Picasso`
Schizophrenic!
- Член од
- 26 јануари 2007
- Мислења
- 4.149
- Поени од реакции
- 197
A ''Gospodar Ivann Kastrit'' sqiptarsko ime li e toa i titula?
Tuku Marin Barleti te demantira. Veli deka DIBRANIS se MACEDONICIS (Makedonci)....Scanderbegus... vias patentes inter manipulos antesignario Dibranis suis et Macedonicis explevit (ea levis armatura erat)".
Daj da vidam latinska verzija na knigata na Barleti. Ke moze toa da go vidam?
Shto pishuva i kako go pishuva imeto na Ivan ili Gjon.
Potoa, shto ima vrska deka Debar bil Makedonski grad. Preku takvoto.
Cela ovaa havarija shto ja spremi Popovski bi bila validna koga bi bilo tocno negovoto tvrdenje deka:
Точно, но вистината е друга. До 1912 година, кога Англосаксонците на вештачки начин ја склепаа денешна Албанија, отцепувајќи ги Македонците од неговото матично ткиво, колонистите на тие простори - Тоските и Гегите (Албанците), не знаеја дека на територијата што ја колонизирале постоел некој голем витез и крал по име Георгија Кастриот. Оваа историска личност им ја прилепија неупатените англосаксонци. Тие, имено, направија два грева, не само спрема Георгија, туку и спрема македонскиот народ, бидејќи е негов син. Освен што им го прилепија, тие исто така му ја сменија и именската придавка од Искендер (Александар), во Скендер-бег, што претставува своевиден фалсификат. Георгија никогаш не бил ни Скендер, ни бег, ниту пак Гега (Курд), туку чистокрвен Македонец. Барлети во своето капитално дело зборува дека неговите борци не биле составени од Тоски и Геги, туку од Трибали и Бугари, што значи од Словени, односно од Македонци.
Тоските и Гегите немаат ниту грам материјална култура во Албанија, што зборува за нивното отскорашно присуство на тие простори. Сите предмети што се пронајдени при археолошките истражувања во Матија, во илирските и во подоцнежните раносредновековни тумули и некрополи, а работено е речиси на 75 локации, во науката се именувани како „словенски фибули“, што значи дека на тие простори од најстари времиња живеел македонскиот словенски елемент. И уште еден многу важен податок. Имено, меѓу 60 и 65 насто од населението во Република Македонија што денес се декларира како албанско (гегско-арнаутско), е по род мијачко, прво исламизирано, а потоа за да може да опстане на своите древни простори од геноцидот што го спроведувале Гегите - се гегоизирало. Денес или утре таа популација ќе се свести, ќе се осознае себеси и ќе и се врати на нацијата на која и припаѓа - македонската.
Znaci koga ova bi bilo tocno, onda bi bil Mijak.
Znaesh inaku koi mu bile zetovi?
Od kade poteknuva negovata zena (sopruga)?
Paktot na Leza?
itn itn itn
Site avtori shto gi spomenuva Popovski implicitno go manifestirat albanskoto poteklo na toj GJORGJI vash.

Zoshto bre vie Mijacite ne znaete koj bil shkendo?
Imam dobra statija od Ganco Todorovski, bash za doticniot, nema ubavi zborovi za Popovski od nego