Themacedon
ViXa
- Член од
- 16 август 2009
- Мислења
- 154
- Поени од реакции
- 75
да бе...тоа и мене ме интересира
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
То што се продава по чаршии и улици е безвредно ѓубре најчесто ги набавуваат од Бугарија каде што се штанцаат на велико и вештачки им се додава патина боја.... али се фалсификати па речиси во 100% случаеви.
Би требало да се фер и да ги продаваат како реплики и никум ништо. Јас би зел за во витрина и реплика. Постојат медтоди и начини да се види дали некоја монета е или не е фалсификат, а тие бугарските се многу наивно правени али пошто ги купуваат овдешни “патриоти“ кои не се разбираат во монети и не е битно.
Инаку за погоре одговор, не е можно да купиш таква монета (од Филип или други македонски владетели) пошто се од исклучителна важност за Македонија и како такви се третираат, а и за собирање е чурук процедурата пошто по закон не смееш да купиш монета таква (не смее да се продава) а и ако ја најдеш МОРАШ да ја пријавиш и однесеш во музеј или полиција каде треба да објасниш каде ја најде (мора да е најдена на твој имот) кога и како. Ако им е сомнително или имаат сомнение во прикаската ќе ти ја одземат ако е се ОК ќе можеш да ја задржиш во твоја сопственост.