Зошто некои викаат „мама“ и „тато“ место „мајка ми“ и „татко ми“?!

• Креатор на темата Креатор на темата GRUNGE
  • Време на започнување Време на започнување

GRUNGE

Cobain со цигарче!
Член од
25 февруари 2008
Мислења
677
Поени од реакции
28
Од мал сум се нервирал кога некој ќе каже/напиши „мама“ или „тато“.

Разберете еднаш дека тие не ми се ни мајка ни татко!

Се знае, постои граматичко правило „МАЈКА МИ“, „ТАТКО МИ“!

не знам дали темава беше за тука или нешто со јазици, тоа главните нека го средат.

Поздрав

Абе батче, за кого како. Мене пр. чудно ми е да речам мајка ми и татко ми, научена си сум мама и тато да си велам и готово! Првото некако ми изгледа ко да не сум го рекла јас....некој таков филинг ми дава....
Ако тебе ти е глупо во некој пост да читаш мама тато, читај си го в ум мајка ми татко ми....и ете си средено :smir: кој како си сака мене не ми пречи....поздравки батче

Кога-како. Некогаш викам „татко ми, мајка ми“, некогаш „тато, мама“, а некогаш и „тате“:) Ми се чини дека најчесто употребувам „моја мајка“, „мој татко“.

Леле мрзам кога некој вика „мама “ и „тато“ .
Па добро бе , Мајка ми и татко ми се вика , не ми се и мене мајка и татко па да ги вика мама и тато....

Јас викам "мама" и ''тато'':smir:

И јас сум од Битола и викаме за женско „му реков“,сепак се трудам да се поправам. Има некои правила на говор и треба да се почитуваат!

Абе мајка ми и татко ми треба да се вика така е правилно и граматички ама некако мама и тато потопло помило и понежно звучит..

И така и така ги викам. Иако тате у живот не сум го нарекла човекот. Мајка ми и татко ми или мама и тато, сеедно. Второво претежно у лигавење. :bilokojzbor:
не ми се и мене мајка и татко па да ги вика мама и тато....

A...? :icon_conf

И така и така ги викам. Иако тате у живот не сум го нарекла човекот. Мајка ми и татко ми или мама и тато, сеедно. Второво претежно у лигавење. :bilokojzbor:

A...? :icon_conf
И јас баш не го сфатив муабетот, ама викам до мене ќе да е :))

Инаку за темава, им се обраќам со мама и тато, а кога ги спомувам у муабет употребувам мајка ми/ татко ми.

Претпоставувам имате браќа или сестри и кога зборувате со нив им викате „мама ми рече да одиме таму и таму“, не викате „мајка НИ ни рече да одиме таму и таму“ на тоа се мисли!:smir:

Од мал сум се нервирал кога некој ќе каже/напиши „мама“ или „тато“.

Се знае, постои граматичко правило „МАЈКА МИ“, „ТАТКО МИ“!

не знам дали темава беше за тука или нешто со јазици, тоа главните нека го средат.

Поздрав
Е добро де, нагалено, исто како Мики на пример од Михајло.

Брееееееее колку ме нервира тоа па луѓе бре не ми се тие вашите и мене мама и тато, се знае мајка МИ татко МИ ке си кажеш!

И јас порано се нервирав и го делев твоето мислење Блогерџија.Ама после тоа сфтатив дека нема врска како викаат.Тоа е толку слатко.

Ајдееееееее каква тема мислам нема ништо лошо да ги викаш мајка ти и татко ти МАМА и ТАТО. Што е лошо во сето тоа? Ако некои луѓе ти се драги има нешто лошо ако ги нарекуваш нагалено? Или ако брат ти го викаш бато или сестра ти ја викаш дада.

А кој како сака нека си ги нарекува родителите негово право али не сватив само што е финтата што кај некои нервира она мама и тато.

Граматичкото правило кое што го спомнуваш Блогерџија е точно, но и во многу книги се спомнуваат изразите мама и тато, така да свати дека тоа е една навика и општа култура која секогаш ќе се употребува.

Да, ама замисли прајш муабет си брат ти и викаш: Мајка ми ке си дојди во `10.... Тоа иде како само тебе да ти е мајка. највероватно поради тоа останало мама тато, бидејки сите растеме со брат/сестра (горе долу), а и со нив имаме најголема комуникација.

Инаку се знае дека со другар ке речиш мајка ми, не мама....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom