Суперхикс

• Креатор на темата Креатор на темата MSV
  • Време на започнување Време на започнување
superhikspece1.jpg

Суперхикс повторно на турнеја!

По трите неодамнешни концерти во државата и во поблиското соседство (во Крушево, Струга и во албанскиот град Валона), извонредните Суперхикс, кои покрај Влатко Стефановски се најизвезуван македонски live музички продукт, викендов заминаа на уште една, по кој знае која по ред турнеја. Истата започнува со вечерашната свирка, поточно настап на најголемиот Open Air фестивал во Чешка Република, познатиот Трутнов. Одтаму заминуваат за Австрија, на три свирки – Илц, Грац и Афленц (на 25, 26. и 28. август), а во меѓувреме ќе имаат и соло концерт во Швајцарија (на 27. август во Шафхаузен).
Во почетокот на есента конечно ги очекуваме новите продукти на Суперхикс, CD и DVD, снимени на ланската европска турнеја, насловена комично - Од Шенген до Шевенинген.

па кажете после дека тоше бил најквалитетното од македонија :roll:

SUPERHIKS

STO MISLITE ZA SUPERHIKS, MOJOT STAV E DEKA TIPCITE SE ZAKON (FAKTOT DEKA IMAA NAD 100 KONCERTI NADVOR OD MAKEDONIJA GODISNO OBJASNUVA SE)
AMA ZALNO E STO SE POSLUSANI NADVOR OD MAKEDONIJA NEGO TUKA (AMA JEBI GA TO TI E ZIVOT, IZGLEDA MAKEDONSKIOT NAROD NE ZNAE STO E MUZIKA)

се најдобро, генијални се, нема нивна песна што не ми се свиѓа, имам два албуми од нив, и двата се закон, ама Трумано маааалце повеќе ми се свиѓа зашто повеќе влече накај ска-панк

Бумбар, има тема за Суперхикс, пребарај у предходните страни ке ја најдеш, Гижо заклучи ја темава......

Еве да кажам нешо за Суперхикс......

Закон се, нема што, најбољи македонски ска-панк бенд шо успеале да се пробијат.....добро е што се многу слушани и надвор од Македонја, алал да им е, супер бенд!

БИОГРАФИЈА

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]
СУПЕРХИКС

[/FONT]
sha_1.jpg
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]И нема да ве излажеме ако ви кажеме дека 93та година беше доста досадна во секој поглед. На Анте Марковиќ гледавме како на убаво минато бананите се продаваа по 5 г.м. кило , бензин ни за лек , некаде таму се пукаше (а пукотниците некако како да ги слушавме одблизу) и се по тој редослед...
Во време на недостиг на инвентивност , 3 млади момчиња истата таа 93- та год. решаваат да оформат бенд. Бенд без јасна визија за своето име (впрочем каква држава - таков бенд) за својот стил , својот прогрес..и решаваат да свират пунк , брз , енергичен , но , мелодичен , ведар , певлив.
И би СУПЕРХИКС.
[/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif] [/FONT]
sha_2.jpg
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Името е позајмено од култниот АЛАН ФОРД. Суперхик е човек кој до ден денес го среќаваме во ликовите на разноразни министри , шефови , директори , акционери , а специјализиран е за кражба од сиромасните во чест на богатите , користејќи се со својот алкохолен здив.
На 3 март 1994 год. ова трио го има својот прв настап во клубот "Doors" - реставрирана мини живинарска фарма каде знаеја да навратат и по некој панкер , хипик , металец...
Во скромни услови пред 20-тина обожуватели на емотивниот пунк - х.ц ова трио го доживеа својот прв жив настап од кој вреди да се запамети само звукот на тапаните , (гитарите и вокалот останаа мистерија поради лошото озвучување)
И се понатаму во историјата на овој бенд е игра на случајности , перипетии , заплети , расплети и кулминации.
По присутвото на разноразни дипломати со англиски акцент во Македонија , решаваат да работат на англиски и да вметнат "дувачи" во составот , се со цел полесно да дојдат до толку посакуванта австралиска виза.
[/FONT]​

[/FONT]
s_h_7.jpg
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Сето тоа се случува 98-та кога во бендот покрај Лазе , Пеце , Борче , доаѓаат и Александар Спасовски - труба и Ивица Ивановски - тромбон , а не знаеа и самите дека: [/FONT] [FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]

"Некаде таму , во ресенско село
кај тивко венеше цвете
Живко , имаше дете"
[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif] За Живко Сулинчевски , нивниот тогашен саксафонист ке биде малку да кажеме декае само виртуоз на својот инструмент. Тој е цовек кој своевремено ги полнеше салите ширум Македонија , а не постоеше свекрва или девер кој не го знаеше неговото познато и неповторливо "ЖИВКОВО ОРО".
Дојде да им помогне на младите суперхиковци , сними со нив 2 нумери (едната од нив "It doesn't take" се најде на 1-вото место на канал 103радио) и
2 години подоцна тивко замина во легендите (повторно во ресенско) за да и се посвети на фолк-јazz-ерологијата која многу ја ценеше. Лазе пак , тогасниот тапанар , ја искористи својата единствена шанса да работи како жиголо во Лондон и си ја искористи.
Само господ знае колку англичанки ја имале таа привилегија да му шепотат во текот на магливите лондонски утраво некој од мотелите:
-"I love you" , додека тој ладнокрвно им одговараше: -"No way i am from the balkans"...
Ова се случуваше 99-та година , кога мислевме дека македонската идила ќе трае вечно...
2000-та година , година на суперхиковска криза. Живко заминува , Лазе заминува , Александар го отслужува воениот рок а Суперхикс никогаш не биле помалубројни.
[/FONT]

[/FONT]
sha_4.jpg
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]За срека на елитните суперхиковски единици им се приклучува Дарко Попов (тапани) и останува со нив до денес. Режирал и продуцирал голем број спотови и филмови мегу кои попознати : "мајстор и маргарита" , "маргарита и мајстор" , "пијан мајстор" , "трилер"на Michael Jackson и др. По неуспешниот обид да вметнат клавијатури во бендот , истата година им се приклучуваат уште Димитар Тодоровски (флигел хорна) и Коста Велков (самонаречен саксафонист) , а Александар ја напушта армијата за целосно да им се посвети со сето срце на Суперхикс. Ова е сега засега , конечната постава на суперхиковци (барем до јануари 2002 а понатаму ...) [/FONT] [FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Суперхикс денес се:

Петар Младеновски - басс , вокал
Борис Минов - гитара
Дарко Попов - тапани
Ивица Ивановски - DANCER - тромбон
Александар Спасовски - ЖУТИ - труба
Димитар Тодоровски - флигел хорна
Коста Велков - саксафон
[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif] Позначајни датуми за одбележување:

'95 - demo cassete "Yodle"
'98 - сингл "Falling down"
'99 - сингл"It doesnt take" (1 место на Розе Кадилак радио листа)
'2000 , април -e.p."Музика за весели и тажни"
2000 , јуни- "Глупави песни" прво мест на скоро сите видео и радио листи
2000 , декември - потпишан догвор со Lithium records.
2001 , 11 октомври - промоција на албумот"Чекај бе викам каде бе малку" (снимен во студио "Димитрови" , содржи 13 песни)
2001 , октомври - видео клип за песната "Раде"
1993-1994 - настапи , концерти , гостувања ширум Македонија и светот (Велес , Штип , Скопје , Блаце , Моноспитово , Лабуништа , Крилатница , Брисел..)
[/FONT]

BRAVO ZA OVA GORAN
AMA KOSTA OD DAMNA NE E SO NIV A (Ivica Ivanovski) PAPAK SI ZAMINA OD SUPERHIKS PRED (otprilika) 2 MESECI

ми се свиѓаат, одат на турнеи низ цела европа, растураат :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom