Дали медитирате?

• Креатор на темата Креатор на темата TheBestTipster
  • Време на започнување Време на започнување

дали медитираш?

• да

Гласови: 90 34,2%
  • не и не ме интересира

Гласови: 34 12,9%
  • не, ама сакам да знам повеќе

Гласови: 139 52,9%

• Вкупно гласачи
    263
Пред неколлку години посетувајки курс по универзална енергија,научив да медитирам со отворени очи.Првите обиди ми беа тешки и со многу главоболки но по кратко време медитацијата ми претставуваше вистинско ослободување.Сега посетувам јога и веке две години се мачам со медитацијата со затворени очи.Добивам страшни тахикардии за време на медитациите и чувство на паника.Инструкторот по јога се труди да ме убеди дека сеуште не сум спремна да се соочам самата со себе,но сватив дека сите ние всушност успешно медитираме во одреден момент само начинот на кој ке ја предизвикаме таа нирвана воопшто не мора да е тој, традиционалниот.Пример,кога ке ја пуштам омилената ми група или песна,кога ке го гледам зајдисонцето покрај некоја плажа или планина,сите проблеми исчезнуваат..Останувам Јас,самата со себе,срекна и препородена.

Од кај знаеш? Врз база на што заклучи дека таква енергија не постои?

Бидејќи во најмала рака да веруваш во некоја универзална енергија е малку...заостанато.
--- надополнето: 12 март 2012 во 07:53 ---
А енергија постои?

Постои-потенцијална,кинетичка,механичка,електрична,хемиска...нуклеарна...АМА УНИверзална НЕМА.

Дали може да се научи медитирањето преку литература,без менторување од друго лице?И препорачајте литература,секако:)

Дали може да се научи медитирањето преку литература,без менторување од друго лице?И препорачајте литература,секако:)
Не можеш да научиш да медитираш. Медитацијата е состојба а не нешто што би се нарекло информација.
Земи пример со сонот, сонуваш и си читаш литература во сон. Не постои начин да се разбудиш заради знаењето кое евентуално би го стекнал. Постојат техники кои би довеле(ако треба тоа да се случи) до будење.
Буда(буден) значи некој што се разбудил, неговата состојба е медитативна. И тој е во постојана медитација. Се друго е мајнд гејм.
Ако сакаше техники имаш по нет на кило, а јас би ти ги препорачал овие http://www.meditationiseasy.com/mCo...hairav_tantra/Meditation_techniques_index.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Vigyan_Bhairav_Tantra
Старо е ова :) како виното се, што постари тоа подобри. ;)
--- надополнето: 12 март 2012 во 16:35 ---
Ako ти треба некоја помош слободно прашај.

Бидејќи во најмала рака да веруваш во некоја универзална енергија е малку...заостанато.
--- надополнето: 12 март 2012 во 07:53 ---

Постои-потенцијална,кинетичка,механичка,електрична,хемиска...нуклеарна...АМА УНИверзална НЕМА.
Дискутираме на тема мадитација?
Методот на Универзална Енергија создаден од Master Dang,е исто така познат во други земји под различни имиња: Хумана и Универзална Енергија, Духовна (Спиритуална)Јога (SHY)и Човештво Просветлување Љубов (Mankind Enligthenment Love MEL).
Како и да е, методот и учењето во основа се исти.
и замисли...http://www.melmacedonia.mel-global.com/

Ахх преваранти,ама ај додека има овци ќе стрижат!!

Практикантот на методата за примена на Универзалната енергија треба да ги научи точните техники и да прими активирање на енергетските центри – чакри, со цел ефективно да ги применува техниките за енергетски трансфер

Јојј..каков трансфер на енергија-безжичен:vozbud:

Чакрите не постојат,луѓе ова е лажи пари.

Ахх преваранти,ама ај додека има овци ќе стрижат!!

Јојј..каков трансфер на енергија-безжичен:vozbud:

Чакрите не постојат,луѓе ова е лажи пари.
безжичен трансфер...интересно...ај вака:Радиото е безжична трансмисија на сигнали по пат на модулација на електромагнетни бранови, со фреквенција под видливата светлина.Оригинално, радио или радиотелеграфијата била наречена „безжична телефрафија“, која подоцна била скратена само во безжична....копирам од википедија,нормално...ако не беше Тесла да го патентира,тебе и тоа чудно ке ти беше...

Да тесла кога го управувал бротчето со радио сигнали-но тоа не е безжичен пренос на енергија која може да се употреби(да речеме сијалица да свети без да биде приклучена "на струја":).

И де објаснете ми каква врска има јога-та овде,чакрите(што се,каде се наоѓаат бидејќи нема доказ а ако за нешто нема доказ тогаш истото не постои.

Имам и друго прашање...ова учење е само спиритуелно,мислам нема негативци(како сатан,богови...)нема нации туку само духовно усовршување така??

И де објаснете ми каква врска има јога-та овде,чакрите(што се,каде се наоѓаат бидејќи нема доказ а ако за нешто нема доказ тогаш истото не постои.
Морам да не се сложам со ова. Има многу убиства за кој нема доказ, дали и тие не се случиле?

Станува збор конкретно за чакрите-не генерализирам.

Станува збор конкретно за чакрите-не генерализирам.
Непостоење на докази, ја намалува веројатноста за постоење на одредена работа, но не ја исклучува.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom