iGENEA институтот потврдува: НИЕ СМЕ ПОТОМЦИТЕ НА АНТИЧКИТЕ МАКЕДОНЦИ!

• Креатор на темата Креатор на темата мали
  • Време на започнување Време на започнување
Генетските тестирања само ќе го потврдуваат тоа што секој со голо око може да го констатира. Да се констатира тоа треба само да се излезе и да се запознаат народите и нивните култури.

Сите народи, без разлика на политичките граници имаат свои типични карактерни особини како што секоја индивидуа има своја карактеристичен карактер. Кај индивидуите има секогаш примеси на карактерните особини од заедницата и овие не се предизвикани од политичко-општествениот систем.

Политичко-општествениот систем само дава мали примеси при евулутивниот развој на етникумите а не комплетен опис. Комплетен опис се прави само со вклучување на сите традици кои како некој puzzle ќе ни дадат одговори на различни прашања.

Многу етникуми имаат исти политички и општествено политички системи а сепак се различни. Некој ќе рече дека тоа лежи на религиозната разлика. Тоа не е точно. Германија и Франција се со иста религија и низ времето со горе долу исти политички системи ама германецот се разликува од французинот и од енглезот од километри...а и полјакот може да се земе за пример да се елиминира географската положба (меридијаните се паралелни со тие на Германија)

При ова не мора да се вклучи и физичкиот изглед на самите луѓе иако и тоа дава информации ама не е денеска политички коректно да се користи како аргумент поради тоа што се случии на европскиот континент пред 60тина години. Карактерните особини се одсликуваат преку наравите кои се провлекуваат низ традициите на етникумите. Скоро секаде има преклопување ама никаде тоа преклопување не е тотално.

Со побивање на теоријата за големите преселби на народите (каква смешна формулација се учеше и уште се предава/како да се ластовици) и генетската потврда се побиваат тврдењата на некои етникуми дека се автохтони.

Гегите како доселеници и јадро на албанскиот етникум денеска се доказ за овие работи. Се разликуваат и не се преклопуваат со наравите на соседите а преклопување мора да има ако се живее со милениуми еден до друг и се поминуваат исти политички системи.

Како еден пример е афинитетот према алкохолот, се знае дека на овие простори мажите од исконско врем имале традиција на пиење кои дури и турците со 500 години ја презедоја (со нивното раки). Вакви примери за нарави можат да се најдат кај сите кои ќе им го дадат карактерот, потврдат сличноста а и разликата на дојдените.

Кај бугарите пак е обратно, тие имаат сличности и преклапања со соседите бидејќи нивното јадро не е настанато од малцинството туку само името нивно. Голем дел од наравите, јазикот, религијата ги превземаат од мнозинските етникуми на таа територија. Еден од тие етникуми од кои го превземаат и јазикот е Mакедонскиот кој не бил само распространет на просторите на етничка македонија туку и половина Бугарија.

Да се убедваме дека само ние ексклузивно сме потомци на Античките Македонци е смешно, секој антички народ е процентуално замешан во сите денешни нации (на Балкано збораме). Колкав е процентот е веќе дискутабилна работа, ама со сигурност никој народ нема повеќе од 40-50% учество од некое античко племе. Секој има право на античкото наследство, особено на она во географските рамки на државата.

Македонскио дефанзивен комплекс е малце смешен, ама за разлика од бугарската и грчката дијагноза ние сме пример за скромност. Мислам замисли која комична слика е Бугарин со жестока радикална убеденост да ти објаснува како си туркомонгол од источна Азија, чисто ради потреба за оригиналност и каприциозна надмоќ. А грчката теорија дека се постаро од 2000 години е грчко, го издига зборот дијагноза на сосема различно ниво.

Ама шо е тука е секој со маката, никој за вистината.

Се извинувам што сум делумно оф топик.

Ама мене не ми е важно што покажуваат гените, иако ја подржувам оваа теза во насловот на темата.
Важно е ја што се чуствувам и што сум горд што сум МАКЕДОНЕЦ, што татко ми и дедо ми се МАКЕДОНЦИ и горд сум што прадедо ми го дал животот за оваа напатено парче земја МАКЕДОНИЈА.:toe:

Да се убедваме дека само ние ексклузивно сме потомци на Античките Македонци е смешно, секој антички народ е процентуално замешан во сите денешни нации (на Балкано збораме). Колкав е процентот е веќе дискутабилна работа, ама со сигурност никој народ нема повеќе од 40-50% учество од некое античко племе. Секој има право на античкото наследство, особено на она во географските рамки на државата.

Македонскио дефанзивен комплекс е малце смешен, ама за разлика од бугарската и грчката дијагноза ние сме пример за скромност. Мислам замисли која комична слика е Бугарин со жестока радикална убеденост да ти објаснува како си туркомонгол од источна Азија, чисто ради потреба за оригиналност и каприциозна надмоќ. А грчката теорија дека се постаро од 2000 години е грчко, го издига зборот дијагноза на сосема различно ниво.

Ама шо е тука е секој со маката, никој за вистината.
Това е вистина само за тези които верват дека днешните бугари са потомци на туркомонголите от источна Азиja. Които клонат ком 0 во целиот свет.
Ако видиш IGenеa- ние немаме ама ништо обшто со нив,а во големиja процент (около 50%) имаме обшто со траките.

И Бугарите и Македонците се староседелци на овие простори, то и вас ви е јасно. Само за да ја протуркате теоријата дека Македонците се предимно Бугари, мора прво Бугарите да се „Бугари“.

Семантички е безсмислена реченицата, ама мислам се разбираме. Бугарите не се “Бугари“, не па Македонците и сега замисли колку ми е мене смешно да гледам појави како Слави Трифунов и Каракачанов и ред други шо лечат комплекси на пониска вредност.

Незнам зошто ви е толку тешко да признајте дека во Бугарија има македонска крв одродена, а во Македонија една капка бугарска крв нема. Мислам која е бугарската логика? Бугарите (Бугари не се то мислам јасно е ко ден) се првенствено Траки, а Македонците не се Антички Македонци ами Бугари :tapp::tapp:

А пак грчката иронија е веќе врв, староседелците на Македонија мистериозно изчеснуваат и негде во 20ти век се населуваат пак на јужниот дел од Македонија (Егејска) од Турција и од каде ли не и воскреснуваат пак како вистинските Антички Македонци. Овие пак на северот од Македонија не се НИШТО или се шо било само не Антички Македонци, зошто нема логика Македонци да живеат во Македонија.

И после јас (како Македонец) сум должен на вакви како овај долу да му одговорам на логички издржаното прашање. :uvo::uvo:

Това е вистина само за тези които верват дека днешните бугари са потомци на туркомонголите от источна Азиja. Които клонат ком 0 во целиот свет.
Ако видиш IGenеa- ние немаме ама ништо обшто со нив,а во големиja процент (около 50%) имаме обшто со траките.

Вие единствено нешто што задржавте од нив е името, се друго е домородно од тука е, затоа сме ние и толку блиски само што ние го задржавме и името, Мајке, Мајке домија, Мајкиниот дом, Македониа.

Дека со бугарите имаме сличности е факт ама не заради тоа што ние со нив туку заради тоа што тие со нас имаат сличности. Говорат дериват од денешниот македонски (дијалект) кој го кодираа како литературен и нарекоја бугарски според политичкото име кое го носат.

Македонија е едно од имињата (во светот) кои опстанале во нивна оригинална форма. Сите други окколу нас имаат нови или други имиња. Старите имиња биле или географски, и се добиени или според неој природно-геогравски прилики во тој дел (тип на земја, планини, езера, реки итн.) или пак по некој историски владетел или божество (земјата од тој..).

Зашто толки лесно бугарите уште од кога го презеле тоа име завладувале со македонија? За време на првите бугарски царства на пр?

Населението знаело дека нашите се само сега од таму владеат. Со текот на времето се видело дека овие „наши„ не се тие како овие наши овде (туку се однародиле).

Затоа се појави тој ривалитет посебно во последните 100 години кога македонците родија едно јадро на интелектуалци кои не сакаа да си го дадат ниту името ниту потеклото како другите кои прифатија друго име и друго верување за нивно потекло.

Тој ривалитет ќе продолжи се додека однародените не сватат од каде им е потеклото (во поголем дел) и ги поштуваат „старите„ кои издржале низ вековите.

И тогаш нема да бидеме скроз исти пошто однародувањето не се случи вчера туку пред 10-12 века и тој период придонесе различни еволутивни процеси кај едните и другите. Еден од тие еволутивни процеси е на пр бирањето страна. Бугарите секогаш менувале боја како тоа го захтевале приликите. Дали тоа не е доволен сигнал за одроденост?

Се додека го негираат својот корен знаме бугарско во македонија ќе биде акцептирано толерирано само на фудбалски натпревар и пред амбасадите.

Како прво и македонците не се идентиикувале никогаш со зелената боја.

Според iGENEA точноста е клонjaшта ком 100%. Само при соседи е можно отклонение и то непоголемо от 5% :toe:

е уште ова да го слушнам и да не се отпревртам од столица.

Точност од 100% па тоа ни теоретски не е можно а камоли практично каде најсофистицираните инструменти можат да дадат точност од 3 сигма (98%) а класичните работат со два сигма веројатност (95%).

Standard_deviation_diagram.gif

Standard_deviation_illustration.gif

за вас и статистиката треба ново да се дефинира за да си докажете вашите теории....ццццц типично балгарски.

од 100 мерња добивате 100 исти резултати без грешка..:uvo::uvo:

да не отворам тема за системските грешки и нивните фактори или причинители....башка статистичките.

Не знам дали сознаваш,но никоj не може да забрани создаването на една нова нациja.....,никоj не може и не е можел да забрани создаването на един нов народ,коjто избрал как да се вика....:uvo:

Па не реков дека некој ви забранва, никој никогаш не ви рекол вие не можи да бидете Бугари, освен некој од Република Татарстан ако ви спори.

Само малку е комично така создадена нација да спори на Македонската која е постара од поимот Бугар. Особено без логично објаснување зошто на вечниот простор Македонија нема Македонци. Грчкото безобразно објаснување е дека со војна, убивање и доселување се воскреснуваат Античките Македонци во Егејска.

И чукни се посилно по глата, зошто Македонците не избраа да се викаат Македонци принудно или под некоја неприродна околност (како Бугарите по создавањето на кралството), Македонци беа и без држава. Освен ако тргнеме по бугарското Sci-Fi објаснување дека Тито во стилот на Вил Смит од Men in Black переше мозоци.

Пак ќе ти речам, ај чукни ја глата и размисли дали некоја група луѓе може во еден момент да незнае како се вика и да избере „ново“ име????

Не е проблемот толку околу генетската сличност на Македонците со Бугарите колку што е проблем со името "Бугар" кое е увезено и туѓо на балканот и според нас не би требало да има место тука.

И каj са татарските гени во бугарите?Колко % са?Като гледаме 49% траки-ништо обшто со татарите. Зашто лицата ни са европеидни???
Заштото се види от изтражуваниjaта на iGENEA,дека нема такви. Каj вас има можност да има некоja капка от нив,но при нас нема...

Еве ви уште едно изтражуване,доста интересно ТУК

Прво ова истражување на Игенеа е несериозно, пошто уште никој не објаснил кој е тој трачки, македонски и илирски ген. Сериозната наука уште не утврдила посебни гени за сите овие антички народи кои живееле на овие простори, а се знае дека според обичаите и јазикот биле доста слични и сродни народи, кои во хомеровата Илијада биле познати и под името Венети или Енетои поточно. И замисли тие Венети се класифицираат како еден од трите словенски рода денеска. Инаку трите рода се Анти, Венети и Склавинои.

Второ вие денес како нација се декларирате како Бугари, иако етнички или генетски немате никаква врска со Прабугарите. Денешната бугарска нација која се наоѓа на Балаканот нема никави сличности со да речеме волжеските Бугари, кои што се најслични со Русите. Јазикот на Прабугарите се нарекувал Угур и е турански јазик (а и денешните волжески Бугари зборуваат на турски јазик). Барем така кажуваат археолошките пронајдоци од првиот град на Бугарите во Стара Велика Блгарија. Значи вие говорите на славјански јазик, вашата култура и фолклор ама немаат никаква допирна точка со таа да речеме на волжеските Бугари, и сега ти на мене одговори ми зошто вие се нарекувате Бугари? И одговори ми зошто и нас Македонците сакате да не направите Бугари, кога ниту вие самите не сте Бугари?

Трето гледам дека се буните дека сме имале слични гени а немало бугарско малцинство во Македонија. Епа кажи ми ти на мене каде се над два милиона Македонци во Бугарија? Зошто сите бегалци од Егејска Македонија кои емигрираа во многу европски и прекуокеански земји и понатаму се нарекуваа и нарекуваат Македонци, додека само оние Македонци кои останаа во Бугарија се пишаа Бугари? Имаш ли одговор на овој феномен?

Која Генетика..онаа спроведена од германски или француски научници?..оти некако резултатите не се совпаѓаат..е политика политика..и науката ја корумпира...

Ама..јас ќе си потрам уште неколку години...Годинава или наредната започнува милијадерски експеримент наречен HGDP...или Human Genome Diversity Project..Доста контраверзен проект..ќе се знај коренот на нациите од ескими до банту црнци...Тогаш ќе видиме кои сме ние...

Која Генетика..онаа спроведена од германски или француски научници?..оти некако резултатите не се совпаѓаат..е политика политика..и науката ја корумпира...
Тие истите научници ти кажуваат дека си дојден од зад карпатите. За тоа им веруваш нели, ама за генетиката никако.

аз мога да ти одговорја.рјадко пиша заштото модераторите ме б'ршат.заштото пиша на б'лгарски. но нормално е когато темата е б'лгарија-македонија да чуеш и другата страна ништо че не е спазено правилото да се пише на македонски.в б'лгарија са дошли не са само бег'лци от егеиска македонија а от цела македонија /битола.струмица. штип. кочани. ресен в софија има цјал квартал които се нарича гевгелиискија к'дето с'м роден и аз./колкото до европа старите политически бег'лци се определјат като македонски б'лгари за разлика от по-новите икономически бег'лци.като такиви се отределјат и водачите на ВМРО Т.АЛЕКСАНДРОВ и ВАНЧЕ МИХАИЛОВ с'што и тентите роднини които повечето са в б'лгарија за жалост преследвани от б'лгарските комунисти .грешиш за 2 два милиона македонци софија е над два милиона а полувината са потомци на македонски бег'лци.а за цела б'лгарија са много повече.ати имаш ли отговор на този феномен зашто предимно в б'лгарија са бегали македонските бег'лците .всичи комити и воиводи които не са загинали са в б'лгарија а на загиналите техните роднини .като моја пра -дјадо гјумеджииски комита.дали те не са бегали к'м свободнија дел на својата родина.

Збораш за комитите и револуционерите кои се бореле за САМОСТОЈНА МАКЕДОНИЈА! Крај на муабетот незнам зошто се брукате.

Зошто и каде и кој заминал е ирелевантно, на нас Македонците ни е јасно дека има Бугари кои се со македонски корен. Одродени Македонци има многу во Бугарија денес, сите тие се сега измешани со населението и се само со по некој прадедо од Македонија. Е такви 1/8 или 1/16 Македонци има многу во Бугарија, но никако не можам да разберам јас како то е аргумент дека Македонците се Бугари.

Во Бугарија исто има и многу цигани кои сега се декларираат како Бугари, имат бугарски имиња, христијани се итн. Дали то значи дека и циганите се Бугари? Дали Бугарија била нивната родна слободна земја па сега живеат таму и се декларират како Бугари?

Во право си едно време е имало голем зид мегу македонците и бугарите. Ни един бугарин не можел да го прерипне и затова нема ни една капка бугарска крв во МК. А македонците били по мокни, рипале го и затова има македонци во БГ.

Абе алооооооо, другар, оти ме насмеваш бе дечко:pos2:

Дефинирај ми термин Бугарија, каде првпат го среќаваме и дали коренот му е на Балканот ?
Тоа е првиот чекор за да се разбереме.
Не сакам јас да ве негирам, туку сакам да сватите дека един народ во две држави, ДА, но името не одговата кое вие саката да го дадете, тоа име нема корен на Балканот.
Но и поред тоа ние мора да најдеме начин да се растеретиме од тој историски баласт, ради иднината на нашиот народ.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom