1883 (Мини серија 2021-2022)

• Креатор на темата Креатор на темата Justae Verum
  • Време на започнување Време на започнување

Justae Verum

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
3.014
Поени од реакции
3.559
1883 - отцена 5/10.

1766850532916.png

Искрено, ми е преку глава од серии и филмови од 21-от век кои им лепат модерни ставови на ликови од 19-от и раниот 20-от век. Резултатот е приказна што е толку неверодостојна што, без разлика колку е добра продукцијата, едноставно не држи вода.

Елса како „бунтовна хероина“ е чиста фантазија. Такво однесување не било реално ни кај најсилните жени од тоа време, а камоли да биде толерирано од семејството или од општеството.

И да, имало бели жени мажени за Индијанци, ама не од љубов и личен избор, туку најчесто насилно. Се спомнува Куанах Паркер, познатиот водач на Команчите. Неговата мајка била бела, точно грабната на девет години во напад во кој ѝ го убиле целото семејство. Романтика? Тешко.

Но очигледно, историскиот контекст мора да се жртвува за да се задоволат современите наративи. Продукцијата и актерите се на топ ниво, да не беше Елса серијата ќе беше 9/10.

@Justae Verum , 1883 беше prequel на Yellowstone. Има отворено теми за сите серии во универзумот, и за 1923 и за Yellowstone, само оваа ја прескокнавме дека беше минисерија, од само една сезона.

Сега продолжи со 1923, и на крај изгледај ја и Yellowstone, па врати се да ми кажеш фала и ти, како сите други на форумот. ;)

@Justae Verum , 1883 беше prequel на Yellowstone. Има отворено теми за сите серии во универзумот, и за 1923 и за Yellowstone, само оваа ја прескокнавме дека беше минисерија, од само една сезона.

Сега продолжи со 1923, и на крај изгледај ја и Yellowstone, па врати се да ми кажеш фала и ти, како сите други на форумот. ;)
Тоа и ми е планот. Многу ја фалеа Yellowstone, ама немав време да ја гледам, па сега одам по ред. Моментално ја гледам 1923.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom