Офчар напиша:
македонските автори ги ставаат во лектира. затоа никој не ги чита.
Da gi citaa i togash nemashe da bide tolkav problem. Makedonskite avtori ne se izdavaat pred i se, bidejki vo niv ne se gleda sansa za profit. A nema sansa za profit bidejki prefinetosta za "pisaniot zbor" odavna prestana da se turka niz ucilisnite klupi a i domovite makedonski. Na vremeto hodajucite enciklopedii prodavaa Dostoyevski propraten so Slavko Janevski dva metra na metar u zelena ili kafena varijanta zavisno od boja na namestaj; pa ke se najdese nekoj koj od vreme na vreme ke se resese da ja simne prasinata od niv i da vidi shto e pozadi ubavite korici. Opadna "modernosta" i zelbata za nov namestaj, pa so toa izgleda i zelbata da se ima dobra varijanta na korici u kukjna biblioteka koi od vreme na vreme ke se fatat.
Vo Makedonija ne se cita generalno. Jas bev zapreprastena od knigite koi mene drugarite mi gi preporacuvaa letoto koga otidov da stapnam vo Tabernakul i Makedonska kniga.
"Koj mi go ukrade sirenjeto," "Kodot na Da vinci" (ovaa moze malku pokasno mi ja preporacaa), "Tom Clancy" i "Sidney Sheldon." Da idese pistol uz niv moze i ke se zainteresirav.
Ali jas degen fino lepo si izlegov so Smilevski, Isakovski, Muhic, Andonovski, Pavlovski, Prokopiev -- i se sekjavam se za iljadarce jali malo vise samo. Pa koja citanka - nema pari koe toa go kupuvaat. Ama nema ni pari koi go kupuvaat prasanjeto: " Koj e Isakovski?" Uste podobro "Koj e Muhic?" Aj neka zucne pak nekoj od Makedonija deka ovie strancite ....Go izgubivme li custvoto za dobar pisan zbor, posebno onoj nasiot makedonski, si udrivme krst na celo. A si go imame udreno. Vo Makedonija retko koj fakja kniga, ne samo nasa, sekakva. Sekoja cest na isklucocite.
p.s. Ko shto bi rekol Jergovich, Saraevo ne umre koga se krena Holiday inn vo vozduh; Saraevo ne umre koga se skina 15 godisnoto dete na ulica; Sraevo ne umre koga se sluci masakarot na Markale - Saraevo umre koga izlegoa plamenite od univerzitetska biblioteka.
Umre i Makedonija, koga poslednata kniga se vnese vo ikoja biblioteka, pred mnogu godini.