Перење мозок, манипулација...

• Креатор на темата Креатор на темата Crazy in Love
  • Време на започнување Време на започнување

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Локација
Некаде далеку...
Сум била сведок во минатото на вакви појави, па затоа и ме поттикна да ја отворам темава.

Дали сте биле сведоци или дали на вас директно ви се случила во врска партнерот благо кажано да ви го пере мозокот односно постојано да манипулира со вас или со личноста која што ја познавате?
Работите кои порано сте ги мразеле, а него му се омилени почнувате да ги сакате, некако почнувате да станувате личност која што никој не ја препознава, па и вие сами не се препознавате. А не сакате да бидете таква, но едноставно партнерот свесно ви го пере мозокот, ве навртува против пријателите, против луѓето што ви се блиски?

И? Што се случи? Се освестивте, некој друг ви ги отвори очите или...?

Дали партнерот од добро и од љубов го прави ова или од егоизам? Дали личноста која е манипулирана, одбива да ги гледа тие работи, заради розовите очила од љубов или заради тоа што партнерот е вешт манипулатор?
Заради кои причини некој би сакал да го наврти партнерот против своите блиски и пријатели?

Дали е можно човек да е свесен дека му е испран мозокот, да приметува дека почнува да станува нешто што не сака, марионета, а сепак да продолжува со играта и да не го спречува тоа?

Работите кои порано сте ги мразеле,а него му се омилени почнувате да ги сакате,некако почнувате да станувате личност која што никој не ја препознава,па и вие сами не се препознавате.
Ми се има случено ова. Ама не би рекла дека ми беше испран мозокот. Совршено јасно ми беше што се дешава, дури и на некој начин ми се допаѓаше тоа. Свесно сум била манипулирана, најверојатно. За по некое време да ми текне дека тоа едноставно не сум јас, дека не се пронаоѓам себеси со тој човек, таква каква што тој ме „претвори“.

Партнерот ова го прави од не од егоизам туку од некоја безвезна замисла за „совршена“ и се што не се вклопува во тој профил го менува. Мене ми беше само чудно во кој дел не се вклопуваше друштвото, што едноставно „ме тргна“ од сите.

Бах, бев помала и најверојатно полесно манипулативна од сега, но сепак.. Тие два месеци беа поучни! Многу:)

Сум била сведок во минатото на вакви појави,па затоа и ме поттикна да ја отворам темава.

Дали сте биле сведоци или дали на вас директно ви се десило во врска партнерот благо кажано да ви го пере мозокот односно постојано да манипулира со вас или со личноста која што ја познавате?
Работите кои порано сте ги мразеле,а него му се омилени почнувате да ги сакате,некако почнувате да станувате личност која што никој не ја препознава,па и вие сами не се препознавате.А не сакате да бидете таква,но едноставно партнерот свесно ви го пере мозокот,ве навртува против пријателите,против луѓето што ви се блиски?

И?Што се случи? Се освестивте,некој друг ви ги отвори очите или...?

Дали партнерот од добро и од љубов го прави ова или од егоизам?Дали личноста која е манипулирана,одбива да ги гледа тие работи,заради розовите очила од љубов или заради тоа што партнерот е вешт манипулатор?
Заради кои причини некој би сакал да го наврти партнерот против своите блиски и пријатели?

Дали е можно човек да е свесен дека му е испран мозокот,да приметува дека почнува да станува нешто што не сака, марионета,а сепак да продолжува со играта и да не го спречува тоа?

Сум била и јас сведок на вакви манипулации, за жал.
Претварањето во личност која никој не ја препознава е нешто што самите го дозволуваме. Во ред е и да засакаш и да направиш некои работи кои порано не би ни помислил да ги сториш, но не е во ред некој постојано да влијае на твоите одлики, на твојот живот и твоите пријатели.

Манипулирањето е една работа која ја дозволуваат и двете страни. Оној кој манипулира за мене е страшно егоистична појава, посесивна и неверојатно љубоморна личност. Можеби ја сака изманипулираната личност но неговата љубомора и посесивноста надвладуваат. Неговото его се руши ако тој не контролира се околу себе па затоа и прави марионетка од личноста која слепо го слуша.

Изманипулираната личност е заљубено изгубена. Преголемата доверба и помислата за сигурност, потребата да се биде со некој се работи кои преовладуваат над здравиот разум. Освестувањето оди бавно. Кај некои успева, кај некои не. Разговорот со другите не вреди ништо. Така само се потврдува теоријата на манипулаторот дека тие не и мислат ништо добро и се можеби и љубоморни на нивната врска. Со самиот разговор не постигнувате ништо друго освен караница и губење на другарката.

Не знам сеуште што е тоа, кој е тој факт и фактор поради кој тие се освестуваат. Прекинувањето на врската е навистина болно, враќањето во нормала и соочувањето со околината е тежок, долг процес. Не е сеедно кога долго време си бил марионетка да научиш да реагираш сам на се околу.

Јас сум манипулант. :kolicka:

(Ама не таков каков што ќиќи го опиша :pipi:)

Шо да ти кажам...Кога сакам нешто да испадне по мое, убаво образложувам зошто треба да е така. И чудо, ама во 99% од случаевите ми успева. А кога не ми успева - никому ништо. Пошто не сум болен манипулант, а посесивен сум, љубоморен, не.

Уствари шо бе...My way or no way! :devil2: :baeh:

Образложување не е исто што и наметнување на свои ставови и мислења.
Едно е размислување со своја глава и одлучување дали ќе прифатиш нешто или не. Сосем друго е слепо следење и верување во замислите на една личност.

Your way or no way!
- For you. Not for all :baeh:

Образложување не е исто што и наметнување на свои ставови и мислења.
наметнување, тоа е пропаганда.

Моето може да се класифицира како маркетинг, пошто на никој со инка не му пикам ништо во глава.

наметнување, тоа е пропаганда.

Моето може да се класифицира како маркетинг, пошто на никој со инка не му пикам ништо во глава.
Значи ти си....:vozbud:

чуденка:pipi:

Сум била сведок во минатото на вакви појави,па затоа и ме поттикна да ја отворам темава.

Дали сте биле сведоци или дали на вас директно ви се десило во врска партнерот благо кажано да ви го пере мозокот односно постојано да манипулира со вас или со личноста која што ја познавате?
Работите кои порано сте ги мразеле,а него му се омилени почнувате да ги сакате,некако почнувате да станувате личност која што никој не ја препознава,па и вие сами не се препознавате.А не сакате да бидете таква,но едноставно партнерот свесно ви го пере мозокот,ве навртува против пријателите,против луѓето што ви се блиски?

Дали партнерот од добро и од љубов го прави ова или од егоизам?Дали личноста која е манипулирана,одбива да ги гледа тие работи,заради розовите очила од љубов или заради тоа што партнерот е вешт манипулатор?

Дали е можно човек да е свесен дека му е испран мозокот,да приметува дека почнува да станува нешто што не сака, марионета,а сепак да продолжува со играта и да не го спречува тоа?
темава стварно ме погоди....
значи во болдираново најмногу се пронајдов, а и во целиов пост воопшто.. овој проблем го имав долго време,бев на некој начин манипулирана, а најтрагично е шо многу касно тоа го сфатив.. едноставно престанав да ги сакам работите шо ги сакав најмногу,само дека него не му се свиѓале.....немав сопствено мислење, затоа што тој не можеше да замисли јас да размилсувам поинаку од него (?!) и не само друштвото туку сите што ме познаваа,не можеа да ме препознаат во тој период... и секогаш кога ќе се пожалев дека не ми дава право на сопствено мислење,тој се праеше ко то да не е точно ко јас да си прам некој филмој...ставрно не ни сакам да се потсеќам на тој период зошто ми се гади од целата ситуација...
ко сфатив дека не планира да направи нешто во врска со тоа ја прекинав врската..и така беше 3 месеци и после.......шознам може многу ќе ме сметаат за глупа за ова шо го напрајв,ама видов дека стварно се променил,и почнал да се однесува НОРМАЛНО и се смирив.... времето ќе покаже дали ова што го направив е правилно,ама сега мислам дека работите се различни од што беа некогаш,само знам дека одсега никој не ќе си земе за право да ми наметнува некое свое мислење,или да ми го омаловажува моето.
не може во врска се` да е совршено и се тешам со таа помисла,иако за се` постои граница......

Јас сум била сведок на манипулација т.е. уште сум. Моја другарка која всушност воопшто и не ми била другарка, беше и уште е манипулирана од страна на својот дечко. Девојката си трчка по него ко кученце, и ако и` спомнеш нешто одма се лути (т.е. се лутеше не знам за сеа не се дружиме). Тој за неа е Бог и секогаш тој се` знае и само тој е во право и никој друг. А тој од таму ја “бцка“ другарките вакви ти се такви ти се и таа слепо му верува нему, а не на другарките со кои била и пред да дојде тој. Ама тоа ти е. Тој само ја користи (и сите го гледаат тоа освен она самата) а и сама си е крива кој не сака да си ги отвори очите и да си ги прочепка ушите па да види и чуе до кај и` е работава. Се сомневам дека некогаш ќе ги отвори очите.

А тој ја нашол смотана па ќе си ја мотка како му одговара нему фала богу.

Јас што запознав една девојката сестра на еден другар....просто тоа не го очекував од неа.Таа е девојка на место(била се изменила кога се фатила со дечкои)а он е незнам може да се каже наркоман и гледа само да ја искористи,манипулира со неа како ке му прде.Замислите и вика е јас ке одам малку да прошетам со другар ми и ке се вратам,она му вика ако злато....а тој да ти отиде и да се мува со една и на девојкава и викаат абе оди онаму го видовме дечкоти,сега имаш шанса да се увериш(зошто тоа не било еднаш)а таа им вика е како да не вие мене ме лажете и не отиде...и брат и ја убедуваше не бре она не се помери од место...незнам и го има испрано мозокот.

~*~

Ќе лажам ако кажам дека не сум се обидела да ги изманипулирам луѓето, но за среќа или нажалост мене тоа така добро ми оди, да пречесто го добивам тоа што го сакам.
Не ретко сум била и предмет на манипулации, но едноставно, потреба ми е да ги оставам луѓето да мислат дека се во право кога не се или да мислат дека нешто постигнале кога некои работи останале само на површината, просто има луѓе што тоа го заслужуваат.

Најболната ситуација во животот ми беше кога се обидував со сите мои сили да направам промена кај една мене, страшно битна личност, човек кој сум го љубела со секоја клетка во мене, промена која што него можеше буквално да му го спаси животот, а мојот да го уништи.Но понекогаш сме спремни и за тоа.
Не го сметав за манипулација затоа што никогаш не сакав да добијам нешто за мене, да го искористам во лични цели, едноставно сакав да му дадам можност.

Треба да се разбере дека некои персони можат да ни помогнат да се изградиме подобро во животот, но тенка е линијата помеѓу добро влијание и губење на сами себе во некој друг.
А тоа е болно, да се разбудиш еден ден и да ти стане јасно дека си нечиј туѓ клон!
:retard:

Другар со постара женска, не и одговаравме како друштво иако бевме најдбри другари со него, и го оптргна од нас, а тој уште не е свесен за тоа.

Како рационалист и реалист не верувам дека ќе се најдам во некоја лоша позиција. Меѓутоа, бидејќи неодамна се уверив никогаш да не викаш никогаш имам заверено нотарски акти со 2-3 блиски другари за пукање на вилица во случај на потреба.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom