Исус, Мухамед, Буда, Конфучие... кој?

Fanatic+Picasso, off topic ste, sakate ladenje od edna nedela, togas prodolzete, ako ne sakate, vratete se na temata, OK?

A be vi rekov deka nema da se razberete...
Srce je moje...violina...sto je diras...kad neznas da sviras???

Prvo i osnovno:
Pravoto na izbor na religija e licno!I mora taka da ostane!
(dodeka 99.9% od lugjeto na direkten ili indirekten nacin se trudat da ja nametnat svojata religija na drugite lugje)
Religijata ne e za paradiranje!Toa e verbata koja sto ja imas vo sebe si,i samo za sebe si!
Nikoj nema da stane pogolem vernik...ako redovno odi na crkva,djamija ili sinagoga(ex)
So samoto odenje...grevovite nema da se izbrisat!Vazno e da veruvas vo sekoj moment,dodeka disis...I da se trudis da ne pravis greski!
Tolkuvanjata se razlicni...eden e presvetliot za site...
Nekogas...ke razbereme koj bil vo pravo!
Prerano e za vakvi diskusii na Balkanot.
Na polu sala,Ne brze od zivota-Monteniggers (ako zelis bilo gdje).

Rekov vekje deka Islamot e zrtva na nevernite tolkuvanja(ucenja) od `uceni`-odji koi sto so ili bez namera pravat takvo tolkuvanje!
Vo ramkite na Islamot ima nekolku glavni podelbi po ucenja,i mnogu sekti!
Islamot e i zrtva na nazadnosta na del od vernicite koi sto go propovedaat-no ne Islamot gi unazaduva!
Naprotiv!
Na sekoj musliman mu e najstrogo zabraneto da ja nametnuva svojata vera na drugite(nevernicite) so sila-sepak,svedoci sme na masovni prekrsuvanja na ova pravilo!
Objasniv i mnogu drugi tolkuvanja vo eden predisen post na druga tema,ne mislam da gi povtoruvam!
p.s Mustafa Kemal go spomnav vo drug konteks:
Ke gi izvadam od djamiite na ulica onie odji...(i popovi i site ostanati...jas bi dodal)...ke gi zabranam nivnite spletkarenja i intrigi...i ke gi nateram da zarabotuvaat kako mazi!
Celiot nesporazum,site problemi i losi tolkuvanja...proizleguvaat od `svestenicite` koi sto `pravilno` propovedaat!
Imajte dobra nok!

Garfield напиша:
Fanatic+Picasso, off topic ste, sakate ladenje od edna nedela, togas prodolzete, ako ne sakate, vratete se na temata, OK?

Off topic?
Neli koga nekoj ke kaze koj e negov spasitel, treba i da argumentira, da prilozi nekoi fakti, i sekako da odgovara na postavenite prashanja.
Ako site taka sme off topic onda nikogash nema da se stvori diskusija.
A vo forumov sve ima, diskusija nema. :(

Isus!
Veruvam deka postoi Bog, veruvam vo Gospod deka toj e eden, bezrazlika kako se narekuva vo sekoja razlicna vera...

Pa sekoja vera e dobra ako ja pocituvas i ako mnogu ne ja analiziras,no sepak za mene e mojata pravoslavnata.

Kako sakate veruvajte znajte deka nieden od vasite proroci ili bilo koj nema da moze da ve spasi sudniot den.....Nego ovde ima edna polemika medzu teolozite deka vasite dela i vaseto srce ke ve spasat i sto e najsigurno milosta na Boga....zatoa se veli deka Bog e milostliv i Bog prostuva znaci sepak Bog koj saka go kaznuva koj saka go spasuva .

Ako nekoj vistinski veruva vo Bog, ajde taka da go narecam, nema da mu bide vazno dali e Isus, Muhamed, Buda, Konfucie ili ne znam koj. Ovie licnosti se tolku golemi zatoa sto gi custvuvale custvata na vistinskiot nacin i ne se sramele od niv, samo luge, a ne i sinovi na boga , proroci i sl.
Bog vsusnost i ne bi go definirala kako licnost. Bog bi go definirala kako seto ona sto go preopovedaat gorenavedenite licnosti, toa e ljubovta, razbiranjeto, pomaganjeto, mirot, blazenstvoto i t.n.
Site onie custva koi go pravat zivotot ubav bi go narekla Bog, i toj Bog treba da go custvuvame vo srceto i da go sirime naokolu. Pokraj toa i nema potreba od imenuvanje.

Ја мислам дека сите вери се слични...се дешавале исти работи..неможам да издвојам некоја шо е најкоректна---објаснувањево ми е...

Факт е дека секој си ја воздигнува својата религија. Затоа ако сте верник верувајте и молчете, ако не сте пак молчете! :)

Верувам во сите нив, се раководам според сама себе.
Simple as that.

Сите од горенаведените се труделе да го објаснат Бога. Како што се обидувам и јас да си го објаснам.

Во проповедите на Исус има најмногу пораки за мир, еднаквост, љубов, разбирање, надеж... затоа го сметам за најдобар толкувач на Бога.

Сепак, Библијата и другите книги воопшто не ми значат.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom