
a?:kesa:
Мислам не можам подолг коментар на ова да пишам....

Димитар напиша:
a?:kesa:
Мислам не можам подолг коментар на ова да пишам....

За ова што го прочитав од тебе, сакав да прашам: Која е разликата меѓу VB И VB.NET?
Ако ти се допаѓа таа синтакса на VB префрли се на VB.NET со Visual Studio 8.0 или наречено Visual Studio 2005ка.

Aјде нешто накратко... која е најзначајната измена од VB 6.0 (или 5) од VB.NET.
VB.NET (како и C#) е базирано на .NET Framework и на Објектна архитектура.
Самото ова го одделува од стариот Visual Basic.

Автоматски знаеме дека .NET Framework е целосно објектно ориентиран, .NET јазиците самите поддржуваат ОО архитектура.
Значи резиме:
Разлики:
  • Целосно ОО јазик - за разлика на ВБ кој е само делумно!
  • Многу добра работна околина на ВБ.НЕТ
  • Наследувањето на ВБ.НЕТ!!! (дури и од друг јазик C# или Ј#)
  • Значи при креирање на Web aпликации сега не е само VB-script сега е програмски јазик (со АSP.NET)!!!
  • Опции за Веб Сервиси во ВБ.НЕТ
  • И најважно нема разлика за крајниот корисник кој програмски .НЕТ јазик ќе го користиш VB.NET или C#. Сите се исто моќни и имаат многу јак Framework
  • ВБ е интепретер - преведувач (јазик), а ВБ.НЕТ е компајлиран
  • Грешките во ВБ се решаваа on error resume next сега има цели error handler-и
  • 80% oд кодот во ВБ е скриен од програмерите - во ВБ.НЕТ се е средено во класите!
  • можам да набројувам уште мноооогу работи. multithread, distributed applications, web controls and components, има премногу подобра библиотека, независна платформа (само да има .NET Framework), за базите ме мрзи да пишам... на кој начин пристапуваат едниот и другиот...
Сличност:
  • слична синтакса! многу е полесно некој VB програмер да се префрли на VB.NET одколку на C#. (што не беше случај со мене)
Значи ВБ.НЕТ е помоќен, но и покомплексен од стариот ВБ. + уште една работа која денес ја чепкав.... ASP.NET + AJAX = ЛУДИЛО!!!

Препорачувам VS2005 и .NET 2.0. Е во него има уште еден куп новини... правење плагини за сите мајкрософт програми (имаат сите свои библиотеки) + плагини за еден куп други програми кои прават свои библиотеки.... и најјакото АЈАХ со ASP.NET.

Пробај, нема да зажалиш! ако ти се допаѓа синтаксата на ВБ... не троши време на 5ка или 6ка...

Се занесов нели? А требаше да е кратко...
Ако сакаш уште нешто да прочиташ (разлики во синтакса и слично) ТУКА

abre luge...samo muskuli si merte.jas na primer go imum dobro sovladano Visual Basic i Pascal .go rabotum Visual Basic od 7odd i ne bi rekol nesto loso za nego oti od nego gi imam steknato osnovite za programirajneto.dobar e za databaseS :D i neznam zaso samo lafte nekoi losi gluposti.a okolu pascal pocnah vaa godina i sega sum ftasan baja daleko.samo tuka vo GvG nema koj da ta poduce :(. se trebe sam da prais.profesorto ili samo VB znaat ili samo Pascal i nemozis nisto.inace tuka kaj nas vo gvg site sto "znaat" VB,go koristat za pravenje "VIRUSI" he he.site se "hakeri" pa zatoa nemoam so nikoj da sa konslutirum.teee nogo sa nervirum ebate..saam da naucum C++ t.e. da pocnum veke pozdrav..nov sum na forumot :D

Jackass напиша:
професорот кратко и јасно му одговара: Не го признавам VB за програмски јазик.”

mrazam blok dijagrami gi nauciv na faklutet bijdeki morav da gi pisam na ispit osnovanata logika ja svativ vo qbasic ja usvorsiv koga pisav mirc scripti abe vie znaeta za da stanes dobar programer deka treba da imas zelba i trpenie i da se raboti mnogu dosega toa ne go procitav nikade
ps koristam blokdijagrami i se korisni mnogu (no detalni ne koristam samo grup za cel proekt)

vb ne li e za onie sto ne mozat da stanat progrmeri i se tesat so nego :D

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom