Илири = Словени

• Креатор на темата Креатор на темата bitushanec
  • Време на започнување Време на започнување
Илиро-тракиските јазици биле зборувани од Дунав па се до Belo море, од Јонско до Црно море, а денес, освен крајниот запад, не се променило скоро ништо.
Словенски зик е наложен во сички народи на балканот от Константинопол во пакет со азбука глаголица и новото крштение от епископи на патриарх Фотиус.
Използван е удобен момент - капитулациjaна хан Борис и во договора за капитилациja e има клауза да го крстат епископ от Константинополската црква со целиjot бугарски народ.

И тогава ханство Бугариа се простирало до панониja на север и до днешна Албаниja на запад (бугари зели опожарените от братовете им авари земи като наследие) и за да постави тези земи под влиjaние на Константинопол е било важно да се наложи един език - словенски и вместо во Великоморавиja да се шири провизантиискио план за послушни словени во балканот.
Цел - разделjaне на народите от Балканот от римокатолическа Еуропа.

Da ali Albancite nikogas ne bile pod Vizantiska crkva,tie se edinstveni vo ovie prostori na juzen balkan koi bea direktno pod Vatikan

I Makedoncite bea pod Rim za vreme na Kliment Ohridski.

.

Drugari sqiptari, faktot e deka slovenskite narodi imale ilirska nacionalna svest uste vo sredniot vek. Tie celo vreme se narekuvale ILIRI, a toa sto nekoj pisuval nekakvi si nelogicni 'istoriski'' textovi, toa e druga rabota. Istorijata ja pravat istoriskite pishani izvori, a istoriskite izvori kazhuvaat deka ILIRITE bile sloveni.

Kade postoi nekoj zapis od sqiptar dela e ilir, deka zbori ilirski jazik? Seto toa za sqiptarskoto ilirsko poteklo e vasha izmislica i mnogu dobro znaete deka e seto toa e izmisleno od krajot na 19 vek.

Zarem ne ve interesira majka Rusija i Daghestan?
:smir::smir:

[FONT=arial,sans-serif][SIZE=-1]Madrasah students in Daghestan
2F807B0E-5309-4E3F-811A-99F22AEFBBB0_w220.jpg

[/SIZE][/FONT]

Mr.M[][]N;1258228 напиша:
Da ali Albancite nikogas ne bile pod Vizantiska crkva,tie se edinstveni vo ovie prostori na juzen balkan koi bea direktno pod Vatikan

Ohridskata Patrijarshija e sozdadena so tomos od Vatikan. Ohridskata Patrijarshija ja vladeeshe cela Albanija, juzhna Italija i Sicilija. Sekoj narod na Balkanite si ima svoja crkva; bugarite ja imaat Trnovskata PAtrijarshija, Srbite Pechkata, Grcite - Konstantinopolskata.

А Васил бугарчето...вашата. :)

Ова ептен ми е интересно, Илирски институции...

Сеа едно трик прашање...знаеш кој учел во таквите илирски институции, особено во Рим и Наполи во 15-18тиот век??

Да те посочам малце? Матренга, Барди, Богдани....Арбреши, кои зборувале албански. Епирски. Јазик којшто јас денеска го зборувам.

Илирите ако се словени, а го зборувале истиот јазик што го зборувам јас...можда...

Ама па чудно ми е...

Сеа според целава твоја теорија...вака одприлика се десило.

Илирите биле словени, словените биле словени...дошле албанците од кавказ, им украле јазик и историја, и ги натерале СИТЕ словени да зборуваат на друг туѓ јазик...
Илирскиот јазик останал разбирлив само за албанците...а словените го заборавиле илирскиот јазик, дека нормално дојденциве од кавказ ги натерале на тоа...

Чудно...ептен чудно.

Матренга, Барди, Богдани ne rekle deka zborat ilirski i nikogash ne se identifikuvale kako ILIRI, zosto juznoslovenskite narodi se ILIRI i toa tie mnogu dobro go znaele :pos2::pos2::pos2::pos2:

A na koj jazik zborel Iskender Beg = Aleksandar Kral? :vozbud:

Drugari sqiptari, faktot e deka slovenskite narodi imale ilirska nacionalna svest uste vo sredniot vek. Tie celo vreme se narekuvale ILIRI, a toa sto nekoj pisuval nekakvi si nelogicni 'istoriski'' textovi, toa e druga rabota. Istorijata ja pravat istoriskite pishani izvori, a istoriskite izvori kazhuvaat deka ILIRITE bile sloveni.

Kade postoi nekoj zapis od sqiptar dela e ilir, deka zbori ilirski jazik? Seto toa za sqiptarskoto ilirsko poteklo e vasha izmislica i mnogu dobro znaete deka e seto toa e izmisleno od krajot na 19 vek.

Zarem ne ve interesira majka Rusija i Daghestan?
:smir::smir:

[FONT=arial,sans-serif][SIZE=-1]Madrasah students in Daghestan
2F807B0E-5309-4E3F-811A-99F22AEFBBB0_w220.jpg

[/SIZE][/FONT]

Proud to be Muslim Albanian......Iako pradedoto na mojot dedo, bil katolicki pop. Nikogas ne sum ja sakal taa togasna turska politika, ali mnogu sum sreken sto sum Musliman.

A za toa zapisi, hahaha, toa bese Carstvoto na Car Dushan.hahahaha, mnogu nisko padna so tie postovi...Toa e zemeno sve od Hrvatska i Srbija. Hrvatite, tie vo dalmacija se racunat Dalmati,Iliri, ali jazikot im e slovenski, znaci ne zacuvale nisto od ilirive, a nie albancite iako "ne sme" iliri vrieme od nivna kolku tolku kultura, a osobeno JAZIKOT. Te molam pocni da go naucis jazikot na idninata, ALbanskiot, koj veke stana golema sila vo ovie prostori....

Mr.M[][]N;1258258 напиша:
Da, ali posle toa, ne bea. A albancite bea niz vekovi, potoa, sekogas. Vasite idea vo Konstantinopol, a nasive vo Rim.

Prvo dojde do delba na Crkvite, pa potoa pocnaa tie raboti, na progpagandi, na sirenje na slovenskotata kultura niz slovenskite narodi, koi bea pobrojni vo delot na Vizantija, i zatoa i tie ja narekoa Slovenska Kultura, propaganda za svrtuvanje na Slovenite kon Vizantija. Znaci tie bea politiki na grcite, i vo golema mera uspeaja.

Znaci da se razbereme, slovenskata kultura pocnuva od toa vreme. porano nemalo takvo nesto, sve bilo Rimsko i Helenisticko

Dobro, ama sqiptarska kultura pocnuva od 1913.

A slovenskata kultura od 9 vek, so centrite Solun i Devol (koj e sega vo juzna Albanija). Znaci Devol e makedonska oblast i nemalo sqiptari, stom tamu bil centarot na slovenskata kultura :helou:

Матренга, Барди, Богдани ne rekle deka zborat ilirski i nikogash ne se identifikuvale kako ILIRI, zosto juznoslovenskite narodi se ILIRI i toa tie mnogu dobro go znaele :pos2::pos2::pos2::pos2:

A na koj jazik zborel Iskender Beg = Aleksandar Kral? :vozbud:

Dobro te, zboruvale "kafkazski" koj spored stranskiv e istoricari i linguisti e eden od najstarite jazici vo ovie prostori, mnogu slicen na ilirskiot. hhahahahah Albansko - Epirotski, koj mozda bill i jazikot koj go zboruvale i Antickite Makedonci.....hahahha

Mr.M[][]N;1258260 напиша:
Proud to be Muslim Albanian......Iako mojot pradedoto na mojot dedo, bil katolicki pop. Nikogas ne sum ja sakal taa togasna turska politika, ali mnogu sum sreken sto sum Musliman.

A za toa zapisi, hahaha, toa bese Carstvoto na Car Dushan.hahahaha, mnogu nisko padna so tie postovi...Toa e zemeno sve od Hrvatska i Srbija. Hrvatite, tie vo dalmacija se racunat Dalmati,Iliri, ali jazikot im e slovenski, znaci ne zacuvale nisto od ilirive, a nie albancite iako "ne sme" iliri vrieme od nivna kolku tolku kultura, a osobeno JAZIKOT. Te molam pocni da go naucis jazikot na idninata, ALbanskiot, koj veke stana golema sila vo ovie prostori....

Nesto da ti pojasnam. Katolickite svestenici ne se zenat i ne mozat da imaat deca, a kako toa dedoto na tvojot pradedo bil pop? :helou:

Pa jazikot slovenski bil ILIRSKI, taka pishuva od vek i vekov.
A kako mozhesh da tvrdish deka ti zborish ilirski jazik, koga tvojot jazik nikogash ne e klasificiran kako ilirski. Ne postoi nitu eden edinstven dokument deka sqip e ilirski jazik, nikogash vo istorijata. Znaci, seto toa sakate da e taka, ama ne e taka, zosto ilirskiot jazik e slovenskiot jazik :wink:

Eve ti od istorija od 1545 godina, od RIM, kade se kazhuva deka ilirskiote narodi se slovenski, a ednite iliri koristat kirilica, a drugite latinica. Zarem i RIm lazhe?
palat1.jpg

Mr.M[][]N;1258270 напиша:
hahahahaha, da be, hahaa dobro. a makedonskata kultura zaedno so istorijata pocnuva so pojavuvanjeot na prvite romanticari vo 2007 godina. Koi zaludno simaat od sosedive, i si gradat, sovremena antika

Slovenite se Makedonci. Ide od zborot SLOVO, pismen covek. I makedoncite kako bile opismenuvaci na Balkanov, zatoa se nareceni i sloveni, a otkako site sosedni narodi (Iliri i :helou::helou:Traki) go prifatija makedonskoto pismo i tie se nareceni sloveni i uste i Makedonci.

A koi se tie stranski istoricari i lingvisti? Site redum od Tirana, posle 1945 godina? :pos2::pos2::pos2::pos2:

Covek, daj nekoj dokaz kade nekoj sqiptar napishal vo sredniot vek deka e ilir i deka zbori ilirski jazik. Nie ti dadovme 10000 dokazi deka ilirite se sloveni i ti pak samo negirash, no bez dokazi. A bez dokazi, nikoj ne moze da ti veruva.

hahhaa, ne ti davam, neam vreme bratce, ne sum panicar kako tebe, koj po 5 na den ide do biblioteka i sto ke najde za antikata i nesot drugo ke go postiras.

Brat, toa deka ilirite se sloveni, mnogu si glup, koga i samite srbi kazuvaat deka se od Karpati. Znaci pravis negacija na celata svetska istorija.

A kako drugo, ti go pokazale drugite albanci vo forumot.

XHON BUZUKU -MESHARI (Misa) 1555 god

prvo delo na cisto albansko-ilirski, izdadeno vo Vatikan. a gi ima i drugi, ali neam vreme.

Ajde sega MAKEDONSKO ILIRCE, smeni si go imeto, i daj mu go na grcite, i stavi si go ILIRIJA

Nemash fakti, a vreme imash :helou:

Vo RIM, 10 god. pred 1555 t.e. vo 1545 g. e izdadena poznatata istorija za ILIRITE t.e. slovenite. Znaci i Rim znael koi se ilirite vo toa vreme.

P.S. Toj pra...pradedo da ne bil slucajno pravoslaven pop? Zosto samo pravoslavnite i protestantskite popovi moze da se zenat (ednas), a katolickite ne.
A i ubo zboresh makedonski, da ne si i ti nekoj nash brat, prvo islamiziran, pa posle sqiptariziran? :helou:

Nemash fakti, a vreme imash :helou:

Vo RIM, 10 god. pred 1555 t.e. vo 1545 g. e izdadena poznatata istorija za ILIRITE t.e. slovenite. Znaci i Rim znael koi se ilirite vo toa vreme.

P.S. Toj pra...pradedo da ne bil slucajno pravoslaven pop? Zosto samo pravoslavnite i protestantskite popovi moze da se zenat (ednas), a katolickite ne.
A i ubo zboresh makedonski, da ne si i ti nekoj nash brat, prvo islamiziran, pa posle sqiptariziran? :helou:

Hahah, jas bratce, sum prav albanec, toa deka bil pop go kazav e za da zvuci po silno. Praprapra dedoto se vikal Pjeter gi poturcile vo 18 vek, i za pop ne bil, ali bile katolici, kako i site drugi albanci...kako mnogu sto gi ima vo Skopje, do den denes,od kade proizleguva Gonxhe Bojaxhiu, Majkata na Svetot. Zef Lush Marku, albanskiot patriot od Skopje, potoa pisatelot Josif Bageri od Gorna Reka.

Eve negova pesna za albancite vo Skopje

SHQYPTARЛT E SHKUPIT !
Shkup, or’kjytet i ndлgjuet !
Me ta bijt e tu shqyptar…
Shum provime ki provuet,-
Po tash ke nis udhл tл mbarл
Bijt e tu tash kan fillue,
Gjith te zonat me i lon’-
Dhe kan nis me u vllaznue !…
Amлs nderim pлr me dhon.
Shum i lumtun je , o Shkup
Se bijt e tu, ktu sivjet :
Kan fillue me зel kllub..
Nл atni n’vendin e vet.
Besa bij e tu i kie :
Trime t’fjamtun з’ke rrit vet ;
Fлmi veshnje, bij Shqypnie-
Dhe kunora nл kлt jet.
Me kta trima з’ka Gegnia !
Gjithkund edhe nл Kosov …
I ka besa dhe Toskinia,
T’cilлt s’prrallen po bojn prov …
Gjitha kta trima besa – besлn
Pasha Zotin e kan dhon –
Sл nл t’errлt s’duen t’jesлn!…
Por gjuhлn me msu kan thon.
Perande kta po pлrpiqen,
Dit e nat pa mprajtim;
Edhe tл mdhenj nuk po hiqen !…
Derdhin t’holla, pa kursim.
Gzohu Shqypni amл e dashun ! …
Se nji koh tл mir ke mbrrit ;
Bijt e tu s’te lon pлr mbysun…
Fort shum shpejt je tuj shлndrit.
T’rrojn Shkupnjonлt dhe Shqypnia !
T’ rrojn kllubi me gjith shok !
T’rrojn bashkimi e vllaznia !
Kлshtu du pлr Qill’ dhe tok .

Skopje 25 . X . 1908

Potoa pesna za albancite vo Bitola

KUSHTRIMI I SHYPTARVET
NЛ MONASTIR

Na ka зpik Natura me ndies tл dlir,
Disa djem, Shqypnie, disa burra t’mir
Kombi ka fillue dhe ka zgjedh kta trima !
Burra tл shлndrritun, por si vegлtima.
Prej gjith anлsh kombi, senitлs ka zgjedh
Dhe nл Monastir kta djem u kan mledh;
N’ kushtrim me kushtruem nл kлt mujл sivjet
Dhe me kuvendu pлr gjuhлn e vet.
Shkronja pлr me zgjedh, se shum na duhen, -
Se kombi dhe gjuha ; besa me kta ruhen !…
Me kta shkruhen fjalлt : ‘’ Liri dhe bashkim’’ ;
Me kta shtohen punлt, pлr ma t’mir unshim
Kta shлndritin komb, sjellin kjytetni !…
Ah, tл cilat na s’i kemi nл Shqypni.
Pлrande Shqypni, e lumtun sot je,
Se pлr ty besa, u nis jet e re.
Bijt e tu filluen, me t’qit faqe bardh !…
Ande kah gjith anлt, nл kлt vend kan ardh
Kta trima з’ke rrit, t’pudhin komb e dor!
A balt e tua, t’qindisin kunor.
Kombi sot kremton dhe fort shum gzohet!…
Se fлmia jote, shpejt dot’lulzohet…
Tл rrojn! Keta trima, senitлs kombi,
Se ky kushtrim ton botлn trondi!…
Tл rojn Shqypnia ! me gjith bijt e sajл !…
Besa tosk e gegл, kurri nuk i dajл.
Njлsia bon forcin
Dhe bashkimi ka fuqin!
Cili komb kta i ka:
Kurri s’vritet vila me vlla..

Objavena pesna vo vesniko. ” Uria” nr. 18, 29 .XI .1908, Solun

Ako sakate ke mozad i da gi prevedam

debry09-thumb.jpg

Илирска азбука од 1596 година (de Bry, Alphabeta et characteres)

daniels.jpg

Alphabetum Illiricum Sclavorum, Richard Daniel "Compendium of the most usual hands..., London 1664"

Баш ме интересира зошто со векови никој албанец не протестирал против употребата на зборот “илир“ од страна на словените ? Еве сега сте толку збунети, а тогаш ништо!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom