Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Со Opera 10 доаѓа и најновиот сервис - Оpera Unite што е всушност веб сервер вметнат во веб прелистувач. Со Unite ќе можете да споделувате слики и фајлови, да комуницирате и да си до хостирате својот сајт директно од вашиот компјутер. Идејата е споделувањето да биде преку вашиот и компјутерот на вашиот пријател, без апликации од трети-страни.
„Opera Unite сега го децентрализира и демократизира облакот. Со серверската можност на овој прелистувач, веб инжинерите и програмерите можат да направат веб апликаци со леснотија. Корисниците ја имаат флексибилноста да си одберат приватен и ефикасен начин за споделување информации. Веруваме дека Opera Unite е една од нашите најважни иновации до сега, бидејќи ја променува основата на мрежата“ рече Јон вон Тетшнер, директорот на Opera.
Opera Unite функционира така што за секое споделување, за секој свој сервис како што се: веб сервер за сајтови или споделување на фотографии, споделување на фајлови... дава директен URL со пристап до фолдерите од вашиот компјутер кои преку Unitе сте ги одбрале да ги споделите, односно сте ги обележале како јавни. Со овој сервис Opera може да грабне поголем дел од пазарот на прелистувачи. Иако Opera е трета на пазарот со 40 милиони корисници, сепак има само 4-5 oтсто, што е многу зад Internet Explorer и Mozilla Firefox кои имаат 60%, односно 30%.
Но Opera Unite е интересен сервис кој е се уште во развој и кој има потенцијал да ги промени интернетот.
„Првичните апликации кои се понудени на Opera Unite се само привично демо.... Со Opera Unite апликациите можат да бидат баш се. Се зависи од програмерите, компаниите, претприемачите, крајните корисници и секој кој има визија за лична мрежа, кој може да ја искористи таа визија и да ги изгради следната генерација на апликации што ќе ги зближат луѓето онлајн на нов начин.“ - Лоренс Енг од Opera го објаснува сервисот и идејата зад него.
Интернет пребарувачот Opera ја издаде првата „release candidate“ нова верзија со ознака 10. Најважните новости кои ги донесува Opera 10 се врзани со подобрите перформанси, напредниот кориснички интерфејс, новиот турбо режим на работа, поддршката за многу нови интернет стандарди и напредната поддршка за управување со електронската пошта.
Но, и од Opera истакнуваат дека верзијата се’ уште не е довршена бидејќи составот за истражување JavaScript нема да биде готов се до издавањето на конечната верзија.
- Има голема разлика од досегашната бета верзија и новата release candidate. Се надевам дека нашите корисници ќе ги увидат промените, изјави претставник од Opera.
За сега претставникот на компанијата не сака да дава никакви конкретни информации кога ќе биде пуштена официјалната верзија, иако најавува импресивни резултати.
Opera 10 Release Candidate е достапна за бесплатно симнување за Windows, Mac и Linux.
Излезе Opera 10 Release Candidate
Сега дури и Google Chrome може вода да и носи на оваа верзија.